Yeni Şafak yazarı: Köşk bu haliyle Erdoğan'ı kesmez

Yeni Şafak yazarı: Köşk bu haliyle Erdoğan'ı kesmez

2014 yılı Köşk senaryolarıyla ilgili farklı analizler yapılmaya devam ediyor. Yeni Şafak gazetesi yazarı Cem Küçük, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014'te Köşk'e çıkmayabileceğini yazdı. Küçük, 'Cumhurbaşkanlığı makamı bu yetkilerle Tayyip Bey'i fazla kesmez. Tayyip Erdoğan icra yönü kuvvetli ve sonuç alan bir siyasetçi. Çankaya'da oturup Meclis'ten gelen yasaları imzalayarak ya da üniversitelere rektör atayarak vaktini geçirmek istemez.' diye yazdı.

ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI OLMAYABİLİR

Herkes Suriye, Şam, PKK meselelerine kafa yorduğu için 2014'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri gündemden düştü gibi. Sorun değil, ne de olsa yakın zamanda yine ilk haber olacaktır.

2014 yılında şimdiki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi dolunca yeniden aday olup olmayacağı muallakta. Hemen herkesin tahmini Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olacağı yönünde. Şayet Erdoğan aday olursa mutlak suretle kazanır gibi görünüyor. Önünde hiçbir engel yok. Ancak bazı soruları ya da şüpheleri dile getirmek de fayda var.

KÖŞK BU HALİYLE TAYYİP BEY'İ KESMEZ

Cumhurbaşkanlığı makamı bu yetkilerle Tayyip Bey'i fazla kesmez. Tayyip Erdoğan icra yönü kuvvetli ve sonuç alan bir siyasetçi. Çankaya'da oturup Meclis'ten gelen yasaları imzalayarak ya da üniversitelere rektör atayarak vaktini geçirmek istemez.

Erdoğan'ın aklında yarı başkanlık belki de tam başkanlık muhakkak var. Bunun için anayasa değişikliği yapması gerekiyor. AK Parti tek başına bunu yapacak çoğunlukta değil. CHP ya da BDP'yle anlaşması eşyanın tabiatına aykırı. MHP'yle olur mu? Bu da aradaki sıkı pazarlıklara ve diyaloglara bağlı.

Peki oldu da AK Parti anayasa değişikliği konusunda MHP'yi ikna edemedi. Herhangi bir düzenleme yapılmadı. Tayyip Erdoğan yine de Cumhurbaşkanı olur mu? Olabilir ama Tayyip Bey bundan pek memnun olmaz.

ERDOĞAN'IN 2023 HEDEFLERİ

2023'e giden yolda Erdoğan'ın büyük hedefleri var. İhracat rakamlarını 250 milyar Doların üstüne çekmek, kişi başı geliri 15 bin ila 20 bin Dolar arasında bir yere koymak, dünya ekonomileri arasında ilk 10'a yerleştirmek gibi planlar Tayyip Bey'in sürekli zihninde. Çalışmalarını da buna göre yapıyor.

Kuru kuru bir Cumhurbaşkanlığı makamı Erdoğan'a sıkıcı gelebilir. O zaman şöyle bir durum formüle edilebilir? Erdoğan AK Parti tüzüğüne göre 2015'te yeniden aday olamıyor. Yarı başkanlık sistemi de olmadı. Başbakan olarak görevine devam edebilir Erdoğan. Bundan da büyük memnuniyet duyar.

GÜL DEVAM EDEBİLİR

Cumhurbaşkanlığını da yine Sayın Gül devam ettirebilir. Böylece mevcut yapı sürer. Türkiye'nin istikrarı da bozulmaz.

Tabii bütün bu senaryoya rağmen Erdoğan yine de Cumhurbaşkanı olabilir. Ama Erdoğan'ı düşündüren bazı noktalar var. Malum Türkiye'de siyaset güçlü liderler üzerinden döner. Erdoğan'dan daha güçlüsü de yok.

Şayet Erdoğan cumhurbaşkanı olursa ve yerine güçlü biri geçmezse AK Parti sıkıntılı bir süreç yaşayabilir. Bu durumda yeni siyasi oluşumlar peyda olmaya başlar. AK Parti mevcut güçlü ve istikrarlı halinden tıpkı ANAP gibi bir havaya bürünürse bundan en çok Türkiye zararlı çıkar. Tıpkı 1990'lı yıllarda olduğu gibi Türkiye parçalı bir siyasi yelpazeye mahkum olur. Gelsin koalisyonlar, gitsin pazarlıklarhemen baş gösterir.

TÜRKİYE YENİDEN KIRILGAN BİR HAVAYA BÜRÜNEBİLİR

Türkiye binbir dertle boğuşuyor. Kürt meselesi, bölgesel dinamiklerin sürekli değişmesi, Kıbrıs sorunu olduğu gibi duruyor. Güçlü bir iktidar yoksa Türkiye bu sorunlarla asla başedemez. Yeniden kırılgan bir havaya bürünür.

Askeri vesayetin beli kırılmış, Anadolu sermayesinin önü açılmış, bölgesel süper güç olma yönünde ilerlerken siyasi istikrarsızlık, Türkiye'yi yeniden üçüncü dünya ülkelerin haline sokar.

Ben Erdoğan'ın kafasında Cumhurbaşkanlığının netleştiğini sanmıyorum. Türkiye'nin sorunları daha ağır basıyor. Erdoğan en iyi ihtimalle 2015-2019 arasında da başbakanlık yapabilir. Sonrasında cumhurbaşkanlığına geçebilir. Demedi demeyin!