Adana'nın neyi meşhur: Adana'nın en meşhur yemekleri
Özel Yazı

Türkiye’nin en kalabalık 6. Şehri olan Adana, Çukurova bölgesinin en güzel illerindendir. Tarihi, kültürü, yemekleri ile pek çok kişinin ziyaret ettiği Adana’da ne yenir, neleri meşhurdur bir bakalım..

Adana’nın Nesi Meşhur? Yemekleri, Çorbaları ve Tatlıları

Adana Kebap Adana Lahmacun Analı Kızlı Fellah Köftesi (Sarımsaklı Köfte) İçli Köfte Yüksük Çorbası Bici Bici Şalgam

Adana Kebap

Elbette Adana denilince hepimizin aklına ilk gelen yemek dünyaca ünlü Adana Kebap olmaktadır. Kuzu eti, kuyruk yağı, pul biber ve tuzun bir araya gelmesiyle oluşan bu muhteşem lezzeti ortaya çıkaran önemli noktalar arasında malzemelerin doğallığı ve kendine has lezzetleri olmasının yanı sıra yörenin maharetli ustaları ve üretim tekniği de var elbette. Türkiye’nin dört bir yanında yapılıyor olsa da yerinde bambaşka bir lezzeti olan bu kebap, etin “zırh” adı verilen ve satıra benzeyen özel bir bıçakla kıyılmasıyla yapılmaktadır. Adana kebap lezzetiyle diğer kebaplardan ayrılmasının yanı sıra coğrafi tescile sahip olması bakımından da ayrılmaktadır. Bu tescile sahip olması nedeniyle de ticari amaçla üretiminin yapılabilmesi için Adana Ticaret Odası’ndan (ATO) izin alınması gerekmektedir.

Adana Lahmacunu

Diğer yörelerde lahmacun çoğunlukla biraz daha büyük ve çıtır çıtır yapılsa da Adana lahmacunu daha küçük, hamuru yumuşacık ve malzemesi bol olacak şekilde yapılır.

Analı Kızlı

Bulgur ve kıymanın iyice yoğurulduktan sonra büyük ve küçük parçalar şeklinde alınarak içine kıyma koyulması ve top haline getirilmesiyle yapılan Analı-Kızlı da bölgenin yöresel yemeklerinden biridir. Kız olarak adlandırılan ve küçük olan parçalardan ayrıca “Ekşili Topalak” adı verilen bir çorba çeşidi de yapılabilmektedir.

Adana Sakatat Yemekleri

Adana’nın en meşhur sakatat yemekleri;

Şırdan Mumbar Kırkkat

Fellah Köftesi (Sarımsaklı Köfte)

İnce bulgurun diğer malzemeleriyle iyice yoğurularak hamur haline getirilmesi ve küçük küçük parçalar alınarak kendine has şekillendirilmesiyle yapılan fellah köftesi sarımsaklı domates sosuyla sofraların en sevilen yemeklerinden.

İçli Köfte

Farklı yöreler de farklı şekillerde yapılan İçli Köftenin Adana versiyonu oldukça lezzetli ve Adana’ya gidenlerin denemesi gereken lezzetlerin pek çoğundan biri.

Yüksük Çorbası

Oldukça zahmetli olmasına karşın kışın sofraların vazgeçilmezlerinden olan Yüksük Çorbası mantı, et ve nohutun bileşiminden ortaya çıkan sıcak ve güzel bir lezzet.

Bici Bici

Sıcak Adana yazının serinleten tatlılarından olan Bici Bici, muhallebiden yapılan ve buzlu olarak servis edilen meşhur bir tatlıdır.

Şalgam

Acılı veya acısız olarak yapılan ve Çukurova’ya özgü olan Şalgam başta kebap çeşitleriyle beraber olmak üzere sıklıkla tercih edilmektedir.

Adana’nın Diğer Meşhur Yiyecekleri

Adana’nın çok bilinen lezzetleri dışında tadılması gereken diğer yemekleri de;

Sıkma Ispanak Başı Kabak Çintme Karakuş Tatlısı Karsambaç