Özel'den Dempsey'e sitem: İstihbarat paylaşımı görmedim

Özel'den Dempsey'e sitem: İstihbarat paylaşımı görmedim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2007'deki ABD ziyaretinde iki ülke arasında imzalanan 'teröre karşı anlık istihbarat' anlaşması havada kaldı. Genelkurmay Başkanı Özel, PKK saldırılarının arttığı bir dönemde Ankara'ya gelen ABD'li muhatabına 'Bölgede görev yaptım, istihbarat paylaşımı görmedim' diyerek Washington'un umursamazlığını özetledi.

BEKLENTİSİNİ İLETTİ

Yeni Şafak'tan Erhan Sevan'ın haberine göre, terörle mücadelede yoğun bir dönem geçiren Türkiye, 'dost ve müttefik' ülkelerden en üst düzeyde destek bekliyor. ABD'nin Irak'a girmesiyle birlikte bölgede meydana gelen yeni oluşum sonrası 'süper güçten' terörle mücadele konusunda yapmış olduğu anlaşmanın hayata geçmesini bekliyor. Türkiye, bu beklentisini dün Ankara'da konuk ettiği ABD'nin en üst askeri yetkilisi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey'e iletti.

5 YIL ÖNCE ANLAŞILDI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Dempsey ile Ortadoğu bölgesindeki gelişmeler geniş bir şekilde ele alınırken, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki beklentileri ve istekleri dile getirildi. ABD'nin Irak'ı işgali ile birlikte Kuzey Irak'ta kurulan federal yapının güvenlik konusunda yetersiz kalması nedeniyle terör örgütünün bu bölgeden Türkiye'ye rahatlıkla sızmasının önlenmesi için iki ülke 5 yıl önce 'anlık istihbarat'ta anlaştı.

ABD VERDİĞİ SÖZÜ TUTMUYOR

Başbakan Tayyip Erdoğan, 5 Kasım 2007 tarihinde ABD'ye yaptığı ziyarette dönemin ABD Başkanı George Bush ile yaptığı görüşmede, bölgedeki ABD askeri istihbarat birimlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne anlık istihbarat vermesi kararlaştırıldı. Üçlü mekanizma adıyla Türkiye, ABD ve Irak yetkilileri de zaman zaman biraraya gelerek anlık istihbarat konusunda birlikte çalışma yapılması yönünde görüş belirtti. Ancak gelinen noktada 'anlık istihbarat' konusunda ABD, verdiği sözü tam olarak yerine getirmedi. Özellikle son dönemde Kuzey Irak'tan gruplar halinde çok sayıda PKK'lı teröristin girmesi Türkiye'nin sabrını taşırdı. Bu durum Özel-Dempsey görüşmesinin de ana gündem maddesini oluşturdu. Özel, ABD'den gelecek anlık istihbarat ile birlikte teröristlerin Irak sınırları içindeyken tespit edilmesi ve imhasını hedeflediklerini ancak yeterli desteği hiçbir zaman göremediklerini Dempsey'e iletti.

SİTEM ETTİ: "BÖLGEDEYDİM AMA DESTEĞİ GÖREMEDİM"

Bu arada Özel, Genelkurmay Başkanı olmadan önce 2. Ordu Komutanı olarak bizzat terör bölgesinde görev yaptığını Dempsey'e hatırlatarak, "Biz anlaşmalarımıza sadık kalıyoruz. Terörle mücadele konusunda uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanmaya çalışıyoruz. Ancak bölgenin hassas durumu nedeniyle anlık istihbarat anlaşmasına da sadık kalmanızı bekliyoruz. Biz silahlı mücadelemizi verirken, dost ve müttefiklerimizden destek bekliyoruz" dedi. Anlık istihbaratın yanı sıra elektronik istihbarat bilgileri ve insana dayalı istihbarat konusunda da beklentilerini dile getiren Özel, ABD'nin elinde bulunan predatör hava araçlarının istihbari bilgi aktarımı ve kullanımlarının daha efektif ve hızlı olması konusundaki beklentilerini dile getirdi.

ABD askeri unsurlarının Irak'ın merkezinde görev yaptığını belirten Dempsey ise insana dayalı ve elektronik anlık istihbaratta katkı sağlamaya çalışacaklarını söyledi.

SURİYE'DE TAMPON BÖLGE

Görüşmede, Suriye'de yaşanan gelişmeler de ele alındı. Suriye'den 100 bine yaklaşan mülteci göçünün yanı sıra sınırlarda 250 bin Suriyelinin bulunduğu Özel tarafından mevkidaşına aktarıldı. Türkiye'nin Suriye sınırları içerisinde bir tampon bölge oluşturulması, uluslararası örgütlerin bu tampon bölgede Suriyeli mültecileri karşılayarak etkin olması istendi. Suriyeli mültecilere insani yardım çerçevesinde destek olunduğunu, bunun da Türkiye için önemli bir görev olduğunu dile getiren Özel, "Suriyeli mültecilerin konuk edilmesi konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Ancak bu olay beraberinde riskler taşıyor. En başta mültecilerle birlikte teröristlerin sızması gibi. Bunun için de önlemler alıyoruz. Ancak oluşturulmasını beklediğimiz tampon bölge bu sorunları da ortadan kaldıracak ve Suriye mültecilere ülkelerindeki bir alanda kalmaları da sağlanacaktır" dedi.

Ayrıca görüşmede Suriye'deki muhaliflerin verdiği mücadele, Esad sonrası Suriye rejiminin durumu da ele alındı. Özel-Dempsey görüşmesinde İran'ın nükleer silah yapımı iddiaları gündeme gelirken, bu konuda uluslararası örgütlerin gerekli çalışmayı yapması gerektiği ifade edildi.

OPERASYONUN ÖN HAZIRLIĞI MI

ABD'den Türkiye'ye yapılan ziyaretler en üst düzeye çıktı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Bakan Yardımcısı William Burns, Savunma Bakanı Leon Panetta, CIA Başkanı David Petraeus daha önce Türkiye'yi ziyaret etmişti. Son olarak Dempsey geldi. Bu ziyaretler, bölgede yapılabilecek bir hareketın da ön hazırlığı olabileceği yorumlarının yapılmasına neden oldu.

ÖZEL SUFLE VERDİ

Dempsey, Genelkurmay Karargahına gelişinde askeri kıta tarafından karşılandı. Dempsey, kıtayı denetlemesi sırasında askere nasıl sesleneceği konusunda Özel'den sufle aldı. Özel, Dempsey'den kıtaya 'merhaba asker' şeklinde seslenmesini istedi

24 SAAT TAKİP İSTEDİK

Geçen yıl kasım ayında ABD'nin 4 Predatorü İncirlik'te göreve başladı. Predatörler İncirlik'ten havalanıp bilgi ve görüntü almak için kalksa bile komuta merkezi ABD'de bulunuyor. Bu araçların edindiği bilgiler önce ABD'de değerlendirilip, sonra İncirlik'e ulaştırılıyor. Bu da gelen görüntülerin anında değerlendirilememesine neden oluyor. Türkiye, bu sistemin değiştirilerek görüntülerin aynı anda Türkiye'de görülmesi, predatörlerin bilgileri 24 saat takip etmeleri ve anlık olarak Türkiye'ye iletmesini istiyor. Bu istek dün de Özel tarafından dile getirildi.