Putin'den Çin lideri Jinping'i mest eden hediye - İzle

putin-telefon

Wall Street Journal Türkiye'nin haberine göre; İnternette yayınlanan bir videoda Xi iki ekranlı telefonu inceledikten sonra Putin’e teşekkür ediyor.

Telefonun ekranlarından biri Kindle benzeri elektronik okuma ekranı. Bu ekranda telefon kapalıyken de okuma yapılabiliyor. Diğer ekran ise akıllı telefonların bildiğimiz dokunmatik ekranı.

Putin'den Çin lideri Jinping'e akıllı telefon hediyesi

ÇİN LİDERİ: TELEFONDA İŞBİRLİĞİ YAPALIM MI..

Xi cihazı göstererek tercüman aracılığı ile Putin’e “Bu telefonda işbirliği yapıyor muyuz?” sorunu yöneltti.

Putin ise “İşbirliği yapacağız” yanıtını verdi.

Putin'den Çin lideri Jinping'i mest eden hediye - İzle

Xi’nin bu yıl Tacikistan gibi ülkelerin yetkililerine Çin üretimi ZTE akıllı telefon hediye ettiği düşünüldüğünde Putin’in bu hediyesi zekice bir hediye.

Ülkeler kendi teknoloji ürünlerini öne çıkarmak istediğinden artık ileri teknoloji ürünlerinin hediye verilmesi de yaygınlaştı. Hatta ABD Başkanı Barack Obama Kraliçe Elizabeth II’ye 2009’de bir iPod hediye etmişti.

Putin'den Çin lideri Jinping'i mest eden hediye -GALERİ

Putin'den Çin lideri Jinping'i mest eden hediye - İzle

LİDERLERİN ELEKTRONİK HEDİYELERİ EN İYİ TANITIM

Elektronik hediyeler Çin’de iyi bir tanıtım hareketi olarak görülüyor. Bunun da nedeni bu ülkede halkın liderlerin kullandığı telefonlara hızlı ilgi göstermesi. Xi’nin eşinin geçen yıl Çin ürünü bir telefon kullanmak yerine Apple iPhone kullandığını gösteren görüntü ülkede tartışmalara yol açmıştı. Xi’nin eşi o zamandan bu yana ZTE kullanıyor. Putin ise 2010’da yaptığı açıklamada kendisinin cep telefonu olmadığını söylemişti. Ancak 2012’de Putin ZTE’nin yardımı ile üretilen Rus yapımı bir telefon kullanırken görüntülenmişti.

Putin'den Çin lideri Jinping'i mest eden hediye - İzle

YOTAPHONE HİSSELERİNİN YÜZDE 25'İ RUS DEVLETİNDE

YotaPhone 2 telefonu dikkate alındığında Xi bu telefonu kullanmadan önce iki kez düşünmek isteyebilir. Bu yalnızca vatanseverlik görüntüsü için değil. Rus devletinin yönetimindeki savunma şirketi Rostec bu telefonun üreticisi Yota Devices’ın hisselerinin yüzde 25’ini bu yıl satın aldı. Yota konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı.

Çin, Edward Snowden’ın ABD’nin casusluk taktikleri ile ilgili sızdırmalarda bulunmasından bu yana dış ülkelerin muhtemel siber casusluklarına karşı yüksek alarm seviyesinde bulunuyor.

ÇİN'DE HEDİYE TELEFON GEYİKLERİ

Çin’de internet kullanıcıları arasında telefon hediye edilmesi kıskançlıktan çok espri ile karşılandı.

Weibo üzerinden bir kişi yaptığı şakada, “İçerisinde böcek olduğuna dikkat edin.” dedi.

Bir diğeri ise, “Özellikle Xi için kaydedilmiş bir telefon numarası olduğuna bahse girerim” espirisinde bulundu.

Yine de Çinli e-ticaret sitesi Taobao üzerinden satış yapan bir bayi, liderlerine verilen bu yeni hediyeyi denemek isteyen kişilerden yoğun talep alıyor. Taobao’da satılan bu telefonlar için 980 dolara kadar ön siparişte bulunulabiliyor. Yota bu telefonu gelecek ay duyurmayı planlıyor ancak telefonun ne zaman raflarda yerini alacağı henüz belli değil.

KERRY, LAVROV'A PATATES HEDİYE ETMİŞTİ

Tuhaf hediyeler açısından bakıldığında YotaPhone 2’nin sicili o kadar da kötü değil. Bu yılın başında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Rus mevkidaşına patates hediye etmişti.

Putin'den Çin lideri Jinping'i mest eden hediye - İzle