Biontech'in kanser aşısı, tümörleri en az yüzde 30 oranında küçülttü
İHA

Biontech'in kurucu olan Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci çifti, koronavirüs aşısındaki başarının ardından, uzun yıllardır üzerinde çalıştıkları asıl projeleri kanseri aşısında da önemli bir aşama kaydetti.

Kanser tümörleri durduruldu ve küçüldü

İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği (ESMO) Kongresi’nde biyoteknoloji firması Biontech’in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, 15 yıldır üzerinde çalıştıkları kanser aşısının ilk sonuçlarının umut verici olduğunu açıkladı. Biontech’in geliştirdiği kanser aşısı CARVac’tan elden edilen ilk sonuçlarda tümörlerin büyümesini durdurabildiği ve hatta küçültebildiği açıklandı.

Hastaların yüzde 59'unda tümörler yüzde 30 küçüldü

Aşının 44 hastaya dört doz halinde uygulandığı ve deneklerin yüzde 59'unda tümörleri en az yüzde 30 oranında küçüldüğü ifade edildi. Deneklerin yüzde 95’inde ise kanserin aşının ardından stabil hale geldiği ve büyümesinin durduğu belirtildi.

Aşı uygulaması sırasında deneklerden 23'ünde inflamasyon reaksiyonlarda doza bağlı bir artış gözlendiği aktarılarak, deneklerde tansiyon düşüklüğü ve ateş yükselmesi gibi yan etkiler görüldüğü belirtildi.

Hedef, 2030'da 10 bin hastayı tedavi edebilmek

Biontech, 2030 yılına kadar yaklaşık 10 bin kanser hastasını tedavi etmeyi hedefliyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)