Çocuklarda stres belirtileri neler? İşte fark edilmesi zor 12 belirti ve destek olmanın yolları...

Pek çok ebeveyn çocuklarını etkileyen stresi nasıl fark edebileceklerini merak ediyor. Aile eğer çocukların yaşadığı stresin farkına vardıysa, çocuğunun stres ve endişeyle başa çıkabilmesine destek olabilmektedir. Ancak belirtiler eğer çok fazlaysa ancak bazı çocuklarda anksiyete ve kaygı bozukluğu gibi sorunlara sebep olabilmektedir.

Çocuklarda stresi işaret eden bu belirtilere dikkat!

Endişe ve stres yaşayan çocuklarda stres görülen en belli başlı özellikler şu şekilde sıralanabilir:

-Aileden ve ya arkadaşlardan uzaklaşma

-Okula gitmeyi reddetme

-Okulda sorun çıkarma

-Önemsiz gibi görünen nesneleri biriktirme

-Konsantrasyonda güçlük

-Aşırı bağımlılık, agresiflik, tahammülsüzlük ve huysuzluk gibi davranış değişiklikleri

-Korkular (karanlıktan korkma, yalnız olmaktan ya da yabancılardan korkma)

-Tırnak yeme

Ayrıca bunların yanında fiziksel bazı belirtiler de görülebilir. Bunlar şunlardır:

-Azalan ya da artan iştah

-Karın ağrısı ya da baş ağrısı şikâyetleri

-Yatağını ıslatma

-Uyku problemleri ya da kâbus görme

Görülen bu belirtilerin ne zaman ortaya çıktığı da oldukça önemlidir. Yani belirli bir aktivite öncesinde sonrasında mı olduğunu ve ağrı, ateş, kaşıntı ya da ishal gibi tıbbi bir problemi işaret eden fiziksel bazı belirtilerin varlığının olup olmaması da tespit açısından önemlidir.

Çocuklarda stresin nedenleri neler?

Çocuklarda stres ve kaygıya sebep olan şeyin pek çok sebebi olabilir. Çocuğun okulda başarılı olma ya da akranlarıyla iyi geçinebilme kaygısı gibi problemleri olabilirken, ailede meydana gelen olay ve değişiklikler de bu konuda etki edebilir.

Örneğin boşanma, aile üyelerinden birinin ölümü, taşınma veya yeni bir kardeşin olması gibi önemli yaşam değişiklikleri çocuklarda strese sebep olabilmektedir.

Bunun dışında aile içindeki karmaşa ve gergin ebeveynler, akademik baskı da benzer şeylere sebep olabilir. Yanlış yapmaktan çekinen veya herhangi bir şeyde yeterince iyi olamamaktan korkan çocuklarda özellikle stres belirtileri görülebilir.

Arkadaş gruplarından dışlanan veya zorbalık gören pek çok çocukta stres belirtileri görülebilir. Zorbalığa uğrayan çocuklar kendi güçsüzlüklerinin fark edileceği korkusuyla bunu ailelerinden ya da öğretmenlerinden saklayabilirler.

Bunun yanı sıra doğal felaketler, terör ve şiddet içeren haberler de çocukların psikolojisi için son derece zararlıdır. Korkunç bir film ya da bilgisayar oyunları da çocuklarda strese neden olan diğer sebeplerdendir.

Stres konusunda destek olmanın yolları neler?

Öncelikle evinizi sakin, huzurlu ve güvenli bir yere dönüştürmelisiniz ve huzurlu bir aile atmosferi oluşturmalısınız.

Çocuğunuzun izlediği TV programlarını, okuduğu kitapları ve oynadığı bilgisayar oyunlarına mutlaka dikkat etmelisiniz.

Çocuğunuza sevgi gösterip ona cesaret konusunda destek olmalısınız. Eğer belirtileri devam ederse uzman bir terapistten mutlaka yardım almalısınız.