En yüksek C vitamini içeriğine sahip 15 besin
Özel İçerik

C vitamini, birçok doğal gıdada bulunan suda çözünür bir eser mineraldir. En çok sebze ve meyvelerde bulunur.

Besinin ana yararı, serbest radikallerin zararlı etkilerini önlediği ve oksidatif süreçlerle savaştığı için güçlü antioksidan özellikleridir. Yeterli miktarda C vitamini alırsanız, genel olarak vücudunuz sağlıklı olacağı gibi bağışıklık sisteminiz de güçlenecektir.

Bu mikro element olmadan, kolajen üretimi imkansızdır yani cilt sağlığı için vazgeçilmezdir. Ayrıca bağ dokusunu güçlendirmeye, küçük damarların ve dişlerin sağlığını geliştirmeye yardımcı olur.

İnsan vücudunda C vitamini üretilemez ve biriktirilemez, bu nedenle doğal gıdalardan düzenli olarak alınmalıdır. Günde ortalama 90 miligram C vitamini almak gerekir.

C vitamini eksikliği diş eti kanaması, bağışıklığın zayıflaması, yaraların yavaş iyileşmesi, anemi ve iskorbüt gelişmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.

En yüksek C vitamini içeriğine sahip 15 besin

EN YÜKSEK C VİTAMİNİ İÇERİĞİNE SAHİP 15 BESİN

Vücudunuzun her zaman iyi durumda olması ve gerekli besinlerle dolu olması için diyetinize C vitamini ile zenginleştirilmiş en iyi yiyecekleri eklemelisiniz. C vitamini, sanıldığı gibi sadece turunçgillerde değil, diğer birçok meyve ve sebzede bulunur. Ayrıca bazı besinlerde C vitamini konsantrasyonu oldukça fazladır. Günlük diyetinize taze sebze ve meyveleri dahil ettiğinizde, vücudun eser element ihtiyacını karşılayabilir, böylece ciddi hastalıklara karşı koruyucu etki ve koruma sağlayabilirsiniz.

İşte C vitamini bakımından zengin 15 besin:

Kuşburnu

Kuşburnu meyveleri küçük, tatlı ve suludur. 100 gram kuşburnu, 650 miligram C vitaminine sahiptir. Kuşburnu tüketerek bu mikro elementin günlük ihtiyacını kolayca karşılayabilirsiniz.

Kuşburnu kullanımı, kolajen sentezinin aktivasyonunu destekler, yaştan bağımsız olarak cilt durumunu iyileştirir.

Araştırmalar, C vitamininin ultraviyole ışınlarının cilt üzerindeki zararlı etkilerine karşı koyduğunu, ayrıca kırışıklıklarla savaşmaya yardımcı olduğunu, kuruluğu ortadan kaldırdığını, cilt tonunu eşitlediğini ve genel cilt sağlığını iyileştirdiğini göstermiştir. Ayrıca, C vitamini iyi yara iyileşmesini destekler ve iltihaplı reaksiyonları ortadan kaldırır, özellikle dermatit riskini en aza indirir.

Acı biber

100 gram yeşil acı biberler, 641 miligram C vitamini içerir. Bu, vücut için günlük alınması gereken miktarın 7 katıdır. Bu miktar kırmızı acı biberde ise 382 miligramdır ve vücut için yeterlidir.

Biber ayrıca çok fazla kapsaisin içerir, bu da ona çok güçlü bir acı tat verir. Bu madde ağrıyı azaltmaya yardımcı olur ve iltihapla savaşır. Araştırmalar ayrıca acı biberin vücuttaki yağ yakma süreçlerini harekete geçirdiğini gösteriyor.

Sarı biber (tatlı)

Sarı biberler ne kadar olgun olursa, içindeki C vitamini konsantrasyonu o kadar yüksek olur. 100 gramda 182 miligram C vitamini içerirler ve bu insan vücudu için günlük oranın 2 katıdır.

Kekik

Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan kekikler, bir portakalla karşılaştırıldığında, 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Tüm baharatlar arasında kekik, en yüksek besin konsantrasyonuna sahiptir. 100 gram kekik, 160 miligram C vitamini içerir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sağlığınızı iyileştirmek için her gün 1-2 yemek kaşığı baharat kullanılması önerilir. Bu bitki, anjina ve diğer solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur ve ayrıca virüsleri ve patojenik bakterileri yok eden antikorların üretimini aktive eder.

Maydanoz

Maydanoz en iyi günlük yeşilliklerden biridir. 100 gram maydanoz 125 miligram C vitamini içerir. Ayrıca önemli miktarda hem olmayan demir içerir. Aktif elementlerin bu birleşimi, demir eksikliği anemisi geliştirme risklerini önler.

Ispanak

Bu bitkinin 100 gramı 130 miligram C vitamini içerir, bu vücudumuz için neredeyse bir buçuk günlük alım miktarıdır.

Genellikle gıdaların pişirilmesi ve ısıl işleme tabi tutulması sürecinde, bileşimlerindeki besin miktarı önemli ölçüde azalır, ancak ıspanak her koşulda orijinal özelliklerini ve konsantrasyonunu korur.

Bu bitki ayrıca potasyum, manganez, folat, A vitamini, kalsiyum ve lif içerir.

Lahana

Yüz gram çiğ beyaz lahana, insanlar için günlük ihtiyacın yarısı olan 45 miligram C vitamini içerir. Ayrıca karotenoidler, zeaksantin, lutein ve K vitamini içerir.

Isıl işlem, lahanadaki besin içeriğini önemli ölçüde azaltır, ancak kronik hastalıklarla savaşan ve iltihapla savaşan antioksidanların miktarını artırır.

Kivi

Harika bir tropikal meyve ve iyi bir C vitamini kaynağı olan kivinin yüz gramında 109 miligram C vitamini bulunur. Düzenli meyve tüketimi ile stresle etkili bir şekilde mücadele etmenin, kandaki toplam kolesterolü normalleştirmenin ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin mümkün olduğunu gösteren çok sayıda çalışma yapılmıştır.

C vitamini eksikliği teşhisi konan 14 erkekle yapılan bir çalışmada, 1 ay boyunca günde 2 kivi tüketildiğinde, lökositlerin aktivitesinin yüzde 20 oranında arttığı ve kandaki C vitamini seviyesinin 7 gün içinde normale döndüğü ortaya çıktı.

Brokoli

Bu parlak yeşil sebze, turpgiller familyasına aittir. Yarım bardak haşlanmış brokoli, vücudun düzgün çalışması için günlük ihtiyacın yarısına eşdeğer 51 miligram C vitamini içerir.

Her gün brokoli yerseniz, kalp hastalıkları, kan damarlarının çalışmasındaki rahatsızlıklar ve kanser riskini azaltırsınız.

Ağır sigara içici statüsündeki 27 erkekten oluşan bir grup üzerinde yapılan çalışmada, diyete 250 gram brokolinin dahil edilmesinin, 10 gün sonra C-reaktif protein iltihabı belirtecini yüzde 48 oranında azaltmaya yardımcı olduğu bulundu.

Brüksel lahanası

Bu sebzenin 100 gramı 100 miligram C vitamini içerir. Turpgiller familyasının hemen hemen tüm üyeleri bu besin maddesinin yanı sıra lif, folat, potasyum, A ve K vitaminleri ve manganez ile doludur.

Böyle bir besin kompleksi, kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur, kollajen sentezini aktive eder. Brüksel lahanasının kimyasal bileşiminin özelliklerine ilişkin yapılan geniş çaplı bir çalışmada, yüksek besin içeriğiyle kalça kırıklarını yüzde 28 oranında önlediği ve ayrıca osteoporoz riskini yüzde 33 oranında azalttığı bulundu.

Limon

18. yüzyılda büyük deniz gemilerinde çalışan herkese her gün limon verilirdi. İskorbütün gelişmesini önlemek için bu gerekliydi. 100 gram limon 53 miligram C vitamini içerir ve bu, günlük dozun yarısından fazlasıdır.

Limonlar güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Limon dilimlendiğinde, oksitlenen ve yüzeyin kararmasına neden olan polifenol oksidaz enzimi salınır. Maruz kalan bölgelere limon suyu sürülürse bu reaksiyon yavaşlar ve doğal rengi daha uzun süre dayanır.

Trabzon hurması

Şekil olarak domatese benzeyen parlak ve sulu bir meyve olan Trabzon hurması, 100 gramında 15 miligram C vitamini içerir.

Papaya

100 gram papaya, vücudun sağlığını korumak için günlük değerin yüzde 67'sine eşdeğer olan 60 miligram C vitamini içerir. Bu meyveyi tüketmek, hafızayı geliştirmek, beyindeki iltihaplı reaksiyon riskleriyle mücadele etmek için faydalıdır.

Hafif Alzheimer hastası 20 kişilik bir grup üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, 6 ay boyunca papaya özü tüketmenin sağlığı yüzde 40 oranında iyileştirdiği bulundu.

Çilek

Yazın en popüler meyvesi olan çilekler, flavonoidler açısından zengindir ve ayrıca folat, manganez ve antioksidanlar içerir. 100 gram çilek yerseniz, 58 miligram C vitamini veya günlük alımınızın neredeyse yüzde 64'ünü alırsınız.

Yapılan araştırmalar, çileğin antioksidanlarının kanser ve diyabet belirtileriyle aktif olarak savaştığını, bunama, kalp sorunları ve damar hastalıkları risklerini önlediğini gösteriyor.

Metabolik sendromlu 27 kişilik grup üzerinde yapılan bir çalışmada, onlara yemek için her gün 450 gram çilek verildi. 8 hafta sonra, hastaların kolesterolde yüzde 11'lik bir azalma ve damar sağlığında yüzde 18'lik bir iyileşme oldu.

Portakal

Ortalama bir portakal, yaklaşık 70 miligram C vitamini içerir. Bu, vücudumuz için günlük dozajın yüzde 78'idir.

Narenciye meyvelerinin karmaşık kullanımı, gün boyunca C vitamini ihtiyacını tam olarak karşılamanızı sağlar. Örneğin, 100 gram greyfurt 45 miligram, mandalina ise 40 miligram C vitamini içerir.