Fransa’da ilaç tedarikindeki sıkıntılar sürüyor
İHA

Fransa’da, en çok reçete edilen amoksisilin ve ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip ilaç etken maddesi olan parasetamol bazlı ilaçlara ulaşım gün geçtikçe zorlaşmaya başladı.

Eczacılar, ilaçların temininde sıkıntılar yaşıyor.

Geçen yılın son dönemlerinden bu yana, ilaç teslimatları bekleniyor.

Hükümet, ilaç sıkıntısının nedeni olarak Çin’de yaşanan koronavirüsü öne sürdü.

Çin’de giderek kötüleşen koronavirüs salgını sonucu yaşanan sağlık problemlerinde, parasetamol ve amoksisilin etken maddeli ilaçların aşırı tüketilmesinin ilaç kıtlığına neden olduğu savunuldu.

İlaçların online satışı yasaklandı

Sıkıntının çözümü için ocak ayının sonuna kadar parasetamol içerikli ilaçların online olarak satılmasına yasak getirildi.

Aralık ayında elde edilen verilere göre; yüzde 70’den fazla eczacı resmi olarak ilaç kıtlığı yaşandığını rapor etti.

“Kısa sürede ciddi sorunlara neden olabilecek bir durum var”

Lyon’da yaşayan eczacı Olivier Rosaire, yaşanan ilaç kıtlığında sakin olamadıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bu dönemde sakinliği korumak isteseydim aylarca ilaç depolardım ve günlerimi ilaç aramakla geçirmezdim. Kısa sürede ciddi sorunlara neden olabilecek bir durum var.”

“Mücadele 2023 yılının sonuna kadar devam edecek”

Sorunun çözülmesi gerektiğini, yetkililerin bu maliyetleri karşılaması gerektiğini dile getiren Rosaire, “Bu sorun ilkbahara kadar çözülmeli, çünkü salgın hastalıklar bu dönemde yayılıyor. Bence, bu zorluklar, mücadele 2023 yılının sonuna kadar devam edecek.” açıklamasını yaptı.

Öte yandan, Almanya, ABD, Kanada, Avusturalya’da da amoksisilin etken maddeleri içeren ilaçlarda tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)