Samsung Galaxy S serisinin 10 yıllık tarihi
ensonhaber.com

Teknoloji Tarihi - 2.Bölüm: ''Samsung Galaxy S serisinin 10 yıllık serüveni''

Samsung, günümüze kadar uzanan Galaxy S serisine ait telefonları piyasaya çıkaralı 10 yıl oldu. Teknolojinin de gelişmesiyle her yıl yeni özellikler eklenerek geliştirilen Galaxy S serisinin 10 yıllık serüvenine daha yakından bakalım.

iPHONE'A RAKİP GELDİ: SAMSUNG GALAXY S

samsung galacy s

2010 yılına kadar tam 3 farklı iPhone modeli piyasaya süren Apple, o yıl iPhone 4'ü satışa çıkardı. Samsung cephesinde ise  iPhone'a rakip olabilmek için yoğun bir çalışma vardı. Şirket, Apple'a rakip olabilmek için Galaxy S i9000 modelini aynı yıl piyasaya sürdü. İlk piyasaya sürüldüğünde Android 2.1 işletim sistemine sahip Galaxy S, daha sonra Android 2.2 güncellemesini aldı.

5 MP kamerayla gelen Samsung Galaxy S, 8GB/16GB depolama seçeneklerine sahipti. Tek-çekirdek ARM Cortex-A8 işlemcisinden gücünü alan telefon, o yılların en iyi telefonları arasında gösterildi.

SAMSUNG GALAXY S SERİSİNDE ISRARLI: SAMSUNG GALAXY S2

GALAXY S2

Galaxy S serisinin piyasaya sürülmesinden 8 ay sonra, Şubat 2011'de Galaxy S2 piyasaya çıktı. Bir önceki Galaxy S telefonundan daha keskin hatlı bir tasarıma sahip olarak karşımıza çıkan Galaxy S2, yüzde 16 daha büyük bir ekrana ve yüzde 14 daha ince bir tasarıma sahipti.

Samsung, Galaxy S'den farklı olarak Galaxy S2'de çift çekirdekli bir işlemci tercih etti. Yine bir önceki telefona göre iki kat daha fazla RAM barındıran telefon (1GB), 16 ve 32 GB olmak üzere iki farklı depolama alanına sahipti.

GİTTİKÇE BÜYÜYEN EKRAN: SAMSUNG GALAXY S3

samsung galaxy s3

Samsung, popülerliği gittikçe artan Galaxy S serisini devam ettirmekle haklı gibiydi. 29 Mayıs 2012 tarihinde Londra'da düzenlenen bir etkinlik sırasında tanıtılan Galaxy S3, tasarım ve ekran boyutu olarak serinin diğer telefonlarından farklıydı. Üstelik geçmiş telefonların aksine Galaxy S3'ün bir de kardeşi vardı: Galaxy S3 Mini.

Bir önceki telefona göre ekranı yüzde 25 büyüyen Galaxy S3, bu sefer çift çekirdekli işlemcinin yerine 4 çekirdekli işlemciyle karşımıza çıktı. 8 MP arka kamerası sayesinde FULL HD video kaydı yapabilen telefon, 1GB RAM kapasitesine sahipti. 2100 mAh batarya kapasitesine sahip olan Galaxy S3, Android 4 işletim sistemine sahipti.

Galaxy S3, 1 yıl içinde 50 milyon satış rakamını aşarak Galaxy S serisinin en çok satan telefonu haline geldi.

SAMSUNG BU SEFER 4 TELEFONLA GELİYOR: GALAXY S4

samsung galaxy s4

Samsung, bir önceki yıl tanıttığı Galaxy S3 ve Galaxy S3 Mini'den sonra, 2013 yılında tam 4 adet Galaxy S4 modeli tanıttı. Bunlar sırasıyla, Galaxy S4, Galaxy S4 Mini, Galaxy S4 Zoom ve Galaxy S4 Active olarak isimlendirildi.

"Hayatınıza Eşlik Eder" sloganıyla piyasaya çıkan Galaxy S4 serisi, Android 4.4.2 Kitkat sürümü ile birlikte geldi. 13 MP arka kameraya ve 2 MP ön kameraya sahip olan Galaxy S4, 5 inçlik bir ekran büyüklüğüne sahipti. RAM miktarında da artışa giden Samsung, Galaxy S4'de 2 GB'lık RAM'e yer verdi.

Galaxy S4'te, akıllı telefon sektöründe çığır açacak teknolojiler kullanıldı. Sensörlerle donatılmış olan telefon, aynı zamanda yapılan yürüyüşün, egzersizin ve yenilen yemeğin kalorisini tutabilme yeteneğine sahipti. Samsung Galaxy S4, satışa çıktıktan sonraki 5 gün içinde tam 4 milyon adet satarak, yeni bir rekora imza attı.

GALAXY S SERİSİNİN SUYA DAYANIKLI İLK ÜYESİ: SAMSUNG GALAXY S5

samsung galaxy s5

24 Şubat 2014 tarihinde WMC teknoloji fuarında düzenlenen Unpacked adlı basın toplantısında tanıtılan Samsung Galaxy S5IP 67 sertifikasına sahip ilk Galaxy S serisine ait telefon oldu. 1 metre derinliğe kadar 30 dakika boyunca suya dayanabileceği açıklanan telefonda, bir önceki modele göre sağlık alanında çeşitli geliştirmeler yapıldı.

Dünyanın en hızlı odak yapabilen kamerası olarak sunulan 16 MP kameralı Galaxy S5, Qualcomm Snapdragon 801 işlemciye ve 2 GB RAM'e sahipti. Parmak izi sensörü ve kalp atış sensörü gibi özellikler eklenerek adından sıkça söz ettiren telefon, ultra güç tasarrufu özelliği sayesinde yüksek derecede enerji tasarrufu yaparak, kullanıcılara daha fazla batarya ömrü sundu.

2015 yılında Samsung Galaxy S5 satışları yüzde 32,6 artarak, Galaxy S4'e göre yüzde 30 daha fazla satış gerçekleştirdi.

EDGE EKRANIYLA TANIŞIN: SAMSUNG GALAXY S6 VE GALAXY S6 EDGE

samsung galacy s5

1 Mart 2015 tarihinde Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtılan Galaxy S6, yanında bir de kardeşiyle karşımıza çıktı: Galaxy S6 Edge. Galaxy S5'den farklı olarak daha yüksek ekran çözünürlüğüne sahip telefonlar, kablosuz şarj özelliği ve metal kaplama seçeneği gibi yenilikler sundu.

Sekiz çekirdekli Exynos 7420 işlemcisinden gücünü alan Galaxy S6,  3 GB RAM'e ve 32/64/128 GB depolama seçeneklerine sahipti. 4G bağlantısını da destekleyen telefonda 5.1 inç Super Amoled 2560x1440 piksel çözünürlükte ekran bulunuyordu.

Samsung Galaxy S6 Edge, iki yandan da kıvrımlı 'Edge' diye tabir edilen sonsuz ekranlara sahipti. Bu ekranlar çeşitli özellikler için kullanılabiliyor ve içerdiği çeşitli görsel efektler ile kullanıcılara benzersiz bir deneyim sunuyordu.

EDGE EKRANLARA DEVAM: SAMSUNG GALAXY S7 VE GALAXY S7 EDGE

samsung galaxy s7

Samsung Galaxy S7 ve Samsung Galaxy S7 Edge, 21 Şubat 2016 tarihinde resmi olarak tanıtıldı. Galaxy S7'nin tasarımı serinin bir önceki modeli olan Galaxy S6 ile benzerlikler taşıdı. Küçültülen arka kamera çıkıntısı ile 2.5D kavis teknolojisi dışında tasarımsal anlamda yenilik bulunmayan cihazda, darbeye ve suya karşı dayanıklılık sağlayan IP68 sertifikası yer aldı.

Samsung Exynos 8890 işlemcisinden gücünü alan Galaxy S7, 4 GB RAM ve 32/64 GB depolama seçeneklerine sahipti. 3000 mAh çıkarılamayan bataryaya ve 12 MP arka kameraya sahip olan telefon, Android 6 işletim sistemine sahipti. Telefonlarda bulunan Always On özelliği sayesinde, ekranı uyku modunda kalan cihazın ekranı kapalıyken bile saat, tarih gibi başlıca özelliklere erişim mümkün hale geliyordu.

EDGE EKRANLAR KALICI HALE GELDİ: SAMSUNG GALAXY S8 VE S8 PLUS

S8

Samsung Galaxy S8 ve Samsung Galaxy S8 Plus, 29 Mart 2017'de resmi olarak tanıtıldı. Her geçen yıl ekran boyutunu ve çözünürlüğünü artıran Samsung, bu telefonlarda sırasıyla 5,8 inç ve 6,2 inç 2K ekranlar tercih etti. Samsung'un kendi sanal asistanı Bixby ile gelen telefonların bu özelliği, ülkemizde malesef kullanılamadı.

Galaxy S8 ve S8 Plus, birbirleri ile aynı özelliklere sahip olmasına rağmen, Galaxy S8 Plus'ın farklı olduğu iki özellik ise 3500mAh batarya ve 6.2 inç ekran büyüklüğüydü.

HOŞGELDİN İKİLİ KAMERA: SAMSUNG GALAXY S9 VE GALAXY S9 PLUS

samsung galaxy s9

Samsung Galaxy S9 ve Samsung Galaxy S9 Plus, 25 Şubat 2018'de Barselona'daki Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtıldı. Telefonlar, S8 serisinin neredeyse aynı özelliklere sahip ve önceki modelinde olduğu gibi çok benzer ekran boyutu ve en-boy oranıyla kullanıcıların karşısına çıktı.

Parmak izi sensörü, Galaxy S8'lerde kameranın yanında bulunurken, Galaxy S9'da kameranın hemen altında bulunuyordu. Bununla birlikte Samsung, artık sıkça görmeye başlayacağımız çoklu kamera kurulumuna Galaxy S9 Plus ile birlikte geçmiş oldu. Geliştirilmiş kameralar sayesinde kullanıcılardan oldukça olumlu notlar alan Galaxy S9 ve S9 Plus, sahip oldukları üst düzey özellikler sayesinde oldukça fazla sattı.

GALAXY S AİLESİNİN EN YENİLERİ: SAMSUNG GALAXY S10, GALAXY S10 PLUS, GALAXY S10e ve GALAXY S10 5G

galaxy s10

Samsung, aylardır beklenen tanıtım etkinliğini 20 Şubat gecesi gerçekleştirdi. Etkinlikte Samsung Galaxy S10 serisi resmi olarak tanıtılmış oldu. Oldukça üstün özellikler bulunan Galaxy S10, ayrıca 5G destekli bir modele de sahipti.

6.1 inç Super AMOLED ekrana sahip olan Galaxy S10, gücünü Snapdragon 855 işlemcisinden aldı. 8 GB RAM kapasitesine sahip Galaxy S10'un 128 GB ve 512 GB depolama kapasitesine sahip iki ayrı seçeneği piyasaya çıktı. Son çıkan telefonlarda görmeye başladığımız ekrana gömülü parmak izi okuyucusu, Galaxy S10'a da entegre edildi.

12 MP geniş açılı lens + 16 MP ultra geniş açılı lens + 12 MP telefoto lens olmak üzere 3 arka kameraya sahip telefonun ön tarafında ise 4K video kaydı yapabilen 10 megapiksellik bir kamera yerleştirildi. Ülkemizde şu anda satışta olan Galaxy S10 serisi, birçok kullanıcı tarafından oldukça beğenildi.

Bakalım 10 yıldır süren Galaxy S serisine gelecek sene hangi telefonlar eklenecek?

Teknoloji Tarihi'nin 2. bölümünün sonuna geldik. Bir sonraki bölümde, yepyeni tarih yolculuklarıyla karşınızda olacağız. Aşağıdaki bağlantıdan Teknoloji Tarihi'nin birinci bölümüne ulaşabilirsiniz.

Teknoloji Tarihi 1. bölüm: Netflix'in 1997'den günümüze uzanan serüveni