SPK’dan fon soruşturması kararı: Lisansları süresiz iptal edildi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), fon iddialarının odağındaki Tera Yatırım'ın gözaltındaki CEO'su Emir Münir Sarpyener ile birlikte Hakan Gövdere ve Hayriye Car'ın tüm sermaye piyasası lisanslarını süresiz olarak iptal etti.

Ensonhaber Ensonhaber
SPK’dan fon soruşturması kararı: Lisansları süresiz iptal edildi
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçları Soruşturma Bürosu'nun yürüttüğü fon soruşturması devam ediyor.

GÖZALTINDAKİ CEO VE 2 İSMİN LİSANSLARI SÜRESİZ İPTAL EDİLDİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 5 fon şirketini TMSF'ye devretmesinin ardından Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) da kritik bir karar geldi.

Gece saatlerinde yayımlanan SPK Bülteni'ne göre, hukuka aykırı iş ve işlemler nedeniyle fon soruşturmasının odağında bulunan ve TMSF'ye devredilen Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin sermaye piyasası faaliyetlerini geçici olarak durdurma kararı alındı.

SPK ayrıca, soruşturma kapsamında yapılan 5'inci dalga operasyonda gözaltına alınan Tera Yatırım CEO'su Emir Münir Sarpyener ile Hakan Gövdere ve Hayriye Car'ın lisanslarını sürekli olarak iptal etti.

Soruşturma kapsamında 27 Eylül'de düzenlenen operasyonda Tera Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Erdin Özel'le birlikte gözaltına alınan Emir Münir Sarpyener, dün adliyeye sevk edilmişti.

217 ŞÜPHELİ, 56 TUTUKLU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçları Soruşturma Bürosu'nun yürüttüğü fon soruşturmasında toplam şüpheli sayısı 217'ye, tutuklu sayısı ise 56'ya ulaştı.

Soruşturma kapsamında dün düzenlenen 5'inci dalga operasyonda 34 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiş, gözaltına alınanlar arasında Şarkıcı Nil Özalp de yer almıştı. 131 fonun işleme kapatıldığı soruşturmanın adli sürecinde şüphelilere ait özel jet, yat ve çok sayıda lüks araca da el konulmuştu.

Fon soruşturmasında Nil Özalp'a gözaltı kararı

FON SORUŞTURMASI

Soruşturma, Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda işlem gören bazı hisselerde portföy yönetim şirketleri ve fonlar aracılığıyla manipülatif işlemler yapıldığı yönündeki ihbarlar üzerine başlatıldı.

Başsavcılık, bazı hisselerde meydana gelen yaklaşık 100 kata varan fiyat artışlarını anormal nitelikte değerlendirdi. Soruşturma kapsamında, ilgili hisselerin büyük bölümünün fonlar aracılığıyla toplandığı, fon işlemleri kapsamında gerçekleştirilen alımların hisse fiyatlarında artışa neden olduğu ve bu artışın fonların değerlerinin yükselmesini sağladığı değerlendirmesi yapıldı.

Savcılık yazısında, fon sahipleri tarafından alınan hisselerin daha sonra fonlara satıldığı, bu işlemler sonucunda hem hisse hem de fon değerinde artış meydana geldiğinin öne sürüldüğü belirtildi.

Söz konusu eylemlerin Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'inci maddesinde düzenlenen piyasa dolandırıcılığı suçu kapsamında değerlendirildiği kaydedildi.

Fon soruşturmasında 5 firma TMSF'ye devredildi

İLK MUHAMMED YARIZ TUTUKLANDI

Soruşturmanın ilk aşamasında Pusula Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız tutuklandı. Namık Kemal Gökalp, İbrahim Bekçi ve Altunç Kumova da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan isimler arasında yer aldı.

TERA VE PUSULA YÖNETİCİLERİ

Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet suçundan gözaltına alınan Tera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen, Pusula Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan, Tera Portföy Genel Müdürü Alper Öztürk, Tera Portföy Yönetim Kurulu Üyesi ve Topkapı Üniversitesi Rektörü Emre Alkin ile Tera Yatırım Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Alkin adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin tamamı tutuklandı.

Ardından aralarında Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, Tera Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Özkan ve Tera Portföy Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uygun'un da bulunduğu 20 şüpheli adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 17'si tutuklanırken, üçü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında Celal Yarız ve Nihat Kırmızı da yer aldı.

LÜKS ARAÇLAR İLE JETLERE EL KONULDU

MASAK raporunda, Muhammed Yarız adına kayıtlı beş aracın 7-8 Eylül 2026 tarihlerinde dört kişiye devredildiği belirtildi. Toplam piyasa değeri yaklaşık 200-220 milyon lira olarak değerlendirilen araçlar için Yarız'ın hesabına Taşıt Satış Bedeli açıklamasıyla toplam 26 bin 280 lira yatırıldığı tespit edildi.

Raporda, araçların değerine uygun bir tahsilat bulunmadığı ve devirlerin malvarlığının soruşturmadan kaçırılması amacıyla yapılmış olabileceğine ilişkin kuvvetli suç şüphesi bulunduğu kaydedildi. Dört araca el konulurken bir aracın yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Araçların şase ve motor numaralarında tahrifat bulunup bulunmadığının belirlenmesi için teknik inceleme yapılması da istendi.

Ayrıca Muhammed Yarız ve Emre Tezmen'e ait olduğu belirlenen 2 özel jet ile Serdar Turhan'a ait olduğu belirlenen "LORETA" isimli yata el konuldu. Jetler ve yatın toplam değerinin yaklaşık 1 milyar 800 milyon lira olduğu değerlendirildi.

Fon soruşturmasında 1,2 milyar TL’lik 5 lüks villaya el konuldu

1.2 MİLYAR LİRALIK BEŞ VİLLA

Soruşturma devam ederken bu kez Beykoz'da beş villaya el konuldu. Muhammed Yarız ile Serdar Turhan'a ait olduğu tespit edilen ancak üçüncü kişiler adına kayıtlı bulunan, toplam piyasa değeri yaklaşık 1,2 milyar lira olan beş villaya el konuldu.

Soruşturma dosyasında yer alan taşınmazlara yönelik incelemelerde, villaların güncel piyasa değerlerinin toplamının yaklaşık 23 ila 24,5 milyon dolar arasında olduğu değerlendirildi. Soruşturma kapsamında villaların yalnızca mevcut mülkiyet durumları değil, geçmiş yıllardaki devir ve satış işlemleri de araştırmaya dahil edildi.

Taşınmazların kimler tarafından ve hangi süreçlerle edinildiği incelenirken, mülkiyet değişiklikleri ile soruşturma konusu mali hareketler arasındaki bağlantılar da inceleme altına alındı.

2 MİLYAR LİRALIK İŞLEM DURDURULDU

MASAK tarafından ayrıca Hedef Yatırım Bankası'nın 40,9 milyon dolar karşılığında İsviçre merkezli Swissquote'un muhabirlik hesabına göndermek istediği yaklaşık 2 milyar liralık işlem durduruldu.

"Swap" olarak bildirilen işlem kapsamında karşılık gösterilen dövizin hesaba geçmediği, tutarın ileri tarihli taahhüt niteliğinde olduğunun BDDK ile yapılan görüşmelerde anlaşıldığı belirtildi.

Fon vurgununda el konan mal varlıkları TMSF bünyesinde oluşturulacak fona devredilecek

MERKEZ BANKASI'NIN ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI TUTUKLANDI

Sermaye piyasası işlemlerine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 21 şüpheli adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 19'u tutuklanırken, ikisi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tutuklananlar arasında Tera Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO'su, eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci ile Tera Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Haldun Saffet İnal da yer aldı.

Bu aşamada soruşturma kapsamında 69 şüpheli hakkında adli işlem yapılmış, 26 şüpheli tutuklanmış, üç şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, 25 şüpheli gözaltına alınmıştı. Bir şüphelinin ceza infaz kurumunda bulunduğu, üç şüphelinin yurt dışında olduğu, 11 şüphelinin ise firari durumda olduğu bildirilmişti.

106 KİŞİ VE KURULUŞ İÇİN MALVARLIĞI TEDBİRİ

Başsavcılık tarafından 46 tüzel kişi, 18 fon ve 42 gerçek kişi olmak üzere toplam 106 kişi ve kuruluş için malvarlığı tedbiri uygulanması talep edildi. Gerçek kişiler ile bunların eşleri, çocukları ve belirlenen aile yakınları hakkında devir, satış, bağış, ipotek ve rehin tesisi, hesap kapatma, yüksek tutarlı nakit çekimi ile yüksek tutarlı EFT ve havale işlemleri öncesinde başsavcılığın görüşünün alınması istendi.

Ayrıca sermaye piyasası araçlarının dondurulması ile listedeki kişilere ait taşınmaz, gemi ve hava araçlarının tespit edilmesi talimatı verildi.

SPK'nın 17 Eylül 2026 tarihli kararı doğrultusunda 131 fon TEFAS'ta alım ve satım işlemlerine kapatıldı. Daha sonra SPK'nın yeni değerlendirme ve bildirimleri doğrultusunda firmalara ve kişilere uygulanan malvarlığı ve para hareketlerine ilişkin tedbirlerin kaldırılmasına karar verildi.