2022'de 3.9 milyar dolarlık kripto para kayboldu
ensonhaber.com

Son zamanlarda lider kripto para birimi Bitcoin başta olmak üzere, piyasada bir çöküş hakim. Bazıları bunu bir alım fırsatı olarak görürken, bazı analistler ise önümüzdeki süreçte çöküşün daha da şiddetli olacağını söylüyor.

Son dönemlerin en popüler yatırım araçlarından biri haline gelen kripto paralar, bazı güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Yapılan kripto para saldırıları nedeniyle milyar dolarlarca kripto para ortadan kayboluyor.

2022'deki kayıp 4 milyar dolara yaklaştı

2022 yılında yaşanan kripto para kayıpları 3.9 milyar doları aştı. 2021'de ise 8 milyar dolar değerindeki kripto para kaybolmuştu.

2022'de, kayıpların 3,77 milyar dolar gibi büyük bir kısmı  bilgisayar korsanlığı kaynaklıydı. Aynı zaman diliminde, 34 olayda dolandırıcılık nedeniyle yaklaşık 175 milyon dolar kaybedildi.

kripto para

Geçtiğimiz yıl en çok hedeflenen blok zincir BNB Chain ve katman-1 blok zinciri Ethereum oldu. BNB Chain ve Ethereum, yüzde 63,3 ile blok zinciri saldırılarının yarısından fazlasına maruz kaldı.

2022’deki tüm kayıplarda en büyük pay, 625 milyon dolarla Ronin Network, 326 milyon dolarla Nomad, 570 milyon dolarla BNB Chain ve 650 milyon dolarla FTX oldu.

Kuzey Kore, en iyilerden biri

Kripto para saldıları denince akla ilk olarak Kuzey Kore geliyor. Kuzey Koreli bilgisayar korsanları, kripto para birimi ve dijital varlıkları çalmada dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor.

FBI, geçtiğimiz yıl mart ayında kripto oyun şirketi Axie Infinity'den çalınan yaklaşık 625 milyon dolardan Kuzey Kore'yi sorumlu tutmuştu.

Birleşmiş Milletler güvenlik konseyine göre, bu saldırılardan elde edilen gelir, Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze programlarını desteklemeye gidiyor.