Çip talebini karşılamak için 3 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor
AA & Ensonhaber

Son aylarda özellikle otomotivde yaşanan çip tedarik sorunları nedeniyle birçok marka üretimi durdurma kararı almıştı. Söz konusu sorun, artık tüm elektronik sektörüne sıçramış durumda.

Çip sıkıntısının üretimde aksamalara neden olarak milyarlarca dolarlık zarara yol açması beklenirken, sektör temsilcileri çip sıkıntısının kısa sürede çözülemeyeceğini belirtiyor.

10 YILDA 3 TRİLYON DOLAR GEREKİYOR

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA) ile Boston Consulting Group'un raporu, gelecek 10 yılda yarı iletkenlere yönelik artan talebin karşılanabilmesi için küresel olarak Ar-Ge ve sermaye harcamalarına yaklaşık 3 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerekeceğini ortaya koyuyor.

ÇİP KRİZİ

ABD VE ÇİN ÖNDE

Çipler; ham petrol, rafine petrol ve arabaların ardından dünyada en çok ticareti yapılan 4'üncü ürün olurken, küresel tüketimin yüzde 25'ini gerçekleştiren ABD ve Çin bu alandaki en büyük pazarlar olarak dikkati çekiyor.

Uzmanlar; sektör temsilcileri ve hükümetlerin pazarlara, teknolojilere, sermayeye ve kabiliyetlere küresel çapta erişimi kolaylaştırmak ve tedarik zincirini daha dayanıklı hale getirmek için iş birliği yapması gerektiğinin altını çiziyor.

Çip üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 75'i yüksek sismik aktivite ve jeopolitik gerilimlere önemli ölçüde maruz kalan bir bölge olan Çin ve Doğu Asya'da yoğunlaşıyor. Ayrıca, dünyanın en gelişmiş yarı iletken üretim kapasitesinin çoğu Güney Kore ve Tayvan'da bulunuyor.

Bu bölgelerde doğal afet, altyapı sıkıntıları veya küresel çatışmalar yaşanması halinde çip tedarikinde ciddi kesintilere neden olabileceği belirtiliyor.

OTOMOTİV ÇİP

Dünyada gelişmiş yarı iletkenleri TSMC, Samsung ve Intel gibi şirketler üretiyor. Intel, Avrupa'da fabrika kurup üretim yapması için politika yapıcılardan 10 milyar dolarlık destek talep ediyor.

Çiplere yönelik talebin önümüzdeki birkaç yıl içinde muazzam bir şekilde artması beklenirken, ABD'li çip üreticisi Intel'in Avrupa ülkeleriyle bu yeni fabrika için bu yaz anlaşacağı öngörülüyor.

Çip talebini karşılamak için 3 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor

Çip talebini karşılamak için 3 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor

Çip talebini karşılamak için 3 trilyon dolarlık yatırım gerekiyorÇip talebini karşılamak için 3 trilyon dolarlık yatırım gerekiyorÇip talebini karşılamak için 3 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor

Çip talebini karşılamak için 3 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor