Çocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleri
DHA

Son yıllarda sosyal medya kullanımının oldukça artması, bazı gizlilik endişelerini de beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerden biri de çocuklara ve henüz doğmamış bebeklere sosyal medya hesapları açılması.

İngiltere’de yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaşan Survivor Dijital Medya Ajans Başkanı Reyhan Açıkelli, "İngiliz ParentZone platformunun yaptığı araştırmaya göre, ortalama bir ebeveyn, 5’inci yaş gününden önce çocuğunun yaklaşık 1.500 görüntüsünü çevrimiçi olarak paylaşıyor.” dedi.

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 32'sinin, çocuklarının ortalama olarak ayda 20 yeni fotoğrafını sosyal mecralara yüklediklerini söyleyen Açıkelli, “Yüzde 28'i ise çocuklarına fotoğraflarını internette paylaşıp paylaşmamakla ilgili hiçbir şey söylemiyorlarmış ve paylaşımlar konunda onların fikrini sormayı hiç düşünmediklerini söylemişler.

"EBEVEYNLER ENDİŞE DUYMUYOR"

Araştırmada ebeveynlere, çocuklarının görüntülerini internette paylaşırken herhangi bir endişe duyup duymadıkları da sorulmuş ve ebeveynlerin yüzde 55'i, herhangi bir endişe duymadıklarını söylemiş.” diye konuştu.

SOSYAL MEDYA ÇOCUK

"EBEVENLER GİZLİLİK AYARINI BİLMİYOR"

Araştırmanın, ebeveynlerin Facebook'taki gizlilik ayarları hakkındaki bilgilerini de incelediğini söyleyen Açıkelli, “Ebeveynlerin yalnızca yüzde 10'u mahremiyet ayarlarını yönetme konusunda "kendine çok güvendiğini" belirtmiş. Yüzde 29'u profillerinde bulunan fotoğraf albümü için ayrı gizlilik ayarları yapıp yapamayacaklarını bilmediklerini belirtmiş.” dedi.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Açıkelli, “Genellikle ebeveynlerin paylaşım için kendilerince iyi nedenleri olabilir, paylaşımlar ebeveynlik tavsiyelerini bulmalarına ve paylaşmalarına, duygusal ve pratik destek almalarına ve akraba ve arkadaşlarıyla iletişimlerini sürdürmelerine olanak tanır.

Fakat bazı ebeveynler sosyal medyada daha fazla etkileşim alabilmek, sosyal beğeni ve statü için çocuklarının çıkarlarını asla dikkate almadan paylaşımlar yapabiliyorlar.

"YASAL BİR SUÇ"

Onları utandıracak kişilik haklarına zarar verecek paylaşımlar yapan ebeveynlerin sayısı da oldukça fazla. Ancak bunun yasal bir suç olduğunun da bilinmesi gerek. Çocukların istemediği fotoğrafların paylaşılması kişilik haklarını ihlal demektir. Kişi, 18 yaşına girdiğinde fotoğraflarını yayınlayanlara karşı dava açma hakkına sahip olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

SOSYAL MEDYA

"TÜRKİYE'DE DE YASAL KARARLAR VAR"

Dünyanın birçok yerinde çocukların haklarını dijital dünyada da korumak için yeni yasa ve tedbirlerin alınmaya devam ettiğine dikkatleri çeken Açıkelli, "Türkiye’de de çocuk fotoğraflarının internette ebeveynleri tarafından çok sık paylaşılması konusunda alınan yasal kararlar var. Örneğin 2017 yılında bir Blogger anneye 'çocuk istismarı' suçlaması nedeni ile mahkemece çocuklarının fotoğraflarını paylaşması yasaklanmıştı.” dedi.

Yine de alınan yasal önlemlerin dışında ebeveynlerin bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Açıkelli, "Ebeveynler çocuklarının fotoğraflarını internette paylaşmadan önce bu fotoğraf ileri de onu utandırır mı? Onun mahremiyetini ihlal ediyor muyum? Bu fotoğraf kötü niyetli kişilerin eline geçerse ne olur? gibi soruların yanıtlarını kendilerine sormalı." diyerek sözlerini tamamladı.

Çocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleri

Çocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleri

Çocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleri

Çocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleriÇocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleriÇocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleri

Çocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleriÇocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleri

Çocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleri

Çocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleriÇocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleri

Çocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleri

Çocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleri

Çocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleriÇocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleriÇocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleriÇocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleriÇocuklara sosyal medya hesabı açmanın tehlikeleri

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)