Facebook'ta gizli SEKSBOOK

Salgın bir hastalık gibi yayılan Facebook'da eski arkadaşlar dışında seks partneri bulanlar da var, grup seks yapanlarda...

Facebook'ta gizli SEKSBOOK

Facebook, 'salgın hastalık' gibi yayılıyor. Çocukluk arkadaşlarını arayanları; vakitsizleri; vakit öldürenleriyle Türk facebookçuların sayısı 800 bini geçti. Üye sayısında dünyada 4. sıradayız. Peki bu 'sevgi yumağının' altında yatan şey, sadece vefa ve dostluk duyguları mı? Hayır. Facebook'un en büyük vaatlerinden biri seks. Hem bir olasılık olarak hem de düpedüz... Grup seks partilerinden, sapkın fantezilere sizin için facebook'un karanlık dehlizlerinde casusluk yaptık!

Dergideki iletişimimiz bile Facebook üzerinde dönmeye başlayınca, bu konuyu haber yapmamız kaçınılmaz bir hâl aldı. 'Facebook denizine' dalınca önce mutlu mesut, ilkokul veya ortaokul arkadaşlarını bulanlarla karşılaştık. Herkes birbirini bulmaktan pek mutluydu. Facebook'un bir diğer renkli tarafıysa gruplar. 'Ebemi de bulucam Facebook'ta Allah'ın izniyle' grubundan tutun, siyasi gruplara kadar pek çok renkli konuyla karşılaştık. Ardından, kayıp arkadaşlarımızı aramayı ve grupları bir kenara bırakıp Facebook çapkınlarının izini sürmeye başladık. Ve tam anlamıyla bir şok yaşadık. Şok yaşadık çünkü biz safça, buranın bir sosyalleşme ortamı, bir sevgi yumağı olduğunu düşünüyorduk. Hiç de öyle değilmiş: Meğer Facebook, 'Sexbook' olmuş!

Seks yazıp ararsan...

"18 yaşın altındakiler, bizim yaptığımızı siz yapmayın, biz yaptıysak görev icabı yaptık" diye uyarıp, başlayalım Facebook'un bilmediğimiz yüzünü anlatmaya... Facebook'ta 'Search' yani 'arama' bölümüne 'Sex' yazdığımızda, karşımıza 500 profil sayfası, 500'ün üzerinde grup ve yine 500'ün üzerinde etkinlik çıktı. Türkçe olarak 'seks' yazıp arama yaptığınızda da durum farklı değil. Daha anlaşılır bir ifadeyle yazalım: "Karşımıza devasa bir porno dünyası çıkıyor!"

Profillerde kullanılan isimlerin çoğu sahte. 'Avatar' denilen profil fotoğraflarının bazılarında, ya penis ya da seksi iç çamaşırlarıyla poz vermiş kadın fotoğrafları tercih edilmiş. Bunlar profil sahiplerinin gerçek fotoğrafları mı? Kim bu insanlar? Neler konuşuyorlar? Facebook'ta tanışıp, bu tanışıklığı görüşmeyle noktalıyorlar mı?

Bu sorunun cevabını bulmak için bir erkek, bir de kadın ismiyle iki sahte üyelik aldık. Bu iki ismi, dergimizin Facebook'un porno dünyasına sürülmüş 'tebdili kıyafet' ajanları olarak kullandık!

Profil sayfamızı açtıktan sonra başladık arkadaş beklemeye. Facebook'ta 'sosyalleşebilmek' için başka insanlara 'arkadaşlık davetiyesi' diyebileceğimiz davetler göndermeniz gerekiyor. Onları davet ettikten sonra oturup kuzu kuzu kabul edilmeyi bekliyorsunuz. Tabii bu arada başkaları da size davet gönderiyor; siz de onları ya arkadaş olarak kabul ediyorsunuz ya da 'ignore' butonuna basıp, reddediyorsunuz.

Herhalde kadın ismiyle açtığımız profilin avatarına oldukça seksi bir fotoğraf seçtiğimizden olacak, sadece bir gecede 32 arkadaş edindik; sayı artmaya devam ediyor. Erkek ajanımız ise hâlâ bekliyor; şimdilik iki arkadaşı var.

Kız tavlama sanatı

Sahte kadın profilimizdeki arkadaş listesinde, avatarına penis fotoğrafı koyan John Wayne isimli kullanıcı, ısrarla fotoğrafı beğenip beğenmediğimizi soran mesajlar attı. Başka biri, 'grup seks' yapmak için evli bir çift bulduğunu söyledi ve bizim ajanı, swinger (eş değiştirme) partisine davet etti. Hatta "Nasıl oluyor bu işler?" diye sorunca bize, bir önceki 'evli çiftle grup seks' macerasını anlattı. Başka biri de 'Kızlar entelektüel erkekleri sever' bilgisini edinmiş olacak ki "Ben Bukowski okurum, seks bir sanattır!" yazılı bir mesaj attı. İkinci mesajında "Sekste nelerden hoşlanırsın?" sorusunu yöneltince "Hadi bakalım madem öyle, gel böyle" diyerek, biz de kendisine sadizmin kitabını yazmış 'De Sade' ile yanıt verdik: "De Sade'ye ne dersin?" Yanıt mesajında, "Aslında ben fazla kitap okumam, amaç sevişmek değil mi canım" diye konuyu kısa kesti.

Burada ilişkiler, "Facebook'ta tanışalım, messenger'de kaynaşalım, sonra telefonlarımızı alalım ve buluşalım" şeklinde başlayıp ilerliyor.

Where is the party yeaah...

Mesaj atanların davetine cevap verseydik, bir gecede 29 erkek ve 3 kadınla görüşmüş olacaktık. Onlarla görüşmedik ama Facebook'ta 'events' yani 'etkinlik' bölümünde 'Toplu Seks Partisi' davetine, tabii yine görev icabı, kayıtsız kalmak olmayacaktı. Partinin duyurusunda, "İkinci geleneksel buluşma ve sevişme partisi" deniyordu. Taksim'de bir otelde, 2 Kasım gecesi, saat 22.00 ile sabah saat 06.00 arasında düzenleneceği ilan edilen partinin kurallarıysa şöyleydi:

"15 Eylül gecesi birincisini düzenlemiştik ve çok da eğlenmiştik. Bu kez ikincisini düzenliyoruz. Kurallar çok basit.

1) Herkes Facebook üzerinde çiftleşecek ve çift olarak gelecek. Odaya girdikten sonra ayrılabilirsiniz.

2) Temizlik kurallarına uyulacak.

3) Odalara kesinlikle kamera sokulmayacaktır."

Hemen partiyi düzenleyenler ve katılacaklarını belirtenlerle Facebook'ta iletişime geçtik. Kimi yanıt göndermedi, kimi ise "Boş ver partiyi, gel tek takılalım" şeklinde mesaj attı. Tatmin edici bir cevap alamayınca düştük yollara, vardık partinin yapılacağı söylenen otele. 'Where is the party yeaaahh' nidalarıyla otelin lobisine girdik ki ne görelim: Küçük bir kız çocuğu, annesiyle beraber mutlu mesut lobide oynamakta. Oysa otele, "Burada kesin karanlık işler dönüyordur" diye gitmiştik. Hayır, her şey gayet normal; ailelerin kaldığı şık bir oteldeyiz.

"Bunlar olsa olsa bardadırlar" düşüncesiyle en üst kattaki bara gidip içkilerimizi söyledik. Minimalist bir şıklıkla dekore edilmiş barda oturanları, "Acaba seks partisi düzenleyenler hangileri?" şüpheciliğiyle inceliyoruz. Arka masamızda Alman bir grup İstanbul'un güzelliklerinden bahsediyor. Yan masadaysa, Fransa'dan, yabancı arkadaşlarıyla tatile gelen kalabalık bir Türk grubu oturuyor. Çapraz masamızda el ele tutuşmuş, birbirlerine gece boyunca aşklarını ilan eden bir çift var. Yani ortada parti falan yok. Tek tek odaların kapılarını çalıp "Parti burada mı?" diye soramayacağımıza göre, hesabı ödeyerek evimizin yolunu tutuyoruz. Ama ajanlarımıza hâlâ Facebook'ta, "Gel biz kendi partimizi yapalım" mesajları geliyor. Kesinlikle yanıt vermiyoruz.

Çocuklarınızı uzak tutun

Facebook'ta isteyen herkes grup kurup, arkadaşlarını buraya davet edebiliyor. Üniversiteden, liseden, işyerinden, müdavimi olduğunuz kafeden arkadaşlarınızla sohbet etmek ve buluşma ayarlamak için bulunmaz nimet olan grupların 'porno âlemindeki' hali, bizim 'masum' dünyamızdan çok farklı. Türkiye ağında 'Kameralı seks isteyenler, deneyenler, yapanlar', 'Seks istiyorum', 'Evliyim ama uygunum'; 'İsterik kadınlar, aradığınız burada' çağrısı yapılan 'Dul kadınlar' gibi pek çok grup var. Türkiye ağı üyelerince açılan 'İtiraf, seks, cinsel erotik itiraf', 'Seks tutkunları' isimli iki grup için tek bir şey söylenebilir: "Ne yapın edin çocuklarınızı bunlardan uzak tutun!" Buraya, grup seks sırasında çekilmiş hard porno sınırlarını zorlayan fotoğraflar eklenmiş.

Global ağda bulunan, uluslararası katılımın olduğu gruplarsa başka bir âlem. Bunlardan biri, 'Erotic Café' Hindistan'dan Julia Chris isimli Facebook üyesinin kurduğu grubun üye sayısı tam 1 milyon 195 kişi. Birleşik Arap Emirlikleri'nden Londra'ya, Tayland'dan Toronto'ya kadar dünyanın pek çok ülke ve şehrinden üyesi var. Tabii Türk erkekleri de gruba 'yoğun ilgi' göstermiş. Ama Suudi Arap erkekler, katılım oranında bizim Türk erkeklerini geçmiş. Türkiye ağında, bizim gidip bulamadığımız, sadece bir etkinlik vardı ama global ağda üyeler, anlaşılan ekinlikten etkinliğe koşuyor. 'Evde seks', 'Seks oyuncakları', 'Sadece kızlar', 'Sadece erkekler' adıyla neredeyse her gece bir seks partisi düzenleniyor.

Facebook'un seks boyutunu bir kenara bırakıp, biraz da toplumsal boyutuna dönelim. Sitenin kullanım oranı arttıkça, yarattığı sorunlar da bir bir ortaya çıkıyor. Bu sorunların şu anda en popüler olanıysa, 'kızlık soyadı krizi'. Evli kadınlar internete girdiklerinde Facebook üzerinden eski arkadaşlarına ulaşamazken, evli erkekler o randevudan bu randevuya koşturup duruyor. Bu durumun önüne geçmeye çalışan kadınlar, bir bir Facebook hesaplarındaki kullanıcı bilgilerini güncellemeye başladı. Kadınlar hesaplarındaki soyadlarını, kızlık soyadına çevirirken erkekleri de bir telaştır aldı yürüdü: "Ya eşim eski sevgililerini bulursa!" Birçok erkek bu endişeden dolayı eşlerinin adını değiştirmesine izin vermezken, her konuda olduğu gibi evli kadınlar Facebook'un ezilen kanadında yerlerini aldı bile.

Acemiler İçİn Facebook rehberi

Facebook'u, 2004 yılında Harvard Üniversitesi'nde okuyan, 23 yaşındaki Mark Zuckerberg kurdu. Site, Alexa verilerine göre dünyanın en fazla tıklanan yedinci sitesi. Kullanıcıların yüzde 28'i Amerika'dan, yüzde 9.6'sı Kanada'dan, yüzde 9'u İngiltere'den. Belki inanmayacaksınız ama dördüncü sırada yüzde 3.3 oranıyla Türkiye geliyor. Türkiye'de tam 824 bin 740 Facebook üyesi var. Facebook, Türkiye'de Google'dan sonra en fazla tıklanan ikinci site olmayı da başardı. Sitenin şu anda toplam 50 milyonun üzerinde üyesi var ve bu rakama günde 140 bin kişi ekleniyor. Ana sayfası, her gün 48 milyar kez ziyaret ediliyor. Zuckerberg, 2006 yılında 100 milyon gelir elde ettiği sitenin, yüzde 1.6'sını Bill Gates'e 240 milyon dolara sattı. Facebook'unun piyasa değeri, bu satışla 15 milyar dolara yükseldi.

Üyelik: Facebook'a üye olmak için bir mail adresinizin olması yeterli. www.facebook.com'da kısa bir bilgi formunu doldurduktan sonra Facebook'tasınız!

Arkadaş bulma: 'Search' yani 'arama' bölümüne arkadaşınızın ismini yazın. 'Add to Friends'i tıklayarak, davet gönderin.

Friend Request (Arkadaşlık talebi): Arkadaşlarınızın size gönderdiği davetler. Kabul ediyorsanız 'confirm'ü, reddediyorsanız 'ignore'u seçin.

Poke (Dürtme): Ne işe yaradığını kimse çözebilmiş değil. Manasız bir şekilde arkadaşlarınızı sanal olarak dürtüyorsunuz.

Applications (Uygulamalar): Facebook'ta, sanat, iş dünyası, eğitim, etkinlik, moda, oyunlar, yeme - içme, mesaj, chat, müzik, fotoğraf, politika, video, spor, seyahat başlıklarında toplam 7311 uygulama var. Kafanıza uyan uygulamayı, profil sayfasına ekleyebilir, arkadaşlarınızı da bu uygulamaları eklemek için davet edebilirsiniz.

Gifts (Hediyeler): Arkadaşlarınıza hediye verip, hediye alıyorsunuz. Ana sayfanızda 'Günün hediyeleri' bölümüne göz atmadan geçmeyin. Günün hediyeleri bedava. Başka bir hediye vermek isterseniz, bir dolar ödemeniz gerekiyor. Parasını kredi kartınızdan çekiyorlar.

Rakı Sofrası: Türk icadı. Arkadaşlarınızla sanal rakı sofrasına oturabilir, onlara rakı, kalamar tava ısmarlayabilir; yan masaya fasıl heyeti ve dansöz gönderebilirsiniz. "Öpüjem abi', "Eyvallah koçum" ise bonuslarınız...

Booze Mail: Arkadaşlarınıza içki ısmarlamanız için bulunmuş başka bir uygulama. Tabii yine sanal. Ama en azından "Araba kullanacağım abi içmeyeyim" diye itiraz etmiyor kimse.

Oyunlar: Facebook'ta tetristen kâğıt oyunlarına, dövüşten satranca kadar toplam 833 oyun bulunuyor. Bunları profilinize ekleyip, kendinizi oyuna verebiliyorsunuz.

Vampir: Facebook'un oyun uygulamalarından biri. Arkadaşlarınızı ısırmak için icat edilmiş. Isırdıkça vampirlikte kademe atlıyorsunuz. Vampirlikte terfi etmenin faydası ne mi? Oyun işte, fayda aramayın bu işte.

Güvenliğinize dikkat edin!

Dünyada, Facebook'ta yazıp çizdikleri, eklediği fotoğraflar yüzünden işinden olanlar var. Unutmayın patronlar, insan kaynakları birimleri birini işe alırken onun Facebook'taki profilini inceliyor. Ayrıca bilgilerinizin, istemediğiniz şekilde kullanılmasını önlemek için 'privacy' (gizlilik) seçeneği üzerinde mesai harcayın. İşte size bazı ipuçları...

Facebook'ta "Herkes beni rahatsız etmesin" diyorsanız, en iyisi bir 'network' yani 'ağ'a dahil olmayın. Çünkü, dahil olduğunuz ağdaki tüm üyeler profilinizi görebiliyor. Network bölümünden 'none' yani 'hiçbiri' seçeneğini tıklayın. Herhangi bir ağa üye değilseniz, bilgilerinizi sadece listenizdeki arkadaşlarınız görebilir.

Gizlilik ayarları

Siz siz olun 'Privacy', yani 'gizlilik' ayarlarını es geçmeyin. 'Privacy' bölümünde 'Profil' seçeneğinden kimin hangi bilgilerinizi erişebileceğini ayarlayabilirsiniz. "Beni sadece arkadaşlarım görsün, bilsin" diyorsanız, burada doğum gününüzden, e-mail adresine kadar tüm bölümlerde 'only my friends' (sadece arkadaşlarım)

Fotoğraflarınızı herkes görmesin

Sarhoş halde dağıtmışken çekilen fotoğraflarınızı neden herkes görsün? 'Privacy' den 'applications' bölümüne gelin. Photos'un yanında 'Privacy settings'i (gizlilik ayarları) tıklayıp, yine 'only my friends' şıkkını seçin.

Ne kadar zaman geçiriyorsunuz

Patronların Facebook'ta eylemlerinizi kontrol ettiğini söylemiştik. Facebook'ta ne kadar zaman harcadığınızı takip etmelerini engelleyin. 'Privacy', ardından 'news feed and mini feed'e girerek 'show times in my mini feed' seçeneğini iptal edin.

Gizemli profil olmak için

Facebook'ta gizemli kalabilirsiniz. "Arkadaşlarımı ben eklerim gerekirse, onlar beni eklemesin" diyorsanız, kendinizi Facebook'taki yabancılara gizleyebilirsiniz. Privacy, sonra 'search'e girerek 'Which Facebook users can find me in search?' bölümünde 'Only my friend' şıkkını işaretleyin. Bunu yaptığınızda artık arkadaşlarınız dışında kimse sizi Facebook'ta arasa da bulamaz.

Online görünmeyin

Online görünmemek için 'privacy' bölümünden 'profil' seçeneğini tıklayın. 'Online' seçeneğini 'only me' seçeneğine getirip kaydedin.

TEMPO