Perseverance nedir
ensonhaber.com

NASA tarafından 30 Temmuz 2020 tarihinde fırlatılan Perseverance aracı, 7 ay süren yolculuğun ardından 18 Şubat'ta kızıl gezegene ulaştı.

Bir Atlas V roketinin içinde kızıl gezegene fırlatılan söz konusu Mars aracına, bir de kameralar ile donatılmış küçük Mars helikopteri eşlik ediyor.

ÜNLÜ DEDEKTİF DE EŞLİK EDECEK

NASA’nın Mars’taki yaşam arayışına ünlü dedektif Sherlock Holmes ve yardımcısı Watson da dahil olacak.

Perseverence adlı keşif aracına kurulan ve isimlerini ünlü polisiye karakterlerinden alan iki aygıt, şu anda kızıl gezegende.

Robotik kolun ucuna monte edilen mikropartikül tahlil cihazı SHERLOCkK, kum tanesi büyüklüğündeki ipuçlarını izleyecek.

WATSON ise kaya yapılarının görüntülerini yakından kaydedecek bir kamera olarak araca yerleştirildi.

Birlikte çalışacak iki aygıt, kayaların yüzeylerini incelerken, belirli mineral ve organiklere dair ipuçlarını haritaya dökecek. Bilim insanları bu sayede kızıl gezegendeki mikrobiyal yaşamı araştıracak.

perseverance

MARS'TAKİ GÖREVLERİ

Perseverance aracı, Mars'ta daha önce yaşama elverişli olmuş olabilecek bir bölgeyi araştıracak, geçmiş yaşam için izler arayacak ve yaşam içerme ihtimali en yüksek örnekleri de sonradan incelenmesi için saklayacak.

Mars aracının görevi bunlarla da bitmeyecek. Araç, Mars'taki toz fırtınalarının tehlikelerini araştıracak ve Mars yüzeyinde atmosferdeki karbondioksitten saf oksijen üretimi için testleri yapacak.

Perseverance; aynı zamanda Mars'ın yer altı sularını, hava durumunu ve iklimini araştıracak; iniş tekniklerini ve teknolojilerini test edecek ve Mars üzerinde insanlar için tehlike veya kolaylık yaratabilecek başka çevresel faktörleri de gözlemleyecek.

perseverance

Öte yandan araçla birlikte gönderilen Ingenuity adı verilen helikopter, havadan Mars yüzeyini görüntüleyecek ve gelecekteki insanlı Mars keşifleri için bölgeyi haritalandıracak. Ayrıca helikopterde bulunan ısıtıcı, aracın soğuk Mars geceleriyle başa çıkmasına yardımcı olacak.

Yaklaşık 2 kiloluk helikopter, uçuş sırasında gücünü yanında bulunan Perseverance aracından almıştı. Ancak helikopter, Mars'a konumlandıktan sonra Güneş panellerini açarak kendi bataryasını doldurabilecek.

Eğer Ingenuity başarıyla Mars'ta havalanırsa, başka gezegende uçan ilk hava aracı olarak tarihe geçecek.

Perseverance nedir

Perseverance nedir

Perseverance nedir

Perseverance nedirPerseverance nedirPerseverance nedir

Perseverance nedirPerseverance nedir