Türk astronot adayları 2 yıllık eğitim programına alınacak
AA & Ensonhaber

Türkiye Uzay Ajansı tarafından hazırlanan ‘Milli Uzay Ajansı Hedefleri’ Tanıtım Toplantısı, geçtiğimiz günlerde gerçekleşmişti.

Toplantıda, 2018 yılında kurulan ve Türkiye’nin uzay alanındaki yol haritasını hazırlamak için çalışmalarını sürdüren Türkiye Uzay Ajansı'nın 10 yıllık hedefleri de açıklandı. Hedefler arasında, bilimsel deneyler için bir Türk vatandaşını uzaya göndermek de var.

Her ne kadar haberin başlığında "Türk astronot" desek de "astronot" kelimesinin Türkçe karşılığının ne olacağına henüz karar verilmedi.

TÜRKİYE UZAY AJANSI

KRİTERLER HENÜZ BELİRLENMEDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre; uzaya gitmek için seçilecek 3 kişinin kriterler listesi; havacılık tecrübesi olan, havacılık ve uzay tıbbı bölümleriyle spor tıbbı uzmanları ve psikoloji uzmanları tarafından oluşturulacak.

Bilim misyonuyla uzaya gitmesi hedeflenen Türk vatandaşının, diğer ülkelerde de olduğu gibi birtakım eğitimlerden geçmesi gerekecek.

2 YIL EĞİTİME ALINACAK

Eğitimin verileceği kurum tarafından istenen yetkinlik ve becerilere sahip kişiler belirlenecek. Bu kişiler arasından 3 aday seçilerek, yaklaşık 2 yıl sürecek bir eğitim programına alınacak.

Türkiye uzay ajansı

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Aday astronotların geçtiği eğitim sürecinin ardından, eğitici kurum tarafından "en başarılı" olarak değerlendirilen aday, uzayda bilimsel çalışmalar yapmak üzere seçilecek.

Daha sonra uluslararası iş birliği programları dahilinde takvim belirlenecek. Cumhuriyet'in 100'üncü yılına bu takvimin yetiştirilmesi hedefleniyor.

Astronot Programı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirilecek bilimsel deneyleri de kapsayacak. Bu deneyler biyolojik deneyler olabileceği gibi, Türkiye'de geliştirilen malzemelerin uzay dayanım testleri ve deneyleri de olabilecek.

Bilim misyonu, üniversiteler ve bilim insanlarıyla yapılacak görüşmeler sonucunda belirlenecek.

Uygun takvim planlanırsa, Türk astronot tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan bir küp uydu gönderilmesi de hedefler arasında yer alıyor.

Türkiye uzay ajansı

ADAYLAR İÇİN İSTENEN YETENEKLER

Türk astronot adayları için istenen yetenekler henüz belli olmadı. Ancak ulusal uzay ajansları, genellikle astronot adaylarında; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlarda ileri düzeyde bilgi sahibi olmasının yanı sıra, belirli fiziksel özellikleri de karşılama şartını arıyor.

Astronot adaylarının havacılık ve uzay alanlarında deneyim sahibi olması tercih sebebi olurken, adaylar sivil veya askeri personel arasından seçilebiliyor.

Uzay aracında uçmak ve uzay yürüyüşleri yapabilmek için, adayların uzay aracıyla giysisi konusunda antropometrik gereksinimleri sağlaması gerekiyor. Adaylar, söz konusu gereksinimleri karşıladıklarından emin olmak için değerlendirmeye tabi tutuluyor.

Astronot adaylarının uzak ve yakın görme keskinliğinin her iki gözde de 20/20 seviyesinde olması veya cerrahi işlemlerle bu seviyeye getirilmesi bekleniyor. Adaylarda, tansiyon problemlerinin olmaması şartı da aranıyor.

ALKOL VE SİGARA KULLANMAMA ŞARTI

Ayrıca uzayda bilimsel çalışma yapacakların, alkol ve sigara kullanmaması, herhangi bir hastalık veya psikolojik rahatsızlığının bulunmaması gerekiyor.

Normal eklem ve kemik yapısına sahip olmak, uzay misyonunu yerine getirebilecek zihinsel, kişisel ve ruhsal yeteneklere sahip olmak da gerekli kriterler arasında yer alıyor.

Türk astronot adayları 2 yıllık eğitim programına alınacakTürk astronot adayları 2 yıllık eğitim programına alınacak

Türk astronot adayları 2 yıllık eğitim programına alınacak

Türk astronot adayları 2 yıllık eğitim programına alınacak

Türk astronot adayları 2 yıllık eğitim programına alınacak

Türk astronot adayları 2 yıllık eğitim programına alınacak