Whatsapp ve Telegram’ın sonu mu geliyor? Google’ın yeni mesajlaşma sistemi: RCS nedir, nasıl kullanılır?

Bazı insanlar telefonla konuşmak yerine mesajlaşmayı tercihe diyor. Özellikle genç kesimlerde bu durum çok daha fazla görülüyor. Çeşitli uygulamalar üzerinden görüntü, emoji, ses ve video gönderebiliyoruz. Her ne kadar SMS atarken bu özellikler kullanılamasa da bazı durumlarda herhangi bir uygulamaya bağlı kalmadan kısa SMS'ler gönderiyoruz.

Google bu durum için RCS yani Reach Communication Services (Zengin İletişim Servisleri) ismini verdiği sistemi geliştirdi. Bu sistem kullanıcıların aynı Whatsapp'ta olduğu gibi kullanıcıların resim, emoji, video paylaşmalarını sağlıyor.

Google, bu servisi geliştirerek yeni evrensel kısa mesaj servisi haline getirmeyi amaçlıyor. Eğer Google bu sistemde başarı yakalayabilirse başta Whatsapp olmak üzere birçok anlık mesajlaşma uygulamalarının sonunu getirebilir. Peki RCS nedir ve nasıl kullanılır?

RCS nedir?

RCS, geçtiğimiz yıllarda Android telefonlar için kullanıma sunuldu. Bu sistem, iOS cihazlarındaki iMessage sistemi ile benzerlik sağlıyor. RCS hizmeti ile birlikte karşınızdaki kişiye mobil veri ve kablosuz ağ üzerinden mesaj gönderebilir, dosya ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar da paylaşabilirsiniz.

Diğer yandan karşıdaki kişinin aktif olup olmadığını da görebilirsiniz. Tabi karşı taraftaki kişi bu durumu gizlemediyse. RCS hizmeti ile gönderdiğiniz mesaj, uçtan uçtan şifreleme ile güvenli şekilde saklanır. Aynı zamanda bu özellik, mesajın ulaşma süresinde herhangi bir gecikme yaratmaz. İşte Android telefonda RCS kullanımı...

Android telefonlarda RCS nasıl kullanılır?

  • Play Store üzerinden Google Mesajlar uygulamasını indirin.
  • Uygulamaya giriş yapın.
  • Arama çubuğu içerisinde sağ tarafta bulunan üç noktaya tıklayın.
  • "Ayarlar" seçeneğine tıklayın.
  • "Sohbet özellikleri" bölümüne girin.
  • "Sohbet özelliklerini etkinleştir" ayarını aktif yapın.

Apple neden karşı çıkıyor?

Apple, uzun zamandır sunulan RCS teklifini kabul etmiyor. RCS servisinin, telekomünikasyon şirketlerinin veri merkezini kullanması nedeniyle güvenli bulmuyor.

Büyük teknoloji markaları ve mobil operatörler, RCS hizmetini benimsedi. Bunu kabul etmeyen tek şirket ise Apple. Teknoloji devinin bu teklifi kabul edip etmeyeceği merak ediliyor. Google’ın şirkete karşı yaptığı karşıt reklamlar ve baskılar nedeniyle Apple’ın da yakın zamanda RCS’yi desteklemesi bekleniyor.