YouTube, çocukların verilerini topladığı için İngiltere'nin gündeminde
AA

Dünyanın en popüler video paylaşım platformu YouTube, son zamanlarda gizlilik endişeleri nedeniyle daha fazla inceleme altında.

İngiltere'de bilgi ve veri hakları savunucusu Duncan McCann, 13 yaş altı çocukların izleme verilerini derleyip işlemesinin İngiltere'deki çocukların veri güvenliğini sağlayan yasaları çiğnediği gerekçesiyle YouTube'dan şikayetçi oldu.

YouTube'un çocukların verilerini topladığı iddiası var

YouTube'un çocukların izlediği videolar, izledikleri yerler ve izledikleri cihazlarla ilgili verileri topladığını kaydeden McCann, çocukların aile üyelerinin kullandığı cihazlarla YouTube videoları izlediğini ve bu cihazlardaki bilgilerle birlikte çocukların verilerinin de toplandığını söyledi.

İngiltere'de 2020'de çıkarılan çocukların veri haklarının korunmasına ilişkin yasaya göre ilk şikayeti yapan McCann, yalnızca uygun şekilde onay veren yetişkinlere yönelik veri toplama ve işleme sisteminin kurulmasıyla, YouTube'un hangi veriyi topladığından emin olunabileceğini de ifade etti.

Daha önce de ceza aldı

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), yasaları ihlal ederek "çocuklara yönelik izleme ve reklam satışı yaptığı" tespit edilen YouTube'a, 2019 yılında 170 milyon dolar para cezası vermişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)