TSK Suriye uçağını düşürdü

TSK Suriye uçağını düşürdü

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabası yakınlarında saat 13.00 sularında bir savaş uçağı düştü. TSK, uçağın sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Türkiye tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

"HAVA KUVVETLERİMİZİ TEBRİK EDİYORUM"

Başbakan Erdoğan konuya ilişkin ilk açıklamasını Kocaeli mitinginde yaptı. ""Suriye sınırı bizim hava sahamızı ihlal etti. F-16'larımız kalktı ve bu uçağı vurdu. Niye? Eğer sen, benim hava sahamı ilan edecek olursan bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Onun için başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere hava kuvvetlerimizi tebrik ediyorum" dedi.

TSK Suriye uçağını düşürdü

TSK'DAN AÇIKLAMA

Suriye'ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01'den itibaren Diyarbakır'daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir.

Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı'na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1,5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir.

Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14'de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. Uçağın Kesep bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir.

TSK Suriye uçağını vurdu

SINIR KAPISI MUHALİFLERİN ELİNE GEÇMİŞTİ

Suriye'de rejim güçlerine karşı savaşan muhalifler, sabah saatlerinde Lazkiye kentine bağlı Keseb Sınır Kapısı'nı ele geçirmişti. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Ensaur'ş Şam, Nusra Cephesi ve Fetih 2'nci Tümeni unsurlarından oluşan birlikler, yaklaşık üç gün süren şiddetli çatışmaların ardından Esad rejiminin elindeki son sınır kapısı olan Keseb Sınır Kapısı'nda kontrolü ele geçirmelerini, tekbir getirip, slogan atarak kutladı.

YAYLADAĞI'NA ÜÇ HAVAN MERMİSİ İSABET ETTİ

Bu arada Suriye'nin Keseb Sınır Kapısı yakınlarında devam eden çatışmalar nedeniyle Yayladağı ilçesi kırsal alanına üç havan mermisi isabet etti.

HATAY VALİSİ KONUŞTU

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Suriye uçağının, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Keseb kasabasının batı tarafına bilgisi geldiğini belirtti.