Turgut Özal'ın otopsisinde zehirlenme çıktı

Turgut Özal'ın otopsisinde zehirlenme çıktı

Ölümünden 20 yıl sonra 'Feth-i Kabir' yapılarak vücudundan örnekler alınan Özal'ın otopsi raporuna ulaşıldı. Bugün Gazetesi'nden Güngör Ergün'ün haberine göre Özal'ın vücudunda yüksek miktarda etkili bir zehir olan 'striknin kreatin' maddesi belirlendi.

SÜRECİ DDK RAPORU BAŞLATMIŞTI

Şok gelişmeyi ortaya çıkaran süreç Devlet Denetleme Kurulu'nun raporunun ardından harekete geçenAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla başladı. Ailenin Özal'a ait saç tellerini vermemesi üzerine savcılık örnekler almak için mezarın açılmasına karar verdi. Mezar 2 Ekim'de açıldı.

VÜCUDUNDA BOZULMA YOKTU

Mezardan çıkarılan naaş herkesi şaşırttı. Vücudun büyük oranda bozulmadan kaldığı anlaşıldı. Uzmanlar kemik ilikleri, iç organ parçaları ve bedenin diğer yerlerinden alınan örnekleri masaya yatırdı. İnceleme sonucunda Özal'ın vücudunda yüksek miktarda 'striknin kreatin'maddesi bulundu.

O ZEHİR ŞİMDİ YASAK LİSTESİNDE

Adli tıp uzmanları tahnit işleminde kullanılmayan 'striknin kreatin'maddesinin etkili bir zehir olduğunu vurguladı. Fare ve köpekleri öldürmek için kullanılan zehrin yasaklandığını belirtti. Zehirli maddenin Özal'ın yiyecek ya da içeceğine karıştırılmış olabileceği tahmin ediliyor.

BEDENİNDEN ZEHİR ÇIKTI

Mezarı açılarak otopsi yapılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zehirlendiği öne sürüldü. Özal'ın bedeninde yüksek miktarda 'striknin kreatin' maddesi belirlendi. Toksikoloji ve Adli Tıp uzmanları bu maddenin vücut fonksiyonlarını bozarak solunum yollarını felç ettiğini ve kalp krizine yol açtığını kaydetti

Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında otopsi için mezarı açılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zehirlendiği öne sürüldü. Tamamlanmak üzere olan otopsi işlemlerinde ilk belirlemelere göre Özal'ın bedeninde yüksek miktarda 'striknin kreatin" maddesinin belirlendiği iddia edildi. Toksikoloji ve Adli Tıp uzmanları 'striknin kreatin' maddesinin etkili bir zehir olduğunu açıkladı. Zehirli maddenin kişiye temas etmesi halinde vücut fonksiyonlarını bozarak solunum yollarını felç ettiğini ve kişiyi boğduğunu belirtti. Ayrıca kalp krizine de yol açabileceğini vurguladı.

METABOLİZMAYI ALTÜST EDER

Adli Tıp'taki işlemlerinin tamamlanmasının ardından defnedilen Özal'ın kemik ilikleri, iç organ parçaları ve bedeninden alınan diğer örnekleri inceleyen Adli Tıp uzmanları şok bir maddeye ulaştı. İncelenen örneklerde yüksek miktarda 'striknin kreatin' maddesi tespit edildi. Bu maddenin Özal'ın yiyecek ya da içeceğinin içerisine karıştırılmış olabileceği üzerinde duruluyor.

Özal'ın naaşına tahnit yapıldığında dikkat çekilirken uzmanlar striknin kreatinmaddesinin tahnit işlemlerinde kullanılmadığını da kaydediyor. Özal'ın bedeninde tespit edilen 'striknin kreatin' maddesini BUGÜN'e değerlendiren toksikoloji ve Adli Tıp uzmanları çarpıcı bilgiler verdi.

Toksikoloji profesörü bir uzman "Striknin bir zehir, kreatin ise bir proteindir. Kreatin striknin proteine bağlı hali olduğu için ikisini birlikte kullanıldığında striknin kreatin diye adlandırılıyor. Ciddi bir zehir olan striknin kişiye temas ettiğinde vücut fonksiyonlarını bozarak solunum yollarını felç ediyor ve kişi boğuluyor. Çünkü öyle bir etkili zehirdir ki metabolizmayı altüst ediyor. Ayrıca solunum yolları bozukluğu dışında kalp krizine de yol açabilir" dedi.

15-20 DAKİKADA ÖLÜME GÖTÜRÜR

Striknin kreatin maddesinin yemekle ve suyla verilmiş olabileceğini belirten toksikolog profesör, "Verildiği gibi etkisini 15-20 dakika gibi kısa bir sürede göstermeye başlar. Kişi o anda ölür. Burada zehrin hedef dokuya ulaşması önemli. Eğer hedef dokuya ulaşmadıysa bir müddet sonra vücuttan atılır. Etki yapma gücü de verilen doza bağlı. Mesela Striknin LD50 dozu 100 hayvana verildiğinde yarısını öldürme gücüne sahip" diye konuştu. Eskiden fare zehrinde kullanılan maddenin sonradan yasaklandığını vurguladı.

YÜKSEK DOZ HER CANLIYI ÖLDÜRÜR

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hamit Hancı striknin maddesiyle ilgili şöyle konuştu: "Bir zehir türüdür. Eskiden köpekleri zehirlemek için kullanılıyordu. Hayvan haklarına aykırı diye yasaklandı. Çok etkili bir zehir olduğu için insanı zehirlemek için de kullanılabilir. Yüksek doz verildiğinde her canlıyı öldürme gücüne sahip. Zehirdir ama tedavi amaçlı da kullanılabilir. Özellikle kalp ilaçlarında düşük dozda kullanıldığını biliyorum." Saç tellerini vermeyince süreç başladı Şok gelişmenin yaşandığı süreç Devlet Denetleme Kurulu'nun hazırladığı raporla başlamıştı.

Raporun ardından harekete geçen Ankara Cumhuriyet Savcılığı aileden daha önce alındığı açıklanan saç tellerini istemiş ancak ailenden gelen olumsuz cevap üzerine mezarın açılmasına karar vermişti. Özal'ın mezarı 2 Ekim tarihinde Adli Tıp Uzmanları ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın nezaretinde açılmıştı.