Türkiye Yemen'deki elçilik faaliyetlerini askıya aldı
Ajanslar

yemen

Yemen'de Şii Husilerin gerçekleştirdiği darbenin ve artan şiddet olaylarının ardından Türkiye başkent Sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya aldı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada elçi ve personelin Türkiye'ye döndüğü bilgisi verildi.

Daha önce ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, İngiltere Fransa ve İtalya da güvenlik gerekçeleriyle Yemen’in başkentindeki büyükelçiliklerinin faaliyetlerini askıya aldıklarını açıklamıştı.

YEMEN'DE HUSİ DARBESİ

Yemen'de İran destekli Şii Husiler, dört aydan beri başkent Sana'yı elinde bulunduruyor.

Hükümet ile başkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması" imzalanmıştı. Ancak Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi Cumhurbaşkanı Hadi'nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

GEÇİCİ ULUSAL KONSEYİ KURULDU

Husiler bunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Cumhurbaşkanı Hadi'nin konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı. Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve Başbakan Halit Bahhah’ın hükümeti, Husilerin ülkeyi otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıklamıştı.

Husiler Cuma günü parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduğunu ilan etmişti. Buna göre Konsey 5 kişiden oluşan Başkanlık Konseyi'ni seçecek. Başkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

Yemen'de Husi militanları Başkanlık Sarayı'nı bastıTürkiye Yemen'deki elçilik faaliyetlerini askıya aldı