Venezuela'da ekonomik kriz

VENEZÜELA

Dünyada petrol fiyatları düşerken, petrol ihraç eden ülkelerde de sıkıntı büyüyor. Özellikle ekonomisi sadece petrol gelirine bağlı ülkelerde halk tedirgin. Bu ülkelerden biri de Venezuela.

ÜRETİM YERİNE İTHALAT SIKINTIYA SOKTU

Venezuela'nın gelirinin yüzde 96'sı petrol kaynaklarına dayalı. Petrolden elde edilen gelirle halkın gereksinim duyduğu ihtiyaç maddeleri ithal ediliyor.

Şu sıralarda ham petrolün fiyatı ise 2009 yılının mayıs ayındaki düzeye inmiş durumda. Venezuela'da üretilen petrolün varili 50 doların altında satılıyor.

Neredeyse tüm hammadde gereksinimini yabancı ülkelerden temin eden ülkede bu durum sıkıntıya neden oluyor.

Venezuela'da ekonomik kriz

MARKETLERDE SINIRLAMA

Öyle ki hükümet ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Ülkede alınmaya başlanan sıkı tedbirler kapsamında ilk olarak temel ihtiyaç maddelerinin tüketiminde sınırlamaya gidildi. Hükümet, kontrolünde olan marketlerde müşterilerin alabileceği ürünlere sınırlama getirdi.

Venezuela'da market rafları boş kaldı

Venezuela'da ekonomik kriz

Venezuela'da ekonomik kriz

CHAVEZ HÜKÜMETİNİN KAMULAŞTIRMA HAMLESİ ÇÖKTÜ

Chavez hükümeti 2003 yılında petrol şirketi PDVSA'yı tamamen devlet kontrolüne geçirmişti. Hükümet, halka petrol gelirleriyle ülkede, petrol üretimini artırmaya yönelik yatırım yapmak yerine, sosyal konut, sağlık ve toplu taşımaya fon aktaracağı sözünü vermişti

Fakat, döviz gelirlerinin yüzde 90'ı petrolden Venezuela elindeki petrol kartını kaybedince ekonomik krize girdi. Halk artık temel ihtiyaç maddelerine ulaşmakta bile büyük sıkıntılar yaşıyor..

SÜT KITLIĞI YAŞANIYOR

Venezuela 863 çeşit dondurmasıyla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeyi de başarmıştı. Ama şu sıralarda sadece dünyaca ünlü bu dondurmalardan tadabilmek için Venezuela'ya gelen turistler de hayal kırıklığı yaşıyor. Çünkü süt olmayınca dondurma da olmuyor.

Venezuela'da ekonomik kriz

Süt kıtlığı nedeniyle birçok dondurmacı sektör için yüksek sezon olarak tanımlanan yaz ortasında kapılarına kilit vurmak durumunda kaldı.