Koruyucu aile sayısı 6 bine yaklaştı
AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, gönüllülük kavramı ve farkındalığın geliştirilmesi ile toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak gönüllü sayısının artırılması amacıyla gerçekleştirilen "Gönül Elçileri Projesi"nin alt projesi olan koruyucu aile hizmeti, Ankara'da başlatıldı.

YERLEŞTİRİLEN ÇOCUK SAYISININ ARTMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da "Her çocuğun bir ailesi olmalı" düşüncesinden hareketle koruyucu aile ve koruyucu ailelere yerleştirilen çocuk sayısının artması için çalışmalarını sürdürüyor.

Koruyucu aile sayısı 6 bine yaklaştı

Bakanlığın koruyucu aile sayısını artırmak üzere yürüttüğü farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları sonucunda, Türkiye genelinde koruyucu aile sayısı 5 bin 458'e, hizmetten yararlandırılan çocuk sayısı ise 6 bin 682'ye ulaştı.

KURULUŞTA NEREDEYSE ÇOCUK KALMADI

Çalışmalar kapsamında, Türkiye'de koruyucu aile olmayan il kalmadı. 11 ilde koruyucu aile yanında kalan çocuk sayısı, kuruluşta kalan çocuk sayısını geçti. Afyonkarahisar, Kahramanmaraş, Kayseri, Bolu, Manisa, Muş, Balıkesir, Hatay, Aksaray, Şırnak ve Osmaniye'de koruyucu aile yanında yaşayan çocuk sayısı, kuruluşta kalan çocuk sayısının üzerine çıktı.

Koruyucu aile sayısı 6 bine yaklaştı

698 ENGELLİ ÇOCUK KORUYUCU AİLEDE

Öte yandan, engelli çocuklara da koruyucu ailelik yapılabiliyor. Bu kapsamda 698 engelli çocuk, koruyucu aile hizmetinden faydalanıyor. Engelli çocuklar için aylık bakım ücreti, yüzde elli artırılarak veriliyor. Bakanlık, koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilme harcamaları için aylık ücret ödüyor. Çocuk başına ödenen ücret ortalama 1.426 lirayı buluyor. Her öğretim yılı başında eğitim masrafları karşılığı olarak bakım ücreti üç kat artırılarak ödeniyor.

Koruyucu aile sayısı 6 bine yaklaştı

GİYİM MASRAFI İÇİN ÜCRET ARTIRILDI

Çocukların giyim masrafları için yılda iki kez bakım ücreti iki kat artırılıyor. Çocukların sağlık harcamaları, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri kapsamında karşılanıyor. Bir meslek edinmek üzere kamu ya da özel kuruluşlarca açılan kurslara katılacak çocukların ücretsiz kontenjanlardan yararlanma durumları değerlendiriliyor. Bu imkandan yararlanamayanların kurs süresince kurs bedelleri, eğitim ve öğretimlerine ilişkin etüt, kurs, yaz okulu, harç, sınav, kayıt ve servis ücretleri ile bunlara ilişkin her türlü araç gereç ve malzeme giderleri karşılanıyor.

ÖZEL OKULLAR YÜZDE 3'LÜK KONTENJAN AYIRDI

Özel okulların yüzde 3'lük kontenjanından, koruyucu aile yanındaki çocuklar da faydalanıyor. Koruyucu ailelere emeklilik imkanı sağlanıyor. Eşlerden birisine, isteğe bağlı sigorta üzerinden emekliliğe esas primleri aylık olarak ödeniyor. İsteğe bağlı sigorta pirimi 818 lira 69 kuruş olarak ödeniyor.

Koruyucu aile sayısı 6 bine yaklaştı

PRİMLER AYLIK ÖDEMELERE İLAVE EDİLİYOR

Koruyucu ailelerden, eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin bir asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması ve ödeme belgesinin ibrazı halinde primleri aylık ödemelere ilave edilerek karşılanıyor.

REŞİT OLDUKTAN SONRA KORUYUCU AİLELERİNDE  KALDILAR

Koruyucu aile hizmetinde çocuklar, reşit olduktan sonra da koruyucu ailelerle yaşamaya devam ediyor. Bu kapsamda, 2018'de reşit olan 117 çocuktan 82'si koruyucu ailesiyle birlikte yaşamaya devam etti.

Koruyucu aile sayısı 6 bine yaklaştı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)