Yavuz, Doğu Akdeniz'de sondaja başladı
AA

Türkiye'nin ikinci sondaj gemisi Yavuz, Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklarının hakkını korumak için 20 Haziran'da yola çıkmıştı.

İlk sondaj faaliyetine başlayan Yavuz, bugün itibarıyla bin 710 metre civarında sondaj derinliğine ulaşmış durumda. Burada yaklaşık 2,5-3 aylık bir program gerçekleşecek.

YAVUZ SONDAJ GEMİSİ ÖZELLİKLERİ

Uzunluğu 230 metre ve genişliği 36 metre olan altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Yavuz'da, yaklaşık 130 metrelik çift sondaj kulesi bulunuyor. Gemi, 12 bin 200 metre derinliğe kadar çok yüksek basınç altında ve yüksekliği 6 metreye kadar olan dalgalarda dahi sondaj yapabiliyor. Çalışmalarını çevreye zarar vermeden gerçekleştiren Yavuz, aktif konumlandırma sitemine sahip. Şu anda bin 710 metre sondaj derinliğinde çalışmalarını sürdüren gemiyle 3 bin metrenin üzerinde sondaj derinliğine ulaşılması hedefleniyor. Yavuz'a bölgede yürüttüğü sondaj faaliyetlerinde TCG Gemlik Fırkateyni ve TCG İmbat Hücumbotu eşlik ediyor. Toplam 140 personelin görev yaptığı gemide, oyun alanı, sinema ve spor salonu gibi sosyal alanlar ile bir doktor ve bir hemşirenin hizmet verdiği tam donanımlı revir bulunuyor.Yavuz, Doğu Akdeniz'de sondaja başladı

Yavuz, Doğu Akdeniz'de sondaja başladı VİDEO

"BU OPERASYONLARI YAPABİLEN 5-6 ÜLKEDEN BİRİSİYİZ"

Bu teklifi hükümet olarak desteklediklerini ifade ettiklerini anımsatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; "Maalesef GKRY bu teklifi reddetti. Bu ciddi teklifi yeniden değerlendirmek suretiyle sonuç almak üzere tarafların bir araya gelmesinin, her iki tarafın da menfaatine olacağını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Garantör ülkeler olarak gerektiğinde bu toplantılara destek vermeye hazır olduğumuzu da bir kez daha huzurlarınızda ifade etmek istiyorum. İnşallah buradan yakın bir süre içerisinde müjdeli haberler veririz ama tabi bu arama işi riskli bir iş, bilinmezleri çok. Bu bilinmezleri azaltmak için teknolojinin son imkanlarını burada kullanıyoruz. Şu anda güvertesinde bulunduğumuz bu sondaj gemisi dünya çapında 15-16 gemiden birisi. Bu operasyonları yapabilen 5-6 ülkeden birisi durumundayız. Türkiye Petrolleri bu sondajlarla önemli bir tecrübe ve birikim de kazanmış oluyor. Ağırlıklı Türk personelle bu işlemleri yerine getiriyoruz ve inşallah en kısa süre içerisinde burada gördüğünüz personelin tamamı belki Türk vatandaşlarından oluşacak hale gelmiş olacak.” dedi. Yavuz, Doğu Akdeniz'de sondaja başladı

“YÜKSEK MALİYETLİ ÇALIŞMALARIN SÜRDÜRÜLMESİ KOLAY DEĞİL”

KKTC Başbakanı Tatar da Türkiye’nin kararlı duruşunun Doğu Akdeniz’de hak ve çıkarların korunması açısından çok önemli olduğunu belirtti. Gemideki mürettebatı ve mühendisleri, hidrokarbon bulma çalışmaları kapsamında yaptıkları önemli çalışmalardan dolayı tebrik ettiğini ifade eden Tatar, “Türk hükümetine bir kez daha teşekkürlerimizi ifade etmek istiyoruz çünkü Doğu Akdeniz’de hak ve çıkarlarımızın korunması bakımından, bu zenginliklerde Kıbrıs Türklerinin de haklarını savunabilmek ve başarılı çalışmalar içerisinde bulunmak için oldukça yüksek maliyetli çalışmaların sürdürülmesi kolay bir olay değildir.” dedi.

Yavuz, Doğu Akdeniz'de sondaja başladı

Yavuz, Doğu Akdeniz'de sondaja başladı

Yavuz, Doğu Akdeniz'de sondaja başladı

Yavuz, Doğu Akdeniz'de sondaja başladı

Yavuz, Doğu Akdeniz'de sondaja başladı

Yavuz, Doğu Akdeniz'de sondaja başladı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)