Sivas'ta geleneği yeninden hayata geçirdiler: Halaya katılmayanlar suyun içine atıldı

Bir köy düğününde, unutulmaya yüz tutmuş eski köy düğünü gelenekleri yeniden hayat bulurken düğünde halaya katılmayan davetliler, köy meydanında yalağa atılarak cezalandırıldı.

Sivas'ta 'yok artık' dedirten gelenek yeniden hayata geçirildi. 

Altınyayla ilçesine bağlı Deliiyas kasabasında düzenlenen dört günlük köy düğünü, geleneksel adetlerin yeniden canlandırılmasına vesile oldu.

Köy meydanında toplanan davetliler, davul ve zurna eşliğinde halay oynamaya başladı.

HALAYA KATILMAYANLAR SUYA ATILDI

Ancak eski bir köy adet geleneğinin gereği halaya girmemekte ısrar eden misafirler, köy halkı tarafından yaka paça alınarak halk arasında "kürün" olarak adlandırılan su dolu yalağın içerisine atıldı.

Ayrıca diğer düğün etkinliklerine eşlik etmeyen davetlilerin omuzlarına iplerle tezek asıldı.

O ANLAR KAYDEDİLDİ

Düğün fotoğrafçısı ise bu eğlenceli ve nostaljik anları kaydetti.

Sosyal medyada paylaşılan görüntüler beğeni topladı. 

"UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKLERİ YAŞATMAYA ÇALIŞTILAR"

Düğün fotoğrafçısı Kılıç, çekimini yaptığı köyde unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yaşattıklarını belirterek şunları kaydetti:

Sivas'ın Altınyayla ilçesinde Deliiyas kasabasında eski köy düğünlerini hatırlatan bir düğün çektik. Bu düğünde de cezalı halaylar oldu. Düğünde halaya girmeyenler ceza aldı. Halaya girmeyenleri kürün diye tabir edilen suyun biriktiği yere atarak eski adetleri yaşattılar. Günümüzde baktığımızda çoğu kişi 2 saatte düğünü bitiriyor.

Gittiğimiz yerde düğün 4 gün sürdü. 4 gün boyunca ise unutulmaya yüz tutmuş ne kadar gelenek varsa yaşatmaya çalıştılar. Bu unutulmaya yüz tutmuş bu gelenekleri görüntüleri çekip yayınlamak benim için güzel oldu. Bu görüntüleri sosyal medyada paylaştığımda ise beğeni topladı.