Donald Trump: İran ile anlaşma yapıldı

İran ile anlaşma yapıldığını belirten ABD Başkanı Donald Trump, "Türkiye ile de görüşeceğiz. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan, bu süreçte harikaydı" ifadesini kullandı.

AA AA
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

ABD ile İran arasında devam eden ateşkesin kalıcı barışa dönüştürülmesi hedeflenirken çatışmalar yeniden başlamıştı.

Geçtiğimiz günlerde ABD'ye ait helikopterin Hürmüz Boğazı'nda devriye yaptığı sırada İran tarafından düşürüldüğünü duyurulmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, karşılık vereceklerini söylemiş, ardından İran bombalanmıştı.

"İRAN'LA ANLAŞMA TAMAMLANMAK ÜZERE"

Oval Ofis'te düzenlenen imza töreninin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Trump, İran'la anlaşmanın tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayarak detaylı mutabakat metni üzerindeki son çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

"(İran'la anlaşma) Belgelerin son halinin hazırlanması sürecinden geçiyoruz. Bu süreç önümüzdeki birkaç gün içinde tamamlanacak ve bir imza töreni düzenlenecek, belki de Avrupa'da" şeklinde konuşan Trump, söz konusu anlaşmanın imzalanması durumunda İran'ın hiçbir şekilde nükleer silah elde etmeyeceğini dile getirerek, "Nükleer silaha sahip olmayacaklar, bu konuda anlaşmaya vardılar. Hiçbir biçimde nükleer silah da geliştirmeyecekler" değerlendirmesini yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ROLÜNE VURGU

Aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok bölge ülkesinin lideri ile görüştüğünü ve bu görüşmelerin sürdüğünü belirten Trump, İran'la anlaşma sürecinde Ankara'nın rolüne ilişkin, "Türkiye ile de görüşeceğiz. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan, bu süreçte harikaydı" değerlendirmesini yaptı.

"İMZALAR ATILIR ATILMAZ HÜRMÜZ BOĞAZI AÇILACAK"

İran lideri Mücteba Hamaney'in anlaşmayı onaylayıp onaylamadığı konusundaki bilgisi sorulan Trump, "Anladığım kadarıyla cevap, evet" dedi.

Anlaşma imzaları atılır atılmaz Hürmüz Boğazı'nın açılacağını ve ABD'nin İran'a yönelik deniz ablukasının kaldırılacağını vurgulayan Trump, "(Anlaşma) Yakında imzalanacak, belki bu hafta sonu" ifadesini kullandı.

Trump, söz konusu imza törenine ABD'yi temsilen Başkan Yardımcısı JD Vance, özel temsilcisi Steve Witkoff ve eski başdanışmanı Jared Kushner'in katılabileceğini belirtti.

Trump, bu hafta sonu Washington'da düzenlenecek ABD'nin 250. kuruluş yıl dönümü kutlamalarını takip etmek üzere kentte kalacağını, dolayısıyla olası imza törenine JD Vance'in katılabileceğini dile getirdi.

İran: ABD ile anlaşma iddiaları spekülasyondan ibaret ABD Başkanı Trump'ın İran'la anlaşmayı duyurması İsrail'de şaşkınlıkla karşılandı
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)