İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana havadan, karadan ve denizden düzenlediği saldırılarda yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 57 bini aştı.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada Gazze'de İsrail ile ateşkes ve esir takasına ilişkin teklife Filistinli siyasi gruplarla istişare sonucunda verilen 'olumlu yanıtın' arabuluculara iletildiği belirtildi.
Açıklamada, "Hamas, arabuluculara olumlu yanıt verdi ve bu teklifi uygulamak için hemen ciddi bir müzakere turuna girmeye tamamen hazır" ifadesi kullanıldı.
İSRAİL YANITI TESLİM ALDI
Kanal 12 televizyonunun ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkili kaynağa dayandırdığı habere göre İsrail, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası önerisine yanıtını arabuluculardan teslim aldı ve bunun ayrıntılarını görüşüyor.
Kaynak, İsrail heyetinin söz konusu öneriyle ilgili müzakereler için Katar'ın başkenti Doha'ya gitmesinin beklendiğini ifade ederek ziyaretin tarihini belirtmedi.
HAMAS ÜÇ ANA TALEPTE ISRARCI
Öte yandan İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan haberde Hamas'ın anlaşma maddelerinin değiştirilmesi yönündeki üç ana talepte ısrarcı olduğu kaydedildi.
Bu taleplerin ilkinin Gazze Şeridi'nde eski insani yardım dağıtım modeline geri dönülmesi, ikincisinin 60 günlük ateşkesin sona ermesinden sonra ne olacağı ve bir diğerinin ise İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesiyle ilgili olduğu ifade edildi.
İsrail Hayom gazetesi de ülkedeki tahminlere göre görüşmelerin sürdürülmesinde en büyük zorluğun İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilme haritası konusunda yaşanacağını yazdı.
TRUMP DUYURMUŞTU
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Temmuz'da Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme öncesinde siyasi ve güvenlik kabinesi oturumu düzenleyecek.
Gazze Şeridi'nde 60 günlük ateşkesin sağlanması için İsrail'in gerekli şartları kabul ettiğini açıklayan Trump, ateşkes görüşmelerine arabuluculuk yapan Katar ve Mısır'ın Hamas'a nihai teklifi sunacağını kaydetmişti.