AA & Ensonhaber

İsrail'le bağlantıları olduğu belirtilen bilgisayar korsanları grubu, İran'ı hedef aldı.

Grup, düzenlediği siber saldırıyla İran'ın benzin istasyonlarındaki işleyişi aksattığını söyledi.

Yakıt tedarik sistemine siber saldırı

İsrail ordu radyosu, İsrailli bilgisayar korsanlarının İran'daki yakıt tedarik sistemine siber saldırı düzenlediğini duyurdu.

İran genelinde ve Tahran'da birçok benzin istasyonunda hizmetlerin devre dışı kaldığı bildirildi.

İsrailli korsanlar: İran'ın saldırganlığına yanıt

Açıklamada, "Bu siber saldırı, İran'ın ve onun bölgedeki vekillerinin saldırganlığına bir yanıttır. Hamaney, ateşle oynamanın bir bedeli var." denildi.

İran dini lideri Ali Hamaney, 7 Ekim saldırısına ilişkin, "Siyonist rejime saldırıyı planlayanların ellerinden öpüyoruz." demişti.

Benzin istasyonları devre dışı kaldı

İran devlet medyası, başkent Tahran'daki bazı benzin istasyonlarının işlevselliğini yitirdiğini ancak bunun nedeninin henüz belli olmadığını duyurdu.

Siber saldırıyı gerçekleştiren İsrailli grup, daha önce İran'ın önde gelen çelik şirketlerini hedef aldıklarını iddia etmişti.

Uzun kuyruklar oluştu

İran'ın en kalabalık Firdevsi, Veliasr ve Esedabadi caddelerindeki istasyonlar tamamen kapalı, çevre yolu konumundaki bazı caddelerde ise kartlı sitem devre dışı bırakılarak manuel şekilde piyasa fiyatından satışlar gerçekleştirildi.

Sürekli kuyrukların oluştuğu akaryakıt istasyonlardaki durgunluk ise hemen dikkati çekti.

Güvenlik güçleri konuşlandırıldı

Yaşanan kesinti nedeniyle halk ile istasyon çalışanları arasında sorun yaşanmaması için Tahran'daki neredeyse her akaryakıt istasyonuna emniyet güçlerinin konuşlandırıldığı görüldü.

Emniyet güçleri, basının özellikle de yabancı basının görüntü almasına izin vermedi.

Sosyal medyada söz konusu kesintinin "benzin fiyatlarını artırmak" için gerçekleştirildiği iddialarına yer verilirken, yetkililer benzinde fiyat artışına gitmek gibi bir planları olmadığını bu iddiaların temelsiz olduğunu belirtti.

İran'da akaryakıt satış sistemi

İran'da akaryakıt satışları her araç için çıkarılan özel kartlarla yapılıyor. Her ay kartlara 60 litre yüzde 50 indirimli yakıt tanımının yanı sıra 150 litre piyasa fiyatından yakıt alma hakkı tanınıyor.

Karta tanımlanan hakkın bitmesi ve acil durumlarda ise akaryakıt istasyonlarına tanımlanan yakıt limitinden piyasa fiyatı ile araçlara yakıt alınabiliyor.

Yakıt satış sisteminin çalışmaması nedeniyle bazı istasyonlar kartlı sistemi devre dışı bırakarak manuel satış yapıyor.

Normal şartlarda kanuna aykırı olan bu satış olağanüstü durumlarda bir engelle karşılaşmıyor.