- Suriye'de ABD ve Suriye ordusunun ortak devriyesine düzenlenen saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD'li sivil hayatını kaybetti, saldırgan öldürüldü.
- Saldırının ardından bölgede güvenlik önlemleri artırılırken, ABD'nin üst düzey yetkilileri saldırıyı kınadı.
- Bu olay, Suriye ile yapılan diplomatik görüşmelerin ve işbirliklerinin önemi üzerinde yeniden odaklanılmasına neden oldu.
Suriye'de sıcak çatışma...
Suriye resmi haber ajansı SANA, Tedmur'da yaşanan olayda Suriye güvenlik güçlerinden iki personel ile ABD güçlerinden bazı askerlerin yaralandığını, saldırganın ise öldürüldüğünü duyurdu.
Haberde, Deyrizor–Şam uluslararası yolunun geçici olarak trafiğe kapatıldığı belirtilerek, yaralı askerlerin Suriye'nin güneyindeki Tenef'te yer alan ABD askeri üssünden tahliye edildiği bildirildi.
BÖLGEYE HELİKOPTERLER YOLLANDI
Kaynaklar, saldırının ardından bölgede güvenlik önlemlerinin artırıldığını, koalisyona ait askeri helikopter ve savaş uçaklarının Tedmur semalarında yoğun şekilde sortiler gerçekleştirdiğini aktardı.
Olayla ilgili Suriye makamları ya da ABD tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

CENTCOM'DAN AÇIKLAMA GELDİ
Saldırıya ilişkin CENTCOM'dan yapılan açıklamada, "13 Aralık’ta Suriye’de, tek başına hareket eden bir IŞİD’li silahlı saldırganın düzenlediği pusu sonucu iki ABD askeri personeli ile bir ABD’li sivil hayatını kaybetti; üç ABD askeri personeli de yaralandı. Saldırganla çatışmaya girildi ve etkisiz hale getirildi." denildi.
CENTCOM ayrıca, ailelere duyulan saygı ve Savaş Bakanlığı politikaları gereği, askerlerin kimliklerinin, en yakınlarına bildirim yapıldıktan 24 saat sonrasına kadar açıklanmayacağını duyurdu.

TOM BARRACK: KORKAKÇA TERÖRİST PUSU
Saldırıya ilişkin açıklama yapan ABD'nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, "Suriye'nin merkezinde ABD-Suriye hükümeti ortak devriyesine yönelik korkakça terörist pusu saldırısını şiddetle kınıyorum. Üç cesur ABD askeri ve sivil personelinin kaybından dolayı üzüntü duyuyoruz ve saldırıda yaralanan Suriye birliklerine acil şifa diliyoruz. Suriyeli ortaklarımızla terörizmi yenme konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz." dedi.

SAVUNMA BAKANI HEGSETH'TEN AÇIKLAMA
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth de X hesabından yaptığı açıklamada, Suriye'deki saldırıyı kınadı.
"Bu saldırıyı gerçekleştiren cani, bölgedeki müttefik kuvvetler tarafından öldürüldü." ifadesini kullanan Hegseth, ABD askerlerini hedef alan herkesin bunun karşılığını "acımasız şekilde" göreceğini kaydetti.
SDG'NİN SURİYE ORDUSU'NA ENTEGRASYONU KONUŞULDUĞU BİR DÖNEM
Milli Savunma Bakanlığı tarafından, Suriye yönetimi ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında imzalanan 10 Mart Mutabakatı'na ilişkin 12 Aralık'ta değerlendirmelerde bulunuldu.
Suriye'deki son durum ve terör örgütü YPG/SDG'nin 10 Mart Mutabakatı'na ilişkin sürecin sorulması üzerine şu açıklama yapıldı:
Bu konudaki duruşumuzu Sayın Bakanımız dün Meclis Genel Kurulu'nda icra edilen bakanlığımızın bütçe görüşmelerinde açık olarak ifade etmiştir. Bunun yanında SDG terör örgütünün 10 Mart Mutabakatı'na rağmen Suriye ordusuna entegre olmak yerine faaliyetlerine devam etmesi Suriye'de tesis edilmeye çalışılan istikrar ve güven ortamına zarar vermeyi sürdürmektedir. Bazı ülkelerin eylem ve söylemleri ile terör örgütü SDG'yi entegre olmama, silah bırakmama konusunda cesaretlendirdiği görülmektedir. SDG terör örgütünün 10 Mart Mutabakatı çerçevesinde, Suriye ordusuna birlik olarak değil, ferdi olarak entegre olmasını beklediğimizi daha önce de ifade ettik. SDG terör örgütünün zaman kazanma çabaları da boşunadır. Entegrasyondan başka seçenek sonuç vermeyecektir.

ABD'NİN SURİYE'DEKİ POZİSYONU
Bu süreçte ABD’nin taraflar arasında arabuluculuk çabaları hız kazandı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve Suriye'de SDG adını kullanan PKK/YPG elebaşılarından Mazlum Abdi ile görüşmeler gerçekleştirdi.
ABD’nin rolü açısından en kritik gelişme ise Şara’nın kasım ayı ortasında gerçekleştirdiği Washington ziyareti ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi oldu. Ziyaret sonrasında herhangi bir açıklama yapılmasa da görüşmelerde SDG/YPG konusunun gündeme gelmiş olması kaçınılmazdı. ABD bu görüşmelerde elindeki en güçlü koz olan Suriye’ye dönük yaptırımları kaldırmayı gündeme getirdi.
Şara’nın ABD ziyaretinden çıkan diğer bir sonuç Suriye'nin DEAŞ'a karşı koalisyona katılımı oldu.
Bugün saldırıya uğrayan ortak devriye de bu koalisyonun bir sonucu kurulan devriyelerden biri.