Yunanistan'da seçimin kazananı Başbakan Kiryakos Miçotakis'in partisi oldu
İHA

Resmi olmayan sonuçlara göre Yunanistan'daki genel seçimlerde Başbakan Kiryakos Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi (ND), oyların yüzde 40'ını alarak ipi göğüsledi.

Galibiyete rağmen mecliste çoğunluğu sağlayamayan ND'nin ardından eski Başbakan Aleksis Çipras'ın liderlik ettiği Radikal Sol Koalisyon-İlerici İttifak'ın (SYRIZA) oyların yüzde 20'sini alarak seçimi ikinci sırada tamamladı.

Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) oyların yüzde 11'ini, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) oyların yüzde 7'sini, Helen Çözümü (EL) oyların yüzde 4'ünü aldı.

Seçime katılan 27 siyasi parti, 8 ittifak ve 1 bağımsız aday arasından toplam 5 parti ve ittifak yüzde 3 barajını geçerek meclise girmeye hak kazandı.

Miçotakis: Yalnızca güçlü hükümetler cesur reformlarla ilerleyebilir

Miçotakis, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada kazandıkları seçim zaferini kutlayarak şu ifadeleri kullandı:

Yeni Demokrasi mutlak çoğunluk ile Yunanistan'ı yönetmek için halkın onayını aldı. Hiç şüphesiz bu siyasi deprem yeni seçimlere doğru yolumuza hız vermemizi sağlıyor. Yalnızca güçlü hükümetler cesur reformlarla ilerleyebilir.

Çipras: Sonuç olumsuz

Çipras da Miçotakis'i arayarak genel seçimlerde kazandığı zafer dolayısıyla tebrik etti. "Seçim sonucu SYRIZA için son derece olumsuz." diyen Çipras, şöyle konuştu:

Bir süre önce Sayın Miçotakis ile temasa geçtim ve zaferinden dolayı tebrik ettim. Maçların hem galibi hem de mağlubu vardır. Kolektif organlarımız derhal toplanarak seçim sonuçlarını toplu olarak değerlendirecek.

Değişiklik sinyali verdi

Ancak, büyük olasılıkla ikinci tur yapılacağı için seçim sürecinin henüz bitmediğini anlatan Çipras, şunları söyledi:

Zaman kısıtlaması yok. Bir sonraki kritik ve son seçim savaşını mümkün olan en iyi koşullarda verebilmek için gerekli tüm değişiklikleri hemen yapmalıyız.

PASOK: Büyük bir zafer

PASOK lideri Nikos Androulakis ise yaptığı açıklamada, partisinin elde ettiği başarıyı 'büyük bir zafer' olarak nitelendirerek, "Bu büyük zafere imza atan her Yunan kadın ve erkeğe yürekten teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Koalisyon hükümeti kurulamazsa seçim ikinci tura gidecek

İlk turda nisbi seçim sistemine göre hiçbir parti tek başına hükümet kurmak için gerekli olan yüzde 46'lık oy oranına ulaşamazken, Yeni Demokrasi'nin partiler arasında işbirliği yaparak koalisyon hükümeti kurmaması halinde seçimin ikinci turunun haziran sonu ya da temmuz ayı başlarında bu kez salt çoğunluk sistemiyle tekrarlanması bekleniyor.

Yunanistan'da yeni seçim sistemi

Sandığa ikinci kez gidildiğinde, birinci olan partiye en az yüzde 25 oy almak kaydıyla 300 sandalyelik parlamentoda fazladan 20 sandalye veriliyor. Oy oranı yüzde 25'i her yüzde 0,5 oranında aştığında fazladan sandalye sayısı da bir artıyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, parlamentoda 146 sandalyeye sahip olan Yeni Demokrasi'nin ikinci kez sandığa gidildiğinde de aynı oy oranını alması halinde sandalye sayısının 160'ı geçmesi ve tek başına iktidar olması bekleniyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)