ensonhaber.com

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye-Mali 4. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'na katıldı.

Burada bir konuşma gerçekleştiren Bakan Kacır, Afrika ülkeleri ile somut bir iş birliği yürütüldüğüne değinerek, 44 büyükelçiliğin aktif dış politikasının en önemli göstergesi olduğunu aktardı.

"Afrika ile ikili ticaret hacmi 50 milyar dolara ulaşacak"

Kacır, Türkiye'nin Afrika ile ikili ticaret hacminin 37 milyar dolar olduğunu ancak bunun 50 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini dile getirdi.

"Mali ile dış ticaret hacminin 500 milyon dolara çıkacak"

Bakan Kacır ayrıca Mali ile dış ticaret hacminin 500 milyon dolar olarak hedeflendiğini ve 2023 yılında 255 milyon dolara ulaşıldığını da sözlerine ekledi.

"Kıta ile toplam ticaretimiz 37 milyar dolar düzeyine yükseldi"

Bakan Kacır, yaptığı konuşmaad şu açıklamarda bulundu:

Afrika ülkeleriyle pozitif seyreden ilişkilerimizin en somut örneği, kazan kazan ilkesi temelinde katlanarak artan ticaret verileridir. Kıta ile toplam ticaretimiz 2003 yılında 5,4 milyar dolar düzeyinde iken, 2023 yılı itibariyle 37 milyar dolar düzeyine yükseldi. Önümüzdeki yıllarda ticaret hacmimizi 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Afrika kıtasındaki ticari faaliyetlerimize ek olarak müteahhitlik ve yatırım faaliyetlerimizin gelişmesi için işbirlikleri genişletiyoruz.

"Afrika'daki Türk yatırımları 10 milyar dolara ulaştı"

Bu çerçevede Afrika'daki Türk yatırımları 10 milyar dolara ulaştı. Sektörde kendini ispat etmiş ve Afrika ülkelerinde de deneyim kazanmış müteahhitlik firmalarımız, kıtada bugüne dek bin 885 projeyi başarıyla üstlendiler. Coğrafi konumu ve bölgede oynadığı önemli rolü göz önüne alarak Batı ve Batı Afrika'da güçlü bir potansiyel ortak olarak gördüğümüz mali ile ticari ve ekonomik bağlamda sağlam temeller kurmaya ayrı bir önem atfediyor.

Mali ile tarihi dostluk

Tarihi dostluk bağlarımızın bulunduğu Mali ile pek çok alanda ilişkilerimizin katettiği mesafe bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Bildiğiniz üzere Sayın Cumhurbaşkanımız 2018 yılında dost ve kardeş ülke Mali'ye bir ziyaret gerçekleştirmiş ve bu ziyaret esnasında ikili ticaret hacmimizin 500 milyon dolara ulaşması hedefinde mutabık kalınmıştır. Türkiye Mali arasındaki ticaret hacmi bu tarihten sonra sürekli artarak 2023 yılında tarihin en yüksek seviyesine 255 milyon dolar düzeyine ulaştı.

Gelecek yıllarda hedeflediğimiz ticaret hacmine ulaşacağımıza eminim. İkili ticari ilişkilerimizde sürdürülebilir bir artış sağlanması için karşılıklı yatırımlara ve altyapı projelerine odaklanılması konusunda bugün mutabık kaldık.