ensonhaber.com

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul'da katıldığı fuar açılışında kumaş ve tekstil aksesuarları sektörünün önemine değinen açıklamalarda bulundu.

Bakan Bolat, konuşmasında, tekstil sektörünün kökeninin Osmanlı'ya dayandığını hatırlatarak, ekonomi yönetimi olarak daima tekstil sektörünün yanında olacaklarını ve destekleyeceklerini aktardı.

Bolat, sektörle ilgili olumsuz algıların zaman zaman gündeme geldiğini ama aslında sektörün başarılı seyrine devam ettiğini de belirterek sektörün büyümeye devam edeceğine inandıklarını aktardı.

"Tekstil ve konfeksiyon sektörlerimiz büyümesine devam edecek"

Sanayi üretimindeki artış, işsizlik oranındaki gerileme, temmuz ve ağustostaki ihracat rekorlarına değinen Bolat, şöyle devam etti:

Ancak (ihracatta) artış hızımız yavaşladı. Şu an itibarıyla geçen yıl ile aynı rakamları korumaya çalışıyoruz. Niçin? Çünkü dünyada talep daraldı, ticaret daraldı. Tekstil de diğer sektörler de konfeksiyon da bundan etkileniyor. Bu gelişmeler istenmeyen ancak tabii gelişmeler. Her zaman böyle gidecek diye bir şey yok. Enseyi karartmayalım. Asla umutsuzluğa, yeise kapılmayalım. Bu sektörler Türkiye'nin dünya çapındaki sektörleri. Avrupa'da 3'üncü, dünyada 7'nci olduğumuz sektörler. Osmanlı'daki en önemli sektörümüzdü. Cumhuriyetimizin ilk ve en önemli sektörüydü gıda sektörüyle beraber. Türkiye pamuk üreticisi bir ülke olarak tekstili, konfeksiyonu ve diğer tekstil ürünleriyle beraber bu sektörü daima yaşatacak, destekleyecek ve daha da gelişmesini başaracaktır. Devlet, hükümet ve özel sektörle bunu yapacağız.

"2024 bütçesinde de ihracat desteklerimizi 2 katından fazla artıracağız"

Ticaret Bakanı Bolat, fuardaki konuşmasında ihracatçılara yapılan destekler ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) son aldığı kararlar hakkında da şu bilgileri aktardı:

Merkez Bankamız yine destekledi, Eximbank'a 2 milyar, diğer bankalara 1 milyar yetki verdi, ihracatçılara reeskont kredi destekleri açıldı. 1,5 ayda 10 katı finansman desteğini artırdık. Bu konuda şikayet olmayacağına inanıyoruz, KOBİ'ler için dilimler ayrıldı. Size yine bakan olarak söylüyorum, 2024 bütçesinde de ihracat desteklerimizi 2 katından fazla artıracağız, Maliye Bakanımızdan bunun da sözünü aldık. Sizin de çabalarınızı artırmanızı, ihracat pazarlarınızı, ihraç ürünlerini çeşitlendirmenizi bekliyoruz.