ensonhaber.com

Geçtiğimiz mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde istediği sonucu alamayan CHP'de genel başkanlık yarışı başladı.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, "Değişimin Yüzyılı, Yüzyılın Değişimi" sloganıyla yarışa katıldı.

"Adaylığımı ilan ediyorum"

Özel, "Parti içi iktidarı kazanmak için değil, Atatürk'ün partisini iktidar yapabilmek için CHP Genel Başkanlığı'na adaylığımı ilan ediyorum." ifadesini kullandı.

Seçimlerin kaybedilmesinden dolayı isim vermeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Özel, partide yeniliğin şart olduğunun altını çizdi.

Kılıçdaroğlu, dün yaptığı açıklamada, "Özgür Bey adaylığını ilan edecek." demişti.

"Seçimin kaybedilmesine dur diyemeyenlerin hikayesi"

Kameraların karşısına geçen Özel, adaylığına ilişkin konuşurken şunları söyledi:

Bu bir yolculuğun hikayesidir. Sonu nedir diye düşünmeden yola çıkanların hikayesidir. Bu seçimin kaybedilmesine dur diyemeyenlerin, bu kayba engel olamamanın üzüntüsünü duyanların, kahrını çekenlerin hikayesidir.

İçi yananların, vicdan azabı çekenlerin, sorumluluk duyanların hikayesidir. Artık korkmayanların hikayesidir. Bu, Türkiye'yi değiştirmek için CHP'yi değiştirmeye inananların hikayesidir. Bu bir ilk adımdır ama kararlıdır.

"Büyük iktidar hayalinin adımı: Yine başaracağız"

Partimizin yönetimi yenilginin sorumluluğunu üstlenmedi. Bu, bir büyük iktidar hayalinin ilk adımıdır. En büyük dönüşümler en büyük kırılmaların yaşandığı dönemde yaşanır.

Yeni yüzyılda yeni yaklaşımlarla yol alacağız. Daha önce başardık, yine başaracağız. Seçim öncesi Türkiye'de oluşan değişim inancı hayal kırıklığına dönüştü. Alınan sonuca farklı bahaneler üretildi. Parti içi iktidarı korumaya odaklandılar.

39 milletvekili tepkisi

İttifak siyaseti ittifak kuranların birbirine dönüştüğü bir siyaset olmamalıdır. Partimizin seçilecek sıralardan 39 milletvekilini başka partilere vermesi, parti vicdanında, parti tarihinde unutulmayacak bir hasar bırakmıştır.

Bu süreç, hiçbir parti için müzakereye, üzerinde uzlaşılmış bir iç hukuka, objektif ölçüye ve değerlendirme kriterlerine dayanmaksızın ve parti içi denetime kapalı olarak yürütülmüştür.

"Partinin lideri yenilenmeli"

Güçlü ve umut veren bir değişim için partinin lideri, kadroları, yönetim biçimi, örgüt yapısı, siyaset yapma tarzı ve söylemi, program ve tüzüğü yenilenmelidir.

"Kayıt dışı siyasete teslim olmamalıyız"

Özgür Özel, konuşması sırasında partinin mevcut liderliğine sert eleştiriler yöneltti.

Seçim sürecinde ittifak kurulan partilerle imzalanan protokollerle ilgili bilgilendirme yapılmadığını belirten Özel, parti içi demokrasi mesajı verdi.

Danışmanlık kurumunun partiyi işlevsiz hale getirdiğini, kararların atanmış danışmanlar tarafından alındığını anlatan Özel, "CHP, asla kayıt dışı siyasete teslim olmamalı." diye konuştu.

Zihniyet değişimi mesajı

Bazı illerde yapılması istenen kongrelerin engellenmesi meselesine değinen Özel, "Zihniyet değişimine ihtiyacımız var." dedi ve ekledi:

Kapsamlı üye reformu gerekiyor. Üyelerin genel başkan da dahil olmak üzere, parti yönetimini seçmesi sağlanmalı. Parti okulunun yenilenmesi gerekiyor.