ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşvikleriyle Türkiye'nin 60 yıllık hayali gerçek oldu ve yerli otomobil Togg Bursa'da üretime başladı.

Şubat ayından itibaren Türkiye'de ön satışa sunulacak olan yerli ve milli otomobilimizle ilgili test sürüş görüntüleri de dünyanın farklı noktalarından paylaşılmaya başladı.

7 farklı renkte satışa sunulacak olan Togg, Almanya'nın Frankfurt şehrinde test sürüşündeyken başka bir sürücünün kamerasına yansıdı.

İzleyenleri heyecanlandıran görüntüler, sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından hayranlıkla paylaşıldı.

Togg öne çıkan özellikleri

Togg'un ilk modeli bilindiği gibi C segmentinde bir SUV olacak. Togg C SUV, 4599 mm uzunluğa, 1886 mm genişliğe, 1676 mm yüksekliğe ve 2890 mm aks mesafesine sahip olacak.

Togg C SUV, güç ve menzil olarak iki farklı seçeneğe sahip olacak. Tek motorlu versiyonda, arka akstaki elektrik motoru 210 hp güç üretecek.

Bu versiyonda standart menzil ve uzun menzil olmak üzere iki farklı batarya seçeneği karşımıza çıkacak.

Standart menzil versiyonda, 52.4 kWsa batarya paketiyle WLTP'ye göre 310 km menzil hedefleniyor. Togg'un bataryaları, hızlı şarjla 30 dakikadan kısa sürede yüzde 80 dolabilecek.

Otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.

Menzil 500 km'yi aşıyor

Uzun menzil versiyonda ise 88.5 kWsa batarya paketiyle hedeflenen menzil 510 km'ye kadar çıkıyor. Togg C SUV'un bir de iki elektrik motoruyla toplam 435 hp güç sunan versiyonu olacak.

Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak.

Togg iç mekanda neler var

Togg C SUV'un iç mekanında ise en baştan beri dikkat çeken, boydan boya uzanan ekranlar giriş seviyesinden itibaren standart olarak geliyor.

Direksiyon simidi ve üzerindeki dokunmaya duyarlı düğmeler ile aracın fonksiyonları kontrol edilebiliyor.

Sürücünün önündeki gösterge ekranı hariç diğer bölüm tamamen dokunmatik olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, orta konsoldaki küçük dokunmatik ekrandan da kontroller yapılabiliyor.

Togg C SUV'u akıllı cihaz haline getiren multimedya sistemi ile kullanıcılar, günlük işlerinin pek çoğunu araçtaki ekran üzerinden yapabilecek.

Akıllı rota oluşturma, garaj kapısını açma, evdeki akıllı cihazları kontrol etme, hava durumunu öğrenme, rota üzerindeki mekân önerileri ve ödeme yapma gibi pek çok işlem, Togg C SUV içerisindeki sistemden gerçekleştirilebilecek.

Sürücü kameralarla kontrol edilecek

Konsol üzerinde sürücüye dönük olan kamera ise sürücünün dikkat ve yorgunluk seviyesini ölçerek çeşitli uyarılarda bulunacak. Bunun dışında aracın dış tarafında da birçok kamera bizleri karşılayacak.

Orta konsolda ise vites kontrolcüsü, rejenerasyon ayarlarının yapıldığı düğme ve bardaklıklar yer alıyor.

Bunların dışında Togg C SUV'un üst paketinde ısıtmalı ve elektrikli ön koltuklar, ısıtmalı arka koltuklar ve elektrikli bagaj kapağı gibi donanımlar da opsiyon olarak sunulacak.

Ayrıca cam tavanın kumanda edildiği yerde de gizlenebilen bir kamera ile aracın içi de kayıt altına alınabiliyor.

Togg'da 235/50/19 boyutlarındaki jant ve lastik kombinasyonu bulunuyor. 5 kol jant göbeği ile bijonlar gizlenirken jantlardaki lale figürleri de tasarımda öne çıkan bir başka özellik.

Siparişler online olacak

Togg'un piyasaya sürülecek tüm modelleri, yalnızca internet üzerinden satışa sunulacak ve bayilerde yer almayacak..

Togg CEO'su Gürcan Karakaş, Las Vegas'ta düzenlenen CES 2023'teki konuşmasında Togg C-SUV modelinin şubat ayında başlayacak olan ön satış süreciyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Ön satış için kısa süre önce tanıtılan Trumore uygulamasını işaret eden Karakaş, şu ifadeleri kullanmıştı:

Trumore ile ön satış sürecinde yenilikçi ve benzersiz bir yöntemle kullanıcılarımızla buluşmaya hazırlanıyoruz.

Trumore platformu üzerinden katılacakları bir yarışma ya da dilerlerse kura yöntemiyle Togg akıllı cihazlarına ön sipariş verme hakkını elde edebilecekler.

Müşteriler, deneyim merkezlerinde Togg'u test edebilecek

Togg'un bayilerde yer almayacak olması, müşterilerin aracı nasıl test edeceğini de akıllara getirdi. Bunu da düşünen şirket, araçları test etmek ve görmek için farklı illerde deneyim merkezleri kuracak.

2023 yılında 12 farklı noktada, 2025 yılında ise 35 farklı noktada söz konusu deneyim merkezleri karşımıza çıkacak.

Togg'un test edilmesini sağlayacak deneyim merkezleri, ağırlıklı olarak büyük şehirlerde yer alacak.

Satış sonrasında ise Togg, 2023 yılında 25 sabit ve 8 mobil, 2025'te ise 30'dan fazla sabit ve 40'dan fazla mobil noktada hizmet verecek.