2020 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Kaymakam olmak için ne okumak lazım?
AA & Ensonhaber

İçişleri Bakanlığı'nın 100 farklı ilçeye kaymakam alımı yapacağını açıklaması üzerine 'Kaymakamlık sınavları ne zaman?', 'Kaymakam görevi nedir?', 'Nasıl kaymakam olunur?' gibi soruların cevapları da merak konusu oldu.

Peki kaymakamlık sınavına girebilmek için kaymakam adaylarının nereye başvurması lazım? İşte kaymakam olmak isteyenler için tüm detaylar...

KAYMAKAMLIK SINAVINA NEREDEN BAŞVURULUR?

İçişleri Bakanlığı kaymakam adaylığı sınav duyurusu yayınlandı. Yayınlanan duyuruya göre T.C. İçişleri Bakanlığı Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı'na 100 kaymakam adayı alımı yapılacak. Başvurular, ÖSYM başvuru merkezinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından yapılabilecek.

2020 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Kaymakam olmak için ne okumak lazım?

KAÇ ADET KAYMAKAM ALIMI YAPILACAK?

İçişleri Bakanlığı kaymakam alımı yoğun ilgi görüyor. Bakanlığa 100 kaymakam adayı alımı için ÖSYM tarafından sınav düzenlenecek. Sınava 01 Ocak 2020 tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olanlar ve diğer koşulları taşıyanlar başvurabilecek. Sınav başvuruları ÖSYM tarafından alınacak. Peki, İçişleri Bakanlığı kaymakam alımı ne zaman ve kaymakam alımı başvuru şartları neler?

2020 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Kaymakam olmak için ne okumak lazım?

İÇİŞLERİ NAKANLIĞI KAYMAKAM ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI

"- Yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmak veya;

- Üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmak.

- Yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olmayan kaymakam aday adayları; mezun oldukları bölümlerin müfredatının bahse konu bölümlerin müfredatının yüzde seksenine sahip olduğuna ilişkin Yükseköğretim Kurulundan alacakları eşdeğerlik belgesini, lisansüstü eğitim yapan kaymakam aday adayları ise noter onaylı diploma suretlerini ya da mezun olduklarını gösterir resmi belgeleri mülakat sınavı için evrak teslimi esnasında diğer evraklarla birlikte İçişleri Bakanlığına ibraz etmek zorundadırlar.

- 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu’nun 2 ve 2/A, 657 sayılı DMK’nın 48/A, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 274/A ve Kaymakam Adayları Yönetmeliği’nin 5. maddelerinde yer alan şartlara haiz olmak.

- 01 Ocak 2020 tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak (01.01.1985 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar).

- Askerlikle ilişiği bulunmamak; askerlik hizmetini yapmış, erteletmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak."

2020 Kaymakamlık sınavı ne zaman? Kaymakam olmak için ne okumak lazım?

ÖSYM KAYMAKAM ALIMI SINAVI NE ZAMAN?

"- Sınav, 18 Ekim 2020 tarihinde Ankara’da yapılacaktır. Sınav, saat 10.15’te başlayacaktır. Adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

- Sınavda sorulacak soru sayısı ve cevaplama süresi; 100 soru için 150 dakika (2,5 saat) olacaktır."

BAŞVURULAR NE ZAMAN ALINACAK?

Adaylar başvurularını, 02-09 Eylül 2020 tarihleri arasında herhangi bir ÖSYM başvuru merkezinden, https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan yapacaklar ve sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Geç başvuru günü 17 Eylül 2020’dir.

Sınav ücretini yatırarak sınav başvurusunu tamamlayan adaylara ÖSYM tarafından hangi bina ve salonda sınava gireceklerini, sınav tarihini ve saatini gösteren Sınava Giriş Belgesi düzenlenecektir.

KAYMAKAMLIK SINAVI ÜCRETLERİ

Sınava girecek adaylar 02-10 Eylül 2020 tarihleri arasında, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM adına 225,00 TL sınav ücreti yatıracaklardır.

Geç başvuru gününde başvuru yapan adaylar, 337,50 TL olan sınav ücretini aynı gün yatıracaklardır. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, aynı gün saat 23.59’a kadar ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır.

Adaylar, banka şubesinden/ATM’den sınav ücreti ödemesi yapmamalıdır. Adaylar, sınava başvurularını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırmalıdır. Yatırılan ücret, iade edilmeyecektir, ödeme işlemlerinden kaynaklanabilecek hatalardan ÖSYM ve İçişleri Bakanlığı sorumlu olmayacaktır.

KAYMAKAMLIK SINAV SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Adaylar sınav sonuçlarını, ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.