Avrupa Konseyi nedir
Özel İçerik

Avrupa Konseyi, 1949'da kurulmuş hükümetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi'ne bağlıdır.

Avrupa Konseyi'ne Beyaz Rusya, Kazakistan ve Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir. Konsey sadece Avrupa ülkelerini kapsamaktadır.

TEMEL İNSAN HAKLARI

Temel insan haklarının korunması ve yerine getirilmesi için çalışamalar yapan Avrupa Konseyi'nin kararları, üye olan devleti bağlayıcı niteliktedir. Konsey'in verdiği kararlara itiraz etme hakkı da mevcuttur.

Avrupa Konseyi nedir

ÜLKE KARNELERİ

Avrupa Konseyi, üye olan devletlerin yıllık demokrasi ve basın özgürlüğü raporlarını yayınlamaktadır. Bu raporlar aynı zamanda o ülkenin karnesi niteliğindedir.

KURULUŞU

Avrupa Konseyi'ni kuran Londra Antlaşması, 5 Mayıs 1949’da 10 Avrupa ülkesi Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, Hollanda, İrlanda, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Norveç tarafından imzalanmıştır.

Avrupa Konseyi nedir

47 ÜYESİ VAR

Şu an Avrupa Konseyi'nde 47 üye ülke bulunmaktadır. Türkiye, anlaşmayı 1949 yılında imzalamıştır.

Konsey'in çalışma alanları insan hakları, medya, hukukî iş birliği, sosyal dayanışma, sağlık, eğitim, kültür, spor, gençlik, yerel demokrasiler, sınırötesi iş birliği çevre ve bölgesel plânlamadır.

TÜRKİYE'NİN STATÜSÜ

Türkiye, Yunanistan ile birlikte Avrupa Konseyi kurulduktan sonra konseye ilk giren üyeler oldukları için kurucu üye statüsündedirler.