Konka nedir
ensonhaber.com

Konka,  burun dış duvarında bulunan, genellikle her burun boşluğunda üçer adet olan, burunun öndeki deliklerinin hemen arkasından başlayarak arkada genize kadar uzanan yapılara verilen isimdir.

Görevleri akciğere çekilen havanın ısıtılmasını, nemlenmesini, filtre edilmesini ve iletimini sağlamaktır.

Yumuşak doku ve kemikten oluşan konkalar hava soğuk olduğunda, içindeki damarlara kan dolmasını sağlayarak şişer ve burundan alınan havanın solunuma hazır hale gelmesini sağlar.

KONKA BÜYÜMESİ BELİRTİLERİ

Burun etinde büyüme meydana gelmesiyle, solunum gittikçe zorlaşmakta ve bu durum solunum yollarında meydana gelen sağlık sorunlarının yanı sıra, uyku apnesi, yeterli derin uyku alınamamasına bağlı olarak ortaya çıkan konsantrasyon eksikliği gibi pek çok sorunu da beraberinde getirebilmektedir.

Konka büyümesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Uzun süreli burun tıkanıklığı Burun akıntısı Burun deliklerinin içinde bir şey olduğu hissi Alın bölgesinde ve göz çevresinde basınç ve ağrı Koku hissinde değişiklik Horlama Hafif yüz ağrısı Ağız kuruluğu

Konka nedir

NEDENLERİ

Havadaki sürekli kirlilik ve nemlilik; solunum yoluyla alınan havanın vücut sistemine uyumunun sağlanmasını gerekli kılmaktadır. Bu durumun süreklilik arz etmesi sonucu, burun etlerinde büyüme meydana gelebilmektedir. Alerji; alerjisi olan kişilerde alerjiye sahip olunan unsurların (mantar, küf, toz, polen vs.) ortamda bulunması sonucu burun etlerinde en fazla şişme alt burun etlerinde meydana gelmektedir. Sigara kullanımı; solunan havanın temizlenmesi için gerçekleştirilen burun eti fonksiyonlarını, havayı daha çok kirleterek daha olumsuz niteliğe dönüştürmektedir. Kronik ya da sürekli sinüzit; burun fonksiyonlarında uzun süreli olumsuzluklara sebep olarak, burun etinin büyümesini beraberinde getirmektedir. Burun iltihapları; sonucu solunum olumsuz etkilenmekte ve burun etlerinde büyüme meydana gelebilmektedir. Burun kemiğinde bulunan eğrilik; gerçekleştirilen solunum fonksiyonlarının niteliklerini olumsuz şekilde etkilemekte ve burun etlerinde sürekli olarak gerçekleşen olumsuz etkiler sonucunda şişme, ilerleyen süreçlerde ise büyüme meydana gelebilmektedir.

Konka nedir

KONKA BÜYÜMESİ DURUMUNDA ÖNERİLER

Yaşam ve çalışma ortamınızı tozdan arındırın. Örneğin toz geçirmez bir yatak örtüsü kullanarak yatağınızı toz akarlarına karşı koruyabilirsiniz. Banyo ve mutfaklarda oluşabilen küfleri özel temizleyicilerle temizleyin. Yatak odanızda tozun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilen hava filtresi kullanın. Sentetik kıyafetler yerine pamuklu gibi alerjik olmayan kumaşlardan kıyafetler giyin. Evcil hayvanınız varsa dökülen tüylerini sıkça temizleyin ve yatak odanıza almayın. İç mekânlarda sigara içmekten kaçının. Burnunuzu tuz-karbonat karışımı suyla her gün temizleyin.