Charles Dicknes’ı şöhrete kavuşturan en popüler roman:  İki Şehrin Hikayesi
Özel İçerik

İngiliz edebiyatının güçlü yazarı Charles Dicknes’ın en önemli eseri olan İki Şehrin Hikâyesi, önde gelen dünya klasikleri arasındadır.

Fransız Devrimi’ne giden süreçte yaşanan tüm olay ve karakterler, bütün açıklığı ve acımasızlığı ile gözler önüne serilir. 1859’da Dickens’ın gazetelerde tefrika ettiği bu ölümsüz eseri, umudun içindeki karanlığı ve karanlığın içindeki umudu görmemizi sağlar.

Vatandaşı George Orwell, kendisi hakkında şunları söylemişti;

"Charles Dickens’ın yüzü, her zaman savaş veren bir adamın yüzüdür. Kaçak dövüşmez, korkmaz, cömert bir öfke taşır, kısacası bir on dokuzuncu yüzyıl liberali, özgür bir akıldır, şimdi ruhlarımızı elde etmek için yarışan leş kokulu küçük tutucu insanların hepsinin nefret ettiği bir tiptir.”

George Orwell

Charles Dicknes’ı şöhrete kavuşturan en popüler roman:  İki Şehrin Hikayesi

TOPLUMCU GERÇEKÇİ YAZAR

İngiltere Portsmouth’da 1812 'de hayata gelen Dickens, Victorya çağının önde gelen edebiyatçılarındandır. Realizmin bütün özelliklerini eserlerine yansıtan Dickens, toplumcu gerçekçi satırlarıyla edebiyat dünyasında unutulmazlar arasında yerini almıştır.

Ünlü yazar yaşadığı süre boyunca eleştirmenler ve edebiyat çevreleri tarafından çok beğenildi. Nitekim günümüzde bile eserleri çok okunan yazarların başında gelmektedir.

Yazarın babası borçları yüzünden hapis cezası aldığında erken yaşlarda çalışmaya başladı, okuldan ayrılmak zorunda kaldı.

Charles Dicknes’ı şöhrete kavuşturan en popüler roman:  İki Şehrin Hikayesi

TANINAN BİR YAZAR OLDU

Dickens, eğitim almamasına rağmen dünya çapında tanınan bir yazar oldu. Romancılık dışında 20 yıl gazete yönetti, makaleler yazdı. Toplam 15 roman ve 5 de kısa öykü kaleme alarak ne kadar üretken bir isim olduğunu kanıtlamıştır.

Toplumsal sorunları derinlemesine işleyen yazar, çocuk hakları ve diğer ana sorunlar üzerine kalem oynattı, topluma yön verdi.

KISA SÜREDE GELEN ÜN

Dickens, 1836'da yayınlanan The Pickwick Papers romanı ile büyük üne kavuştu. İlk romanından sonra kısa sürede uluslararası çapta tanındı. Mizahi ve eleştirel bakış açısı eserlerinin çok okunmasını sağladı.

Keskin gözlem gücüyle eserlerini yazan Dickens’ın 1843 yılında yazdığı tarihi romanı A Christmas Carol, en etkili eserlerinden biri oldu.

Charles Dicknes’ı şöhrete kavuşturan en popüler roman:  İki Şehrin Hikayesi

KİTAPLARINDAKİ PSİKOLOJİK DERİNLİK

Dünya Edebiyatı’nın önemli yazarları arasında yer alan Tolstoy, George Orwell gibi yazarlar tarafından övüldü.

Övgülerin yanında yergilerin de hedefinde olan Dickens’a en sert eleştiriyi, İngiliz romancı Virginia Woolf ve Oscar Wilde yaptı. İki yazarın da ortak eleştirisi, Dickens’ın eserlerinin psikolojik derinlikli eksikliği ve zayıf kurgusu olmuştur.

BİR KÜSKÜNLÜK...

Bay Pikvik'in Serüvenleri isimli kitabını 1837’de yayınlayan yazarın adı, entelektüel çevrelerde sık sık konuşulmaya başlandı. Charles Dickens, 1840’da seyahatlere çıktı.

Bu seyahatlerin en ünlüsü ise Amerika’ya yaptığı gezi olmuştur. Amerika’da kendisini sevgi seliyle karşılayan halk daha sonra Dickens’a küsecekti.

Bu küskünlüğün nedeni ise yazarın Amerika dönüşü kaleme aldığı Genel Okur İçin Amerika Notları yazısı oldu. Yazısında eleştirilerde bulunan Dickens, kendisini sevgiyle karşılayan Amerika halkı tarafından tepkilere neden oldu.

Seyahatlerini sıklaştıran Dickens, son zamanlarda iyice yorulmuştu. Ama yine de yazmaya, üretmeye devam etti.

Gadshill’deki evinde inzivaya çekilen yazar, 1870’te şöhretinin zirvesindeyken hayatını kaybetti.

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ...

Tarihi roman özelliğiyle öne çıkan İki Şehrin Hikâyesi, 1789 Fransız İhtilali’nde sonra yaşanan süreçleri mercek altına alan yazar, burjuva ve aristokrasi sınıfları arasındaki kanlı çatışmaları gözler önüne seriyor.

Yönetmen Jack Conway tarafından 1935 yılında filme uyarlanan İki Şehrin Hikâyesi, en dramatik eserlerin başında geliyor.

Dickens, etkileyici romanında devrimde ölen binlerce masum insanın dramlarını İngiliz toplumuna aktardı. İhtilal öncesinde haksız biçimde hapis yatan Doktor Alexandre Manette, kızı ve damadı üzerine gelişen olay örgüsü, devrimin olumsuzluklarından paylarını alan ana karakterlerdir.

Her gün birçok insanın kafası giyotinle buluşuyordu. Paris ve Londra arasında gidip gelen roman, edebi hazzın yanında okurlara tarihi bir gerçekliği sunuyor.

Charles Dickens’ın ününe ün katan kitap, basıldığında 200 milyondan fazla satarak eşine az rastlanır bir başarıya ulaşmıştır.

Tüm zamanların en çok okunan eserlerden olan iki şehrin dramatik öyküsünü mutlaka okuyun.

Ergül Tosun

Kitap sayfası için iletişim:

ergul.tosun@ensonhaber.com