Çocuk yazarı Kobi Yamada: Çocuk edebiyatı zaman üstüdür
AA

New York Times'ın en çok satanlar listesine iki kez girmeyi başaran Kobi Yamada, yazarlığa nasıl başladığını, nelerden ilham aldığını anlattı. Çocuk edebiyatının geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Yamada, son 30 yıldır resimli kitaplara meraklı olduğunu ve ilk kitabı Bir Fikirle Ne Yaparsın?'ı 2014'te kaleme aldığını belirtti.

Bir fikirle ne yaparsın? Özellikle de bu biraz farklı, cesur ya da çılgınca bir fikirse? Fikrini saklar mısın? Ondan kaçar mısın? Yoksa senin fikrin değilmiş gibi mi yaparsın? Bu hikaye harika bir fikrin ve onun ortaya çıkmasına yardım eden bir çocuğun hikayesi. Çocuğun kendine güveni arttıkça fikir de onunla birlikte büyür.

Sonra bir gün harika bir şey olur. Bu hikaye, hayatının herhangi bir döneminde fazla iddialı, garip, zor bir fikir olmuş her yaştan insan içindir. o fikri memnuniyetle karşılamanızı, onu büyütmenizi ve sonrasında neler olduğunu görmenizi sağlamak için yazılmıştır. Çünkü fikriniz bir yere gitmiyor; aksine her şey yeni başlıyor.

İyi kitap yazmanın önemi

Eserlerinde diyalog oluşturmayı hedeflediğini vurgulayan Yamada, şunları söyledi:

"Çizimleri metinle birleştirmeyi çok seviyorum. Bu şekilde hikayeyi basitleştirebiliyorsunuz. Resimli kitaplarda da bunu coşkun bir şekilde yapabiliyorsunuz.

Bir nevi yeni fikirler üretmek, zorlukların üstesinden gelmek veya cesaret üzerine çocuklar ve yetişkinler arasında geçen diyaloglar bunlar. Bu yüzden resimli kitapların, genç ve yaşlıları buluşturmak, aralarında bir köprü kurmak için harika bir uğrak noktası olduğu kanaatindeyim. İyi yazılan bir resimli kitap, her yaştan insana hitap edebilir. Hayalim, gençlerin beraber büyüyeceği türden resimli kitapların olması yönünde."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)