Mithat Cemal Kuntay'ın edebiyatımızda ilk ona giren romanı: Üç İstanbul
ensonhaber.com

I. Abdülhamit, Meşrutiyet ve Mütareke dönemlerinin toplumsal ve kültürel dönüşümlerini konak, yalı ve köşklerin içinden yansıtan Üç İstanbul romanı, geniş kişi repertuvarıyla 20. yüzyıl klasiklerimiz arasında benzersiz bir yere sahiptir.

Bu büyük klasik; 1938 tarihinde, yazarın sağlığında yapılan yapılmış ilk ve tek baskısı esas alınarak büyük bir özenle yayına hazırlandı.

Edebiyatımızda tartışılmaz bir yere sahip olan Üç İstanbul, yazarın tek romanı olma özelliğinden öte bir anlam taşıyor. Sultan Abdülhamid dönemini derinlemesine anlatan Üç İstanbul, akıcı diliyle de öne çıkıyor.

Tarihi romanlardan olan bu kitabı elinizden bırakamayacaksınız. Hemen hemen herkesin kütüphanesinde, kitaplığında bulunması gereken eserlerden olan Üç İstanbul'u okumamak; yarım kalmış bir okuma serüveni demektir.

Mithat Cemal Kuntay, imparatorluk dağılırken değişen hayatların yeni yapılar karşısındaki direnç ve zaaflarını en üst düzey bürokratlardan başlayarak toplumun her kesiminden örneklerle kuşatıcı bir şekilde, büyük bir ustalıkla anlatır.

Bir şehrin üç farklı dönemi

Şehrin üç farklı dönemini ise İstanbul’u odağa alarak aktarır. İstanbul sadece yaşanılan bir yer değil, dönüşen bütün değerlerin simgesidir Üç İstanbul’da.

Mithat Cemal Kuntay’ın tek romanı Üç İstanbul, her okumada yepyeni keşifler vadeden; edebiyat tarihlerindeki yerini, her seferinde daha da perçinleyen eserlerden.

Türk romanının kilometre taşlarından biri olan romanı mutlaka okumalısınız... Yirmiyi aşkın, önde gelen roman kahramanı, bir romanı roman yapan bütün ruh çözümlemeleriyle karşınızda. Bir o kadar sayıda gerçek tarihi kişilikler ile başka yardımcı unutulmaz tipler romana ustaca yedirilmiş...

Sayfa: 640

Bir İstibdat romanı

Simsiyah ve otuz üç yıl sürmüş Abdülhamit dönemi baskısıyla İstibdat İstanbul’u... Ve bütün bu İstanbulları dikey olarak kesen bir yazar hayatı: Muharrir Adnan Bey. Bugüne kadar yapılmış olan bütün sıralamalarda ilk 10’a girmiş olan efsanevi roman Üç İstanbul’u okumuş olanlara katılmak isteyenlere.