Çin, Türkiye'nin de içinde bulunduğu birçok ülkeye grup seyahati yasağını kaldırdı
ensonhaber.com

Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin, küresel turizm pazarını artırabilecek seyahat kısıtlamalarını büyük ölçüde gevşetti.

Bu doğrultuda Çin'in aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeye turist grubu yollanmasını serbest bırakıldığı açıklandı.

Çin'in grup seyahati yasağını kaldırdığı ülkeler arasında Türkiye'nin dışında ABD, İngiltere, Avustralya, Güney Kore ve Japonya da dahil çok sayıda ülke var.

Bu gelişme ile birlikte dünya turizminin lokomotifi ve belirleyicisi Çin olacak.

Grup turlarının yeniden başlamasının hızlı olması bekleniyor

Yapılan açıklamaya göre, grup turlarının yeniden başlaması hızlı olacak.

Karar tüm seyahat acenteleri ve çevrimiçi platformları kapsıyor

Açıklanan gevşemenin ülke çapındaki tüm seyahat acenteleri ve çevrimiçi platformlar için geçerli olduğu aktarılan bilgiler arasında.

Çinli turist gruplarını tekrar Türkiye'de görmek mümkün olacak

Koronavirüs salgını öncesinde Türkiye'de önemli bir turizm girdisi sağlayan Çinli turistlerin artan bir yoğunlukta seyahatlerine devam etmesi bekleniyor.

Çinli gruplar, daha önce Türkiye'de deniz tatilinden çok şehir gezilerini, tarihi ve kültürel turizmi tercih ediyorlardı.

2018 yılında Türkiye’ye gelen Çinli sayısı 2019 yılında 426 bin olarak gerçekleşmişti.

Bu akımın sadece ülkemizde değil dünya ölçeğinde küresel turizm endüstrisinde hareketliliğine yol açması beklentiler arasında yer alıyor.

Turizmdeki 5 harcamadan biri Çinli turistlere ait

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) Turizm Barometresi’ne göre, uluslararası alanda gerçekleştirilen toplam turizm harcamalarının yüzde 20’si Çinli turistlere ait.

Dünyayı en fazla gezenlerden biri Çinli turistler

Dünya Turizm Örgütü’nün 2022 yılı barometresine göre 2022 yılında dünyada 963 milyon turist uluslararası seyahat gerçekleştirdi. Grup seyahatlerin serbest bırakılması ile birlikte bu sayı daha da artacak.

Türkiye ise en çok ziyaretçi alan ilk 10 ülke arasında dördüncü sırada. İlk sırada Fransa, ikinci sırada İspanya ve üçüncü sırada ABD var.

2022 yılında turizm için kişi başı harcama ortalaması 1.051 dolar oldu.

2022 yılında ülkelerin kişi başı turizm gelirinde Türkiye 816 dolar ile 7. sırada yer aldı.

2022 yılında en çok gezenler Amerikalılar ve Çinliler

Amerikalı turistler öncelikle Amerika kıtası, ardından Avrupa'yı tercih ederken. Çinli turistler geçtiğimiz yıl Asya kıtasında ve yakın destinasyonlarda tatil yaptı.

Dünyaya 15 yıldır en çok turist gönderen 3 ülke Amerika, Çin ve Almanya oldu.

Turizm Barometresi'ne göre, uluslararası alanda gerçekleştirilen toplam turizm harcamalarının yüzde 20’si Çinli turistlere ait.

2019'da Çin'in turizm harcaması 254,6 milyar dolar oldu

UNWTO’nun turizm barometresi 2019'da Çin'in turizm harcaması 254,6 milyar dolar ile ilk sırada yer alıyor. Ülkenin 2016’deki harcaması ise 2015 yılına göre 11 milyar dolarlık artışla 261 milyar doları aşmıştı. Hong Kong’un harcamalarıyla birlikte Çinlilerin geçen yıl uluslararası turizm pazarındaki harcamaları ise 285 milyar doların üstüne çıkmıştı.

Karar öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Çinli heyetle bir araya gelindi

Çin’in grup seyahatlerini serbest bırakması kararından iki gün önce Türkiye ve Çin heyeti bir araya gelmişti.

Bu kapsamda Türkiye ve Çin arasındaki turizmi canlandırmak isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr.Batuhan Mumcu'nun önderliğinde Gansu Eyaleti Tanıtım Bölümü Başkanı Zhang Yongxıa ve beraberindeki heyeti ağırladı.

Türkiye ve Çin arasındaki turizm potansiyelinin artırılması konuşuldu

Bakan Yardımcısı Dr.Batuhan Mumcu ve Çinli yetkililer görüşmede ülkeler arasındaki turizm potansiyelinin canlandırması ile turizm ve kültürel iş birliklerinin geliştirilmesi konularını ele aldılar.