Sicilya gezi rehberi
Özel Haber

Ensonhaber - Seyahat / Mehmet Temel Kartal

Sicilya’ya gidiyorum dediğimde, neredeyse herkes aynı tepkiyi verdi: “Vay, Baba filminin çekildiği mafyanın doğduğu topraklara gidiyorsun.” Başıma bir iş gelmeyecekse Godfather serisini bölük pörçük izlediğimi ve o kadar da sevmediğimi söylemek istiyorum. Popüler kültürün dayatmalarını takmadığımı, IMDb puanlamalarını da dikkate almadığımı ekleyeyim.

Sırf Baba için Sicilya’ya gitmek isteyenler olabilir diye filmin çekildiği köye uğrayıp birkaç kare fotoğraf çektim. Mafya konusuna gelince, Sicilyalılar bu yakıştırmalardan öylesine sıkılmışlar ki mafya muhabbeti yapmak istediğinizde hemen yanınızdan uzaklaşıyorlar. Sokaklarda gözünüz mafyatik tipler arıyor ancak sokaklardaki sakinliği dinginliği görünce kafanızdaki Sicilya algısı değişiyor.

Sicilya'da Bella Cia ile La Casa de Papel rüzgarı VİDEO

Yemek yediğiniz restoranda hesabı ödemek yerine haraç almaya kalkmayacağınıza göre mafyayla işiniz olmayacaktır. “Hırsızlık, gasp”diyeceksiniz ki İtalya’nın geneli için bu tür uyarılar yapılıyor. “Çantana, cüzdanına, telefonuna sahip ol”, dünyanın her yerinde turistik bir kural değil midir?

Sicilya gezi rehberi

"Baba ve mafya" iki klişeyi yıktığımıza göre Sicilya’yı rahat rahat gezebiliriz. Türk Hava Yolları Katanya’ya direkt uçuyor. THY’nin Sicilya hattına rağbet o kadar fazla ki Palermo’ya yakında ikinci bir hattın açılması planlanıyor. Katanya’nın Duomo meydanında bir kafede espressomuzu yudumlayarak gezimize başlıyoruz. Meydanın hemen yanındaki La Pescheria balık pazarı rotamızın en renkli duraklarından biri.

Sicilya gezi rehberi

Balıktan ahtapota, denizden ne çıksa yerimcileri mutlu edecek tezgahların yanında İtalyan peynirlerini ucuza satın alabileceğiniz yerler de var. Taze biber, mantar ve çeşitli baharatlarla terbiye edilmiş iri zeytinlerin tadına bayılacaksınız. Bizim semt pazarlarında kabuk ayıklamakla uğraşan enginar satıcıları görse hayrete düşer, İtalyanlar enginarları kabuklarıyla közlüyor. Balık lavralarıyla hazırlanan ızgara balık köfteden marine edilmiş somona kadar zengin bir pazar menüsüyle karnınızı doyurabilirsiniz. “Pazarda balık köfte mi yiyeceğiz?” diyenler çıkabilir. Instagram’a hikaye koyabileceğiniz ilgi uyandıracak bir yer önerelim öyleyse. Şehrin en şık caddesi Via Etna’da yanardağı manzaralı roof restoranlarda kılıç balığı siparişi vermeye ne dersiniz?

Sicilya gezi rehberi

Milliyetçi duyguların ağır basıyorsa aşağıdaki paragrafı atlayarak bir sonraki paragrafa geçebilirsin zira Türk kafası saksısı, Türk kafası tatlısı canını sıkabilir. Sicilya’da Testa di Turco diye çok eski bir efsane anlatılıyor. Bir Türk genci Sicilyalı bir kıza aşık oluyor. Türk filmi gibi başta her şey iyi giderken bizim Türk, ada hayatından sıkılıp Sicilya’dan ayrılmaya karar veriyor. Terk edileceğini öğrenen kızın gözü dönüyor ve sevgilisinin kafasını kesiyor. Olan biten anlaşılmasın diye de sevgilisinin kafasını saksı olarak kullanıp fesleğen ekiyor. Balkonda sergilediği kafa Sicilya’da Türk kafası akımının başlamasına neden oluyor. O günden beri saksılar bizim bıyıklı, rujlu, hafif feminen Türk’ün kafası gibi yapılıyor.

Katanya’nın uç noktasında, köprüyle geçilen Isola di Ortigia Adası'nda Siracusa Meydanı'nda önünde, Türk kafası olarak adlandırılan saksıların olduğu kafelerde Testa di Turco tatlısı siparişi verebilirsiniz. Türk'ün kafasındaki sarığın şeklinden esinlenerek yapılan ricotta peynirli bu tatlıya Sicilyalılar bayılıyor. Mamma li Turchi (anneciğim Türkler geliyor) gibi bir tarihsel bir korkuları olan İtalyanların, bu efsaneyi böylesine sahiplenmiş olmalarına şaşmamak lazım.

Sicilya gezi rehberi

Dünyanın en büyük volkanına tırmanmak ve lav püskürttüğü ağzı görmek için, sırf bunun için Sicilya’ya gelinir mi gelinir. Coğrafya hocam okusa gözleri dolardı. Benim gibi, coğrafyayı 'gezmek' olarak algılayan birinin volkanik dağlara ilgisi onu gerçekten şaşırtırdı.

Sicilya’yı püskürttüğü lavlarla 9 kez yerle bir etmiş olan Etna yanardağı hala faal durumda. Bir gün patlayacağını bile bile onun gölgesinde yaşamak fazlasıyla ürkütücü değil mi? Deniz seviyesinden Etna’ya doğru kıvrıla kıvrıla çıkılan yol boyunca, tepeleri ovaları simsiyah bir örtüyle kaplamış olan dev lav nehirleri görüyorsunuz. Zirveye ulaşıp volkanın lav püskürttüğü kraterin içinde dolaştığınızda Etna’nın yok edici gücünü tam anlamıyla hissediyorsunuz. Bir futbol sahası genişliğindeki bacadan lavların metrelerce yükseğe püskürüp şehri yutmasını düşününce içiniz ürperiyor. Taormina’daki Isola Bella plajında denize girdikten bir saat sonra, Katanya’nın en yüksek yerinde yanardağın geçmişte lav püskürttüğü kraterde kendinizi soğuktan titrer halde bulmak, gerçekten değişik bir his.

Sicilya gezi rehberi

"Roma, Floransa, Venedik klasik İtalya" Türkiye’de çok popüler olan bu rotanın dışına çıkmak istemez misiniz? İtalya’nın güneyini keşfetmeyi deneyin. Napoli’ye, Amalfi kıyılarına ya da çizme şeklindeki İtalya'nın topuğuna doğru rotalar çizin. Bu iki tur programını yapacak vaktiniz yoksa, olabilecek en butik İtalya turu için Sicilya'yı tercih edin. En azından Etna’yı görerek teorik coğrafya bilginizi pekiştirmiş olursunuz fena mı?

Sicilya Katanya meydanında THY reklamı VİDEO

Sicilya gezi rehberi

Sicilya gezi rehberi

Sicilya gezi rehberi