Angelina Jolie kimdir

Angelina Jolie kimdir

Angelina Jolie Voight, 4 Haziran 1975’te Los Angeles'da Akademi Ödülü kazanmış aktör Jon Voight ile yalnızca iki filmde oynamış aktris Marcheline Bertrand'ın kızları olarak doğdu. Aynı zamanda Chip Taylor'un yeğeni, James Haven'ın kız kardeşi olan Jolie'nin vaftiz annesi Jacqueline Bisset ve vaftiz babası Maximilian Schell'dir.

OYUNCULUK KARİYERİ

1976 yılında Jolie'nin anne ve babası boşandı. Bunun sonrasında Jolie, sinema kariyerini yarıda bırakmak zorunda kalan annesi Marcheline Bertrand ve kardeşi James Haven ile birlikte New York eyaletindeki Palisades kentine gitti. Bir süre New York’da yaşayan Jolie, 11 yaşındayken Los Angeles'a geri döndü.

Burada Lee Strasberg Theatre Institute'na kayıt olarak oyunculuk hayatına giriş yaptı. Bu okulda birkaç küçük yapımda yer alan Jolie, 2 yıl eğitim aldıktan sonra Beverly Hills High School'da eğitimine devam etti. 14 yaşında okuldan atılan Jolie, 2 yıl sonra okuluna geri döndü.

14 YAŞINDA MODELLİĞE BAŞLADI

Jolie, 14 yaşındayken model olarak çalışmaya başladı. Los Angeles, New York ve Londra'da modellik yapan Jolie, aynı zamanda birçok müzik videosunda görüldü. 16 yaşında ise tiyatroya döndü ve ilk rolünde bir Alman fetişini canlandırdı.

BABASI İLE KAVGA ETTİ SOYADINI DEĞİŞTİRDİ

Bu dönemde babasından tiyatro alanında birçok şey öğrendiğini belirten Jolie, babası ile aralarının açıldığını belirterek Temmuz 2001'de Voight soyadının kaldırılması ve adının Angelina Jolie şeklinde değiştirilmesi için dilekçe verdi. 2002 yılının Eylül ayında ise resmi olarak soyadı değişti.

HOLLYWOOD’UN EN ÇOK KAZANANI

İlk kez 1982'de babasının oynadığı Lookin' to Get Out (1982) filminde görülen Jolie'nin oyunculuk kariyeri düşük bütçeli bir film olan Cyborg 2 (1993) ile başladı. İlk başrolünü Hackers (1995) filmi ile aldı. Önemli övgüler alan biyogrofik filmler olan George Wallace (1997) ve Gia'da (1998) başrolde oynadı ve Girl, Interrupted'daki (1999) performansı ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü aldı.

Lara Croft: Tomb Raider (2001) filmi ile büyük başarı sağlayarak dünyaca ünlü tanınmış bir oyuncu haline geldi. Sonrasında ise Hollywood'un en çok tanınan ve en çok kazanan oyuncularından oldu. Şimdiye kadarki en büyük ticari kazancını aksiyon-komedi türünde olan Mr. & Mrs. Smith (2005) ve animasyon türündeki Kung Fu Panda (2008) ile sağladı.

EVLİLİKLERİ İLE HEP GÜNDEMDE

Angelina Jolie, ilk evliliğini 28 Mart 1996'da Jonny Lee Miller ile gerçekleştirdi. Düğününe yalnızca Jolie'nin annesi ve Miller'ın en yakın arkadaşı katıldı. Evlilik üç yılın sonunda sona erdi ve Jolie 1999'da boşandı.

KOCASININ KANINI BOYNUNDA TAŞIDI

Jolie, 1999'da Pushing Tin filmini yaparken aktör Billy Bob Thornton ile tanıştı ve onunla evlendi. Medyada büyük ilgi çeken bir çift oldular. Birbirlerinin kanlarını boyunlarında birer kolyede taşıyarak gündeme gelen çift, 2005 yılında boşandı.

BRAD PITT İLE BİRLİKTE

Jolie, 2005'in başlarında, "Brad Pitt ve Jennifer Aniston'un boşanmalarına neden olduğu" suçlamasıyla bir skandala karıştı. Suçlama "Mr. & Mrs. Smith filminin çekimleri sırasında Jolie ve Pitt'in bir ilişki yaşadığı" yönündeydi. Jolie bunu defalarca reddetti, ama birbirlerine set sırasında "aşık olduklarını" kabul etti.

PEOPLE DERGİSİNE AÇIKLADI

Dünyanın en ilgi çeken çiftlerinden olan Angelina Jolie ve Brad Pitt çiftine medya "Brangelina" adını taktı ve yıl boyunca neredeyse her gün gündemdeydiler. 11 Ocak 2006'da Jolie, Pitt'in çocuğuna hamile olduğunu People dergisine verdiği röportajda onayladı ve böylece ilişkilerini topluma ilk kez açıklamış oldu.

EVLATLIKLARINI ÖZÇOCUĞU GİBİ BÜYÜTÜYOR

Jolie ilk çocuğu Maddox'u 7 aylıkken 10 Mart 2002'de evlat edindi. Maddox, 5 Ağustos 2001'de Kamboçya'da doğdu  ve Battambang'da bir yerel yetimhanede kalıyordu.

Jolie, ikinci çocuğu olan Zahara Marley'i altı aylıkken Etiyopya'da Addis Ababa'da bulunan Wide Horizons For Children adlı yetimhaneden 6 Haziran 2005'te evlat edindi.

Jolie, 15 Mart 2007'de Vietnam'da yerel bir hastaneye terk edilmiş olan 3 yaşındaki Pax Thien'i evlat edindi.

ÇOCUKLARININ RESİMLERİNİ 14 MİLYON DOLARA SATTI

Jolie, 2008 yılında Fransa'da Nice kentinde ikizlerini doğurdu. Bir kız ve bir erkek doğuran Jolie, kız olana Vivienne Marcheline ismini, erkek olana ise Knox Léon ismini verdi. Çocukların ilk resimleri People ve Hello! dergilerine 14 milyon dolar karşılığında satıldı.

BM’DE MÜLTECİ ÇALIŞMALARI

Jolie'nin kişisel olarak bilinçli hale gelmesi Kamboçya'da Tomb Raider filmini çekerken oldu. Sonra, uluslararası tehlikeler hakkında daha fazla bilgi almak için UNHCR ile çalışmaya başladı.

PAKİSTAN İÇİN 1 MİLYON DOLAR

İlerleyen aylarda mültecilerin koşullarını daha iyi görebilmek için mülteci kamplarını ziyaret eden Jolie, 2001 yılının şubat ayında, ilk tarla çalışmasını Sierra Leone alanında ve Tanzanya'da gerçekleştirdi.

Jolie, UNHCR'a Pakistan için 1 milyon dolar bağışladı ve sonrasında oradaki Afgan mültecilerle buluşmak için Pakistan'a gitti. Jolie, tüm dünyada 20 ülkeden fazla yerde alan (savaş alanı, mültecilerin alanı vs.) çalışmalarında bulundu ve mültecilerle buluştu.

DARFUR İÇİN 1 MİLYON DOLAR

2007'de, Jolie bir-iki günlük görevde Darfur'dan gelen mülteciler için kötüleşen güvenlik durumunu değerlendirmek için Çad'a döndü. Bunun sonucu olarak Jolie ve Pitt, Çad ve Darfur'daki üç yardım kuruluşuna 1 milyon dolar bağışladı. Bu esnada Jolie, Suriye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdi ve iki kez Irak'a gitti.

DÜNYA EKONOMİK FORUMUNDA KONUŞMACI

Daha önce 4 kez katıldığı Dünya Mülteci Günü'ne 2009 yılında Washington'da katılan Jolie, 2005 ve 2006 yılında Dünya Ekonomik Forumu'nda davetli konuşmacıydı. Foruma aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ali Babacan da katılmıştı. Jolie, ayrıca insanların sorunlarını anlatmak amacıyla kongre üyeleriyle Washington'da lobi yapmaya başladı. 2003'ten beri Jolie kongre üyeleriyle en az 20 kez buluştu.

SURİYE KONUSUNDA MESAJLAR

2015 yılında BM Güvenlik Konseyi’nde Çin ve Rusya'nın Şam rejiminden yana tutum sergilerken ABD, İngiltere ile Fransa'nın muhaliflerin yanında yer alması durumu nedeniyle Jolie, Konsey’deki bu bölünmenin bir an önce bitmesini talep ederek "Konsey tek vücut olmalı" ifadesiyle gündeme geldi.