AA & Ensonhaber

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü.

Biden, ilk açıklamasında hastane saldırısının İsrail tarafından değil, "diğer taraftan" düzenlendiğini iddia etti.

"İsrail olmasaydı..."

Tel Aviv'de yetkililerle görüşmesi sonrası konuşan Biden, "İsrail olmasaydı, bir tane icat etmek zorunda kalırdık." dedi.

İsrail'in, dünyadaki Yahudiler için güvenli yer olmak üzere meydana geldiğini anlatan Biden, "Bu yüzden doğdu." ifadesini kullandı.

"Yahudiler için güvenli yer olmalı"

İsraillilerin bugün güvende hissetmediğini belirten Biden, "İsrail, Yahudiler için yeniden güvenli yer olmalı." diye ekledi.

Konuşmasını "Size söz veriyorum." şeklinde sürdüren ABD Başkanı, bunun için "ellerinden gelen her şeyi" yapacaklarını vurguladı. Biden, şunları söyledi:

İsrail ve Filistin halkları birlikte bir arada yaşayabilsinler. İki devletli çözüm konusunda uğraşmaya devam etmeliyiz.

'Benzeri görülmemiş destek paketi' çağrısı

Öte yandan Biden, Demir Kubbe hava savunma sistemine yönelik sevkiyatı sürdürecekleri konusunda İsrail'e güvence verdi.

ABD Başkanı ayrıca Kongre'yi "İsrail'in savunması için benzeri görülmemiş bir destek paketini" kabul etmeye çağıracağını belirtti.

100 milyar dolarlık dış yardım hazırlığı

Bu arada Amerikan medyası, Biden yönetiminin, İsrail'e yardımın yanı sıra, Ukrayna gibi diğer güvenlik önceliklerini de içeren 100 milyar dolarlık bir dış yardım paketi taslağı hazırladığını yazdı.

"Öfkeye kapılmayın, Filistin halkı da acı çekiyor"

İsraillileri öfkeye kapılmamaya çağıran Biden, Filistinlilerin büyük çoğunluğunun Hamas'la bağlantısı olmadığını söylerken, Filistin halkının da acı çektiğini dile getirdi.

"Bir daha öylece durup izlemeyeceğiz." diyen Amerikan Başkanı, İsrail'den, Gazze'ye insani yardım yapılmasına izin vermesini istedi.

İran'a uyarı: Müdahale etme

Joe Biden, rehinelerin akıbetini öğrenmek için bekleyenlerin "yalnız olmadığını" ve ABD'nin yardım etmek için her şeyi yaptığını söyledi, İran'ı müdahale etmemesi konusunda uyardı.

Açıklamasının devamında ise şu ifadeleri kullandı:

ABD, çatışma sırasında sivil yaşamın korunmasından yana. Teröristler kazanamayacak. Özgürlük kazanacak. İsrail yalnız değil. ABD yanınızda.

Koşulsuz destek sözü

Filistin halkına ek mali yardım yapacağını duyuran Biden, İsrail gibi bir "demokrasinin, teröristlerin aksine hukukun üstünlüğüne" göre yaşadığını savundu.

ABD Başkanı Biden'ın verdiği mesajları analiz eden uluslararası basın, "İsrail'e ek askeri yardım ve koşulsuz destek sözü verdi." yorumunda bulundu.