İstanbul'un köylerini kalkındıracak rapor hazır

köy

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin Mart ayı toplantılarının 4. Birleşimi'nde 6360 sayılı yasa ile mahalleye dönüştürülen 151 köyün ziraat, ormancılık, hayvancılık ve turizm potansiyellerini ortaya koyan ve geliştirme önerileri sunan kapsamı geniş bir raporu görüştü.

KÖYLER KIRSAL VE TARIMSAL NİTELİKLİ EKONOMİYLE GELİŞECEK

Meclise sunulan raporda, mevzubahis yerleşimlerin köy vasfından mahalle vasfına dönüşmüş olmasına karşın ziraat, ormancılık ve hayvancılıkla geçinen köylülerin yaşamaya devam ettiğine dikkat çekilerek, bu köylerin ancak kırsal ve tarımsal nitelikli bir ekonomiyle geliştirilebileceği bildirildi. İstanbul’un zenginliği olan bu bölgelerin geliştirilmesi için köylüler, muhtarlar, belediye başkanları, tarımsal birlik ve kooperatifler ile alakalı bakanlıkların İstanbul birimleriyle görüşülerek durum tespiti yapılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi gerektiği ifade edilen raporda, İstanbul’da ziraat, turizm ve hayvancılığın geliştirilmesi için diğer sektörlerle de ahenk içinde çalışılması gerektiği vurgulandı.

Raporda, İstanbul’ un tarihi ve kültürel mirasının yanında mühim bir zenginliğe sahip olan kırsal ve tarımsal alanlarının yaşatılması, şehri zenginleştiren farklılıklarının devam ettirilmesi ve İstanbulluların bu zenginliklerden daha fazla istifade edebilmesi için bir master planın da hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.

İBB DESTEKLİ KIRSAL KALKINMA

Tarımsal çalışmaların; kırsal meydan, beslenme, eğitim, mesleki öğretim, kooperatifler, el sanatları, ufak sanayiler, sosyal güvenlik çalışmaları, ev yapımı, tasarlama ve sağlık politikaları ve ülke planlarıyla bir bütünlük sağlaması gerektiğinin altını çizen raporda şöyle denildi;

“Bu dönüşüm sonucunda İstanbul'a; sahip olduğu tarihi, kültürel ve sade kimlik değerleri ile özdeşleşen, kentin ilk olarak kültür ve turizm alanlarındaki üstünlüklerini ön plana çıkartan, çevresel, ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirlik ilkelerini mekana yansıtarak yaşam kalitesini yükselten, ekonomik yapısını bilim ve teknolojiye dayalı ticaret ve hizmet ağırlıklı bir ekonomiye dönüştüren, etkin ve katılımcı bir şehir yönetimi yapılandırmasında, kurumsal ve mekânsal planlarını verimli bir vasıta olarak kullanan küresel ölçekte güçlenmiş bir şehir statüsü kazandırmak amaçlanmaktadır. Dünyada kırsal kalkınma alanında değişen yeni yaklaşımları dikkate alarak, İstanbul’un ihtiyaçlarını, önceliklerini ve mahalli koşullarını gözeten bir Kırsal Kalkınma Planı'nın oluşturulması hedeflenmelidir. Kırsal kalkınmanın, kırsal kesimde ve kentlerde yaşayanlar arasında eşitliği ve yapısal uyumu gözeten bir yaklaşımla tasarlanması gerektiğinden, İBB tarafından yönlendirilmesi ve İBB kaynakları ile desteklenmesi zorunludur.”

ÖRNEK KÖY VE KÖY PAZARLARI ÖNE ÇIKIYOR

İstanbul’da bir misal köy projesi oluşturularak köy vasfının mimari, kültürel, ekolojik geleneklerin yaşatılmasına gereksinim duyulduğunun belirtildiği raporda, “Okullarımızla işbirliği yapılarak gençlerimizin kırsal üretim aşamalarını yerinde görebilmesine olanak veren soysal projeler uygulanmalıdır. Köy pazarları veya sade ürün pazarlarının yanı sıra, çiftçi kayıt belgesine sahip üreticilerin sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılarak İBB tarafından altyapı ve lojistik desteğiyle kalkınma ajanslarının projelerine destek verilmesi, kırsal İstanbul’da üretilen ürünlerin pazarlanabileceği metro, durak vb. alanların belirlenerek kırsal ürünlerin satış reyonlarının oluşturulması amaçlanmalıdır” denildi.