- Türkiye, 6 Şubat 2023 depreminden etkilenen ihracatçılara ve bölgenin toparlanmasına destek için Asya Kalkınma Bankası'ndan 500 milyon euro ve ek olarak 150 milyon euro ve 150 milyon dolar finansman sağladı.
- Devlet destekleri ve uluslararası kaynaklarla bölgenin yeniden inşası için çalışmalar hızla devam ediyor.
- Toplamda, depremden etkilenen bölgeler için 2023'ten bu yana yaklaşık 8,4 milyar dolar dış finansman temin edildi.
Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihli deprem felaketinin yaralarını sarıyor.
Binlerce konut yapılan deprem bölgesinde çalışmalarda sona yaklaşıldı.
Bölgenin yeniden inşası için devlet kaynakları kadar dış finansman da kullanılıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye'de birçok sektörde 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı hasarların giderilmesi ve bölgenin yeniden imar ve inşasına yönelik çalışmalar hız kesmeden sürüyor.
Çalışmalar kapsamında, uluslararası kuruluşlardan uygun koşullu ve uzun vadeli dış finansman teminine yönelik girişimler de kararlılıkla sürdürülüyor.
ASYA KALKINMA BANKASI'NDAN 500 MİLYON DOLAR FİNANSMAN
Bu çerçevede, deprem bölgesinde faaliyet gösteren ihracatçı firmaların finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türkiye İhracat Kredi Bankasına kullandırılmak üzere, Asya Kalkınma Bankası'ndan (AKB) 500 milyon euro finansman sağlandı.
Ayrıca, depremler sonrasında toparlanma sürecini desteklemek, yenilenebilir enerji yatırımlarını finanse etmek ve uygun maliyetli kapasite artırıcı kaynak sağlamak amacıyla Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankasına kullandırılmak üzere AKB'den 150 milyon euro ve 150 milyon dolar finansman temin edildi.
Böylece, 12 Kasım 2025'te İller Bankasına sağlanan 150 milyon euroluk finansman da dahil AKB'den Bakanlık aracılığıyla bugüne kadar alınan finansman, yaklaşık 1 milyar dolar oldu.
Bu kredilerle birlikte Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgeler için 2023 yılından bu yana yaklaşık 8,4 milyar dolar dış finansman sağlandı.

DIŞ FİNANSMANDA REKOR
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, diğer alanlardakiler de dahil olmak üzere Bakanlığının çalışmalarıyla bu yıl içinde 16,5 milyar dolarlık uygun koşullu dış finansman temin edildiğini belirterek şunları kaydetti:
Bu kaynakla birlikte Türkiye, ekonomi programına duyulan güvenin de katkısıyla dış finansman miktarında tüm zamanların rekorunu kırdı.
Söz konusu dış finansman, depremden etkilenen bölgelerde ekonomik faaliyetlerin canlandırılmasına, sürdürülebilir büyümenin desteklenmesine ve üretim kapasitesinin güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacak.
Deprem bölgesinin yaralarını sarmaya devam ediyoruz. Depremden etkilenen işletmelerimiz ve bölgenin kalkınması için uzun vadeli ve uygun koşullu dış kaynakları temin etmeyi sürdüreceğiz.

DIŞ FİNANSMANDA REKOR
Mehmet Şimşek, sosyal medya aracılığıyla yayınladığı mesajında ise şu ifadeleri kullandı:
Uyguladığımız program sayesinde ülkemiz 2025 yılında program ve proje kredisi kapsamında dış finansman temininde tarihi en yüksek seviyeye ulaştı.
Özellikle deprem bölgesinin inşası ve ihyası için küresel kaynakları seferber ediyoruz. Bu çerçevede sağladığımız uzun vadeli ve uygun koşullu dış kaynak miktarı 8,4 milyar dolara ulaştı.