İran Deniz Kuvvetleri: Savaşta donanmayı kullanmaya fırsat olmadı

İran Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Şehram İrani, İran ile İsrail arasında yaşanan 12 Gün Savaşı'nda, İran donanmasının kabiliyetlerini kullanmaya fırsat oluşmadığını söyledi.

İran ile İsrail arasındaki 12 gün süren savaşın net bir kazananı olmamıştı ve galip ilan edilen taraf yorumdan yoruma değişiyordu.

İran Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Şehram İrani, İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansına göre, 12 günlük çatışma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"DONANMANIN KABİLİYETLERİNİ KULLANMA FIRSATI OLUŞMADI"

Donanmanın, güvenlik ve stratejik tedbirler nedeniyle henüz açıklanmamış imkan ve kabiliyetlere sahip olduğunu belirten İrani, "12 günlük İsrail savaşı sırasında, İran donanması tam hazırlık durumundaydı. Ancak çeşitli sebeplerle donanmanın kabiliyetlerini kullanma fırsatı oluşmadı." dedi.

İsrail-İran çatışmasından ders çıkardıklarını kaydeden İrani, gelecekteki tehditlere karşı hazırlık seviyelerini artırdıklarını ve donanmayı modern teknoloji vasıtaları ile güçlendirdiklerini söyledi.

"GÖZETLEME VE ERKEN UYARI SİSTEMLERİ GELİŞTİRDİK"

İrani, "Tehditlere karşı daha hızlı aksiyon almak ve cevap verebilmek için gözetleme ve erken uyarı sistemleri geliştirdik. Donanmamız tehditlere karşılık verme konusunda oldukça hazır durumda. Gizli kabiliyetlerimiz İran’ın güvenliğini koruma amacına hizmet edecektir." ifadelerinde bulundu.

Komutan İrani, ayrıca çatışma sürecinde deniz ulaşımını etkili bir biçimde koruduklarını iddia ederek aldıkları önlemler sayesinde uluslararası ticaretin sekteye uğramadığı vurgusu yaptı.

SAVAŞA YOL AÇAN SÜREÇ

İsrail, 13 Haziran'da İran'ın çeşitli kentlerindeki nükleer tesisler başta olmak üzere ordunun üst komuta kademesini de hedef alan geniş çaplı saldırılar düzenlemişti.

İran'da Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Genel Komutanı ve bazı üst düzey komutanlar ile 9 nükleer bilim insanı, saldırılarda yaşamını yitirmişti.

İsrail'e açıktan destek veren ABD, 22 Haziran'da İran'ın Natanz, Fordo ve İsfahan'daki 3 nükleer tesisine saldırı düzenlemişti.

İran, ABD'nin saldırısına misilleme olarak 23 Haziran'da, ABD'nin Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'ne saldırmış, ABD Başkanı Donald Trump, 24 Haziran'da İran ile İsrail arasında ateşkes sağlandığını duyurmuştu.