Kenarda olan kazanıyor! Eski 20 YTL şimdi binlerce lira ediyor…
ensonhaber.com

Türkiye’de zaman zaman ortaya çıkan basım hatalı bankotlar değerlerini binlerce liraya katlıyorlar. Koleksiyoncular arasında büyük ilgiye neden olan bu bankotlar arasında yıllar öncesine ait olan paralarda dahil oluyor.

Tokat’ta uzun yıllardır aktarlık yapan bir esnaf, müşterisinden tamı tamına 19 yıl önce aldığı 20 YTL’lik bankot üzerindeki hatayı keşfetmesiyle koleksiyorlerin hedefi oldu. 20 Yeni Türk Lirası’nın üzerinden bulunan bu nadir hata bankotun değerini binlerce liraya çıkarttı.

20 YTL’lik bankotta, kağıdın katlanması sırasında oluşan bir boşluk nedeniyle banknotun yanlış kesildiğini fark edildi. Bu hatalı basım parayı, bankaya götürüp yenisiyle değiştirmek yerine, dükkanındaki kasasında sakladı.

Hatalı bankotlar binlerce lira edebiliyor…

Bu tür hatalı basım banknotlar, koleksiyoneler tarafından bir sanat eseri gibi kabul ediliyor. Türkiye genelinde zaman zaman ortaya çıkan bu nadir bankotlar, özellikle koleksiyoncuların hedefi haline geliyor.

Bu tür basım hatalarının bulunduğu özellikle ön yüzdeki eksik sıfırlar gibi göze çarpan hatalar, banknotları daha da değerli hale getiriyor.

İnternet üzerindeki çeşitli satış platformlarında 20 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa konulan bu özel banknotlar, bazen 200 bin TL gibi astronomik rakamlara kadar ulaşabiliyor.

50 bin liraya satmayı planlıyor…

Tokat'taki esnaf ise, kasasında 19 yıldır sakladığı bu özel banknotu koleksiyonerlere ulaştırmak için internet üzerinden satış yapmayı düşünüyor ve 20 YTL'lik banknotunu 50 bin lira gibi yüksek bir fiyatla değerlendirebileceğini belirtiyor.

2005 yılında Türk Lirası'ndan altı sıfır atılmasının ardından, Yeni Türk Lirası tedavüle girmişti. Bu dönem, hatalı basım banknotların daha da dikkat çekici hale gelmesine olanak sağladı. 2010 yılında ise TL ibaresinin devreye girmesiyle birlikte, eski Yeni Türk Lirası banknotlarının koleksiyonerler arasındaki değeri giderek arttı.