Sophie Scholl kimdir

Sophie Scholl kimdir

1942 yılının sonuna doğru Münih Üniversitesi öğrencilerinden bazıları, yakalarına, çantalarına, “beyaz gül” takmaya başlarlar. Bu masum imgede savaşın acımasızlığında dahi romantizmi yaşayan Sophie Scholl'ün etkisi büyüktür.

‘Beyaz gül', Almanya'nın Münih Üniversitesi'nde öğrenim gören bir grup öğrencinin Nazi rejimine karşı başlattığı pasif direnişin ismidir. Hans ve Sophie Scholl kardeşlerin önderliğindeki harekete, öğrenciler Christoph Probst, Willi Graf, Alexander Schmorell ve üniversite profesörlerinden Kurt Huber katılır. Grubun sempatizanları arasında Hans Conrad Leipelt, Marie-Luise Jahn, Hans Hirzel, Susanne Hirzel, Heinz Brenner, Franz j. Müller, Eugen Grimminger, sonradan rejisör olarak tanınan Falk Harnack ve mimar manfred eickemeyer'den atölyesini kiralayarak anahtarları buluşmalarını gerçekleştirebilmeleri için Hans ve Sophie Scholl kardeşlere teslim eden ressam Wilhelm Geyer vardır. Kitapçı joseph söhngen ise basılı el ilanlarını deposunda saklamakla görevlidir.

Direniş 1942 yılının haziran ayının sonunda başlar. Temmuz sonuna kadar Alexander Schmorell ve Hans Scholl, Münih bölgesinde oturan aydınlara posta yoluyla kaleme aldıkları ilk 4 el ilanını yollarlar. Onlara hemen Sophie Scholl ve Willi Graf da katılır. Grubun erkek üyeleri temmuz sonunda başlayan okul tatili nedeniyle doğu cephesine hasta bakıcı olarak, Rusya'ya savaşa gönderilir. Sonbahar sonuna doğru cepheden dönen grup direniş faaliyetlerine tekrar bıraktığı yerden başlar.

Ocak 1943'te Stalingrad kuşatması kaybedilmiştir. Almanya tarafında 230.000 asker ve Rusya'da toplam 1.000.000 insan ölmüştür. Bunun üzerine Alexander Schmorell, Hans Scholl ve Willi Graf, 3., 8. ve 15. şubat tarihlerinde geceleyin ziftle Münih Üniversitesi duvarlarına ‘kahrolsun hitler' ve ‘özgürlük' sloganlarını yazarlar. “Komitanlar! komitanlar!” başlığını taşıyan 5. el ilanı felsefe hocası prof. Kurt Huber tarafından kaleme alınır ve adreslere gönderilir. Çokça basılan ve elde kalan ilanların üniversite de dağıtma işi Sophie'ye verilir. Kendinden üç yaş büyük ağabeyi Hans, okulda Sophie'ye katılır.

18 şubat 1943 sabahı, “Beyaz gül” imzalı el ilanları Münih Üniversitesi'nin bahçesini kaplar. Havada uçuşan antifaşist bildirileri okulun yüksek pencerelerinin birinden savuran Sophie Scholl ve kardeşi Hans'ı gören okulun NSDAP üyesi hademesi Jakob Schmied derhal gestapoyu arar. Gestapo gençleri bulmakta gecikmez.

İşkenceye alınan Sophie ve Hans'ın odaları aranır. Gestapo, Hans Scholl'un odasında örgüte ait tüm bilgilere ve isimlere ulaşır. 'Beyaz gül'ün kurucusu diğer gençler ve sempatizanları çok kısa bir süre içerisinde tutuklanırlar. Bu arada felsefe öğretmeni Kurt Huber de gestaponun eline düşer. Sorgu dört gün sürer. Sophie ve diğer çocuklar direnir. Sonunda uydurma bir mahkemede “Hitler' in Şeytanı” diye ün yapmış yargıç Roland Freisler' in başkanlığında kurulmuş bir nazi mahkemesinde yargılanmaya başlarlar. Freisler ayağa kalkmadan yüzleri beyaz bir gülü andıran çocuklara suçlarını sıralamaya başlar: “vatana ihanet, düşmanla işbirliği yapmak, askerin moralini bozmak...” sonra savcı ayağa kalkar ve beyaz gül'le ilgili tarihe geçecek bir tahlil yapar: “Reiche'ın savaş sırasında gördüğü en tehlikeli propagandacı vatan ihaneti bu hainlerin yaptıklarıdır.”

Milyonların katline neden olan faşizmin yargıçları karşısında direniş gösteren gençler yakalandıktan sadece dört gün sonra, 22 şubat 1943' te kafaları giyotinle kesilerek idam edilirler. Prof. Kurt Huber, Willi Graf ve Alexander Schmorell 13 temmuz 1943'te yapılan 2. duruşmada idam cezası alır. Kurt Huber ve Alexander Schmorell aynı gün München-Stadelheim hapishanesinde idam edilirler. Willi Graf 12 ekim 1943'te infaz edilir. Sonradan tanınmış bir rejisör olarak karşımıza çıkan Falk Harnak delil yetersizliğinden beraat etse de aralık 1943'te toplama kampına gönderilmek istenilir, fakat kaçmayı başarır.

İdam edildiklerinde; Sophie 22, kardeşi Hans 25 , Probst 24, Schmorell 26 yaşındaydı. Sophie ve diğerlerinin yakalanmasına neden olan 5. el ilanı bütün Avrupayı elden ele dolaşarak İngiltere'ye ulaşır ve İngiltere'de ‘'Bir Alman el ilanı - Münih'li öğrencilerin manifestosu'' adıyla 1,5 milyon basılarak anti propaganda amaçlı olarak, kraliyet hava kuvvetleri tarafından beyaz gül yapraklarıyla birlikte Almanya üzerine atılır.