Almanya'da yalnızlık hissi çekenler arttı
ensonhaber.com

Modern çağın sıkıntısı olan yalnızlık, Almanya’da son yıllarda giderek büyüyen bir toplumsal dert haline geldi.

GENÇLER ARASINDA DA YALNIZLIK VAR

Hür Demokrat Parti’nin (FDP) ülkedeki sosyal hayat ile ilgili soru önergesine Federal Hükümet'in verdiği cevapta, 45-84 yaş grubunda yalnızlık hisseden vatandaş oranının 2017’de, 2011 yılına kıyasla yüzde 15 oranında arttığı belirtildi. Kendini yalnız hissetmenin sadece bu yaş grubu arasında yaşanmadığı ve 11-17 yaş grubu arasındaki gençlerde de yalnızlığın, 2017’de yüzde 4.2 oranında olduğu bildirildi

GENÇ KIZLARDA DAHA FAZLA

Federal Hükümet'in sosyal hayat ile ilgili soru önergesine, Almanya Gerontoloji Merkezi’nin ‘ülke yaşlılar meseleleri’ adlı araştırma sonuçlarını kullanarak cevap verdiği belirtilirken, genç kuşaklar arasında yalnızlık duygusunun da yüzde 27,6 olduğuna dikkat çekilerek, bu oranın genç kızlarda daha fazla olduğu vurgulandı.

"UZUN SOLUKLU BİR STRATEJİYE İHTİYACIMIZ VAR"

Alman medyasının geniş yer ayırdığı ‘Almanya’da yalnızlık artıyor’ başlıklı haberlerde; yalnızlığın özellikle sosyal izolasyona, kronik hastalıkların tetiklenmesine, tansiyon ve kalp rahatsızlıklarının artmasına, akciğer hastalıklarına yol açarak, psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırladığına ve de demans yani bunamaya sebep olduğuna dikkat çekildi.

Federal Hükümet'in ilgili soru önergesine cevabını değerlendiren Hür Demokrat Parti (FDP) sağlık uzmanlarından Andrew Ullmann, “Yalnızlıkla mücadele için uzun soluklu bir stratejiye ihtiyacımız var. Yerleşim yerleri ve ihtiyarlıkta hareketlilik politikalarımızı bu artan yalnızlık oranlarına göre yeniden gözden geçirmeliyiz. Bu alanda Japonya, Danimarka ve Avustralya örneklerinden istifade edilebilir.’’ dedi.

"YALNIZLIK SADECE YAŞLILAR ARASINDA SEYREDEN BİR FENOMEN DEĞİL"

Bochum Ruhr Üniversitesi’nden Prof. Dr. Maike Luhmann'ın başkanlığını yaptığı bir araştırma grubu, 2016 yılında yalnızlığın, fiziki rahatsızlıklar ve eşlerin ölmesiyle sadece yaşlılar arasında yaşanan ve yavaş seyreden bir fenomen olmadığını tespit etmişti. Prof. Dr. Luhmann’ın ekibinin tespit ettiği kendilerini yalnız hissedenlerle ilgili oranlar; orta yaşlı insanlar (46-55 yaş) yüzde 14, yetişkinler (26-35 yaş) yüzde 14.8 ve yaşlılar (66-75 yaş) yüzde 9.9 idi.

Almanya'da yalnızlık hissi çekenler arttı

DİĞER ÜLKELERDEKİ ÇALIŞMALAR

Yalnızlık, yalnızca Almanya’da görülen bir sorun değil. İngiltere’de hükümet, yalnızlıktan kaynaklanan sorunlarla mücadele için doğrudan bir birim kurmuş durumda. Japonya, Danimarka ve Avustralya‘da yalnızlıkla doğrudan mücadeleye yönelik girişimlerde bulunuluyor. Almanya’nın Bochum şehrindeki Ruhr Üniversitesi’nden psikolog Maike Luhmann ve ekibi tarafından 2016’da yayınlanan bir rapora göre yalnızlık, sadece ilerleyen yaşlarda görülen ve yavaş yavaş ortaya çıkan bir fenomen değil. 46-55 yaş grubunda yalnızlıktan şikayetçi olanların oranı yüzde 14, 26-35 yaş grubunda yüzde 14,8. Söz konusu rapora göre, yalnızlıktan oran olarak en az muzdarip olan grup ise yüzde 9,9’la 66-75 yaş arası kişiler.